Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  11.04.2022 10:29:09

Burzovní kalendář 15/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (11.4.2022)

Nový zkrácený týden se akciových trzích ponese v duchu velkého množství makrodat a začátku výsledkové sezóny za první čtvrtletí tohoto roku. Investoři se dočkají inflačních dat, která by mohla dosáhnout nových maxim, a ECB zasedne k jednacímu stolu během čtvrteční obchodní seance. Zatímco výsledky prvně reportujících bankovních institucí by měly pozvolna klesat, eurozóna se potýká s rekordně vysokou inflací a ekonomickou nejistotou pramenící z aktuálně probíhající války na Ukrajině. Zasedání centrálních bank v Kanadě a na Novém Zélandu během tohoto týdne jen podtrhnou celosvětové úsilí o omezení inflace. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Inflace ve Spojených státech

Únorová inflace v podobě reportu spotřebitelských cen (CPI) ve výši 7,9 % byla prozatím největším meziročním nárůstem za posledních 40 let. Středeční inflační údaje ze Spojených států by mohly poukázat, že index CPI vzrostl v březnu pod tíhou války v Evropě a dramatického růstu komodit anualizovaně až o 8,5 %. Vysoká inflace by dále podpořila argumenty pro agresivnější zvyšování sazeb ze strany Federálního rezervního systému, což by pravděpodobně přispělo k obavám investorů, že přísnější měnová politika bude působit jako brzda růstu americké ekonomiky. FED v březnu zvýšil sazby o čtvrt procentního bodu a zápis z minulého týdne naznačil, že v nadcházejících měsících jsou pravděpodobně na řadě další výraznější zvýšení sazeb ve snaze zabránit zakořenění vysoké inflace v hospodářství USA.

Makroekonomická data

Kromě dat indexů CPI se dočkáme nejnovějších údajů o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti a reportu o maloobchodních tržbách a náladě spotřebitelů. Statistiky o průmyslové výrobě a index výroby Empire State budou zveřejněny v pátek. I během tohoto týdne vystoupí několik představitelů americké centrální banky. Za FED promluví Michelle Bowmanová, Christopher Waller, Raphael Bostic, Charles Evans, Lael Brainardová, Tom Barkin a Loretu Mesterová.

Výsledková sezóna Q1 2022

Velké americké banky již tradičně zahájí výsledkovou sezónu za první čtvrtletí, přičemž analytické domy očekávají, že zisky finančního sektoru budou oproti loňskému roku klesat. Příjmy investičních bank dostávají úder zejména v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. JPMorgan (JPM) jako největší americká banka představí report ve středu. Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS), Citigroup (C) a Wells Fargo (WFC) budou následovat během čtvrtečního obchodování. Akcie bank zatím letos propadly o 11 % oproti 6% poklesu indexu S&P 500. Na vedení bank bude pravděpodobně kladeno spoustu otázek v souvislosti s tím, zda americká ekonomika může pokračovat v růstu na pozadí ekonomického dopadu války na Ukrajině a agresivnější politiky Federálního rezervního systému.

Evropská centrální banka (ECB)

ECB ve čtvrtek uspořádat své poslední jednání o nastavení politiky na pozadí inflace dosahující rekordních 7,5 %. Ta je z velké části podporována zrychlujícími se náklady na energie. Lagardeová a zástupci evropské měnové autority se však zdráhají zpřísnit politiku kvůli nejistotě ohledně dopadu války na  Ukrajině.

Vzhledem k tomu, že inflace stále nevykazuje žádné známky vrcholu, může být ale stále obtížnější ignorovat výzvy jestřábích členů Rady guvernérů ECB ke zvýšení úrokových sazeb. V březnu centrální banka oznámila snížení svého stimulačního programu pro nákup dluhopisů, který by měl skončit v září.

Inflační boj centrálních bank

Centrální banky v Kanadě i na Novém Zélandu se sejdou během středy, přičemž se očekává, že představitelé obou bank přinesou nejrazantnější zvýšení sazeb za posledních 20 let, a v důsledku celosvětově stoupající míry inflace. Akciové trhy a analytické domy oceňují s 90% pravděpodobností zvýšení sazby o půl procentního bodu od Reserve Bank of New Zealand. Na 80 % by měla Bank of Canada udělat totéž. Vzhledem k tomu, že kanadská inflace bude nejméně do roku 2024 nad cílem BOC, může v červnu přijít další zvýšení o půl procentního bodu. Nový Zéland v únoru zvýšil sazbu o čtvrt procentního bodu, již potřetí, a naznačil možnost dalšího budoucího růstu sazeb.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.01.2022Burzovní kalendář 4/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688