Patria (Patria Finance)
Komodity  |  27.03.2022 15:41:00

Sazby musí nahoru o více jak 4 procentní body, ropné firmy musí být součástí energetické transformace - Summers

Lawrence H. Summers stále není nadšený z toho, jak postupuje americká centrální banka, a kritizuje samotný myšlenkový rámec, od kterého svou politiku odvíjí (viz Summers: Fed má špatný strategický rámec a před sebou ještě dlouhou cestu). Namísto odhadů neutrálních sazeb provedených na základě předpokladu dlouhodobé inflace ve výši 2 % ekonom navrhuje mnohem jednodušší postup: Pokud vzroste inflace a nominální sazby Fedu vzrostou méně, reálné sazby by se snížily. Na jejich zvýšení a utažení politiky je tudíž nutné zvednou sazby více, než se zvedla inflace.

„Byli jsme zemí s 2% inflací, nyní jsme určitě zemí s 6% inflací a podle některých měřítek dokonce s inflací 8%,“ řekl Summers v rozhovoru na Bloombergu. Podle výše uvedené logiky to znamená, že Fed by měl zvednout sazby o více než 4 %. Pokud by šly nahoru o 4 %, politika by zůstala neutrální, situace ale vyžaduje její utažení, a proto pohyb o více než 4 %. Podle Fedu je ale v tuto chvíli takový růst sazeb „nemyslitelný“, míní Summers.


Fed se podle ekonoma stále opírá o předpoklad, že znatelná část inflace opadne i bez zásahu monetární politiky. „Možná,“ dodal Summers, ale poukázal například na vývoj inflace související s nájmy či na vývoj v Číně a v jejím výrobním sektoru. To jsou podle něj faktory, které naznačují, že takový pokles inflace ještě nemusí být na pořadu dne.

Summers byl následně tázán na situaci kolem amerických ropných společností. Ze strany prezidenta Bidena se totiž vůči nim ve spojitosti se současnými vysokými cenami paliv objevují výhrady a kritika. Ekonom ale uvedl, že to, co viděl, není žádným důkazem zneužívání tržní pozice, pokud by se takový objevil, on sám by byl prvním, kdo by se mu vážně věnoval. Prezident podle Summerse ale nemá v této oblasti dobré ekonomické poradce a vláda si dostatečně neuvědomuje, že energetická transformace by měla probíhat ve spolupráci s tradičními energetickými firmami. Takové spolupráci pak nepomáhají nepodložená obvinění.

Summers byl v souvislosti se současným konfliktem na Ukrajině na závěr rozhovoru tázán, jak podle něj bude vypadat budoucí uspořádání světa. Odpověděl, že neví. Není si ale podle svých slov jistý, že postoj kritiky a nespokojenosti vůči všem významným zemím světa či jejich většině je strategií, která je pro Spojené státy „životaschopná“. I když „můžeme mít pravdu ohledně toho, co se děje špatného v Číně, Saúdské Arábii, Íránu, Rusku a dalších zemích.“

Největší geopolitickou výzvou je podle ekonoma najít způsob, jak si Spojené státy a Čína navzájem vyhoví a vyjdou spolu. Nemusí být nutně přáteli, ale měly by mít vzájemný respekt a od toho se bude odvíjet stabilita a další významné otázky.

Zdroj: Bloomberg






Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688