Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  08.04.2022 07:24:00

Vývoj na devizovém trhu – ranní zprávy 08.04.2022

CZ2022_04_08

Klíčové události

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna včera vůči euru oslabila nad hladinu 24,50 CZK/EUR. Z domácích makroekonomických statistik stály za pozornost březnové devizové rezervy, které v korunovém vyjádření mírně poklesly. Objem rezerv, které ČNB na začátku března použila na intervence, zatím přesně určit nelze (historie devizových obchodů ČNB za březen bude totiž zveřejněna za na začátku května), ale již nyní je jasné, že se o žádnou závratnou částku nejednalo. Rezerv na případné další intervence či na výraznější posílení korunyČNB více než dost. Dnes bude publikován březnový podíl nezaměstnaných osob.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna oslabila k úrovni 22,50 CZK/USD vůči polskému zlotému směrem k úrovni 5,30 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera ráno maďarský forint oslabil k hladině 382 HUF/EUR a následně se obchodovalo v širším okolí hladiny 380. Polský zlotý naopak posílil a odpoledne se obchodovalo v rozmezí 4,63 – 4,65 PLN/EUR. Tisková konference s šéfem polské centrální banky (NBP) A. Glapińskim nic jasnějšího k dalšímu vývoji měnové politiky nepřinesla. Podle Glapińského bude inflace kulminovat v červnu, otázku stropu sazeb si nedává a sazby v rozmezí 4,5 – 5 % nebudou škodlivé pro polskou ekonomiku.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se ve čtvrtek obchodovalo v pásmu 1,087 – 1,094 USD/EUR. Zatímco ve středu zveřejněný záznam z březnového zasedání amerického Fedu ukázal, že američtí centrální bankéři jsou od května připraveni velmi rychle tzv. utahovat měnovou politiku (sazby i redukce bilance), tak včera zveřejnění záznam z březnového zasedání Evropské centrální banky (ECB) naznačil, že mezi evropskými centrálními bankéři až taková shoda ohledně dalšího vývoje měnové politiky nepanuje. Shoda panuje na tom, že ukončení programu nákupů cenných papírů v létě otevře cestu ke zvýšení úrokových sazeb ve 3. čtvrtletí. V rychlosti zvyšování sazeb je však ECB rozpolcena, když část centrálních bankéřů chce měnovou politiku normalizovat co nejdříve, zatímco část členů ECB preferuje opatrnější a pozvolnější přístup. Nepanuje ani shoda ohledně toho, jak moc je současná inflace přechodná či zda má trvalejší charakter. Suma sumárum, zatím to vypadá, že ECB ve druhé polovině roku začne sazby skutečně zvyšovat (pokud se nezačne v dalších měsících ukazovat, že eurozóna směřuje do recese), ale ve srovnání s Fedem bude intenzita normalizace měnové politiky o poznání slabší.

Očekávaná data a události

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   9:52  Graf dne - TNOTE (29.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Po   9:33  Inflace ve Španělsku v souladu s očekáváním X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688