Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  31.03.2022 06:03:31

ČEZ jako první energetika v regionu vydala dluhopisy vázané na udržitelnost

Skupina ČEZ v rámci střední a východní Evropy jako první energetická společnost (s investičním ratingem) vydala emisi dluhopisů vázaných na udržitelnost. Tedy vlastně dluhopisy vázané na závazek společnosti snižovat skleníkové emise. V případě ČEZ ať už omezením závislosti na uhlí či rozvojem obnovitelných zdrojů. V případě nesplnění stanovených cílů může toto financování vyjít společnost dráže, potažmo držitelé dluhopisů mohou získat vyšší výnos, než v „základu“.

Kupón byl u dluhopisů stanoven na 2,375 %. V případě, že však ČEZ nesplní do 31. prosince 2025 cíl intenzity emisí skleníkových plynů ve výši 0,26 tun CO2/MWh, bude to mít za následek navýšení kuponu vypláceného při splatnosti o 0,75 %. Tedy v roce 2027, když dluhopisy byly vydány jako 5leté. Pro srovnání k produkci emisí lze zmínit, že dle dostupných údajů hodnota průměrných měrných emisí z elektřiny vyrobené ve zdrojích skupiny ČEZ v roce 2019 činila 0,36 tun CO2/MWh. O rok dříve to bylo 0,39 tun a ještě v roce 2016 pak 0,48 t CO2/MWh. Cílem skupiny ČEZ je dle dřívějších prezentací snížit produkci CO2 na každou vyprodukovanou MWh elektřiny na 0,16 v roce 2030. Doplnit lze, že v segmentu dusíku cíluje snížit emise z 23 kt v roce 2019 na 7 kt v roce 2030, emise SO2 pak z 21 kt na 3 kt.

Dluhopisy v objemu téměř 15 mld. korun

Dluhopisy ČEZ nabídl v rámci svého Euro Medium Term Note programu (EMTN). Ten mu umožňuje prostřednictvím holandské dceřiné společnosti CEZ Finance B.V. získat na financování v souhrnu až 8 mld. EUR, tedy v aktuálním přepočtu až 196 mld. . Aktuální emise byla úspěšně prodána v objemu 600 mil. EUR (14,7 mld. ). Fyzické dokončení transakce (emise) se plánuje na 6. dubna. Emise nebyla prodána za celou nominální hodnotu, resp. každý dluhopis byl prodán za emisní cenu 99,595 %. Jak společnost uvedla, tedy 135 bazických bodů nad referenční mid-swap sazbou.

Celý EMTN program má primárně manažersky na starosti skupina Citigroup, na současné transakci se navíc podíleli například Barclays, Erste, Deutsche Bank či Raiffeisen Bank.

Dluhopisy ČEZ

Podobně jako již loni, končí letos společnosti ve výrazném objemu splatnost dluhopisů. Nově vydávané dluhopisy tak mohou zřejmě posloužit na jejich refinancování. Jak plyne i níže z grafu, z údajů platných k 31. 12. 2020, větší objemy splatných dluhopisů má pak společnost až v roce 2025 a 2026. Pro zajímavost lze zmínit, že v příštím roce bude splatnost první tranše dluhopisů vydaných v roce 2011 neobvykle v japonských jenech (JPY). První emisi dluhopisovou v JPY však ČEZ upsal již v roce 2008. Tehdy rovnou jako 30letou, resp. splatnost byla stanovena dokonce až na rok 2038.


Zdroj: ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688