muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  23.03.2022 12:17:17

První rektor MU Karel Engliš bude na pamětní bankovce

První rektor MU Karel Engliš bude na pamětní bankovce

Česká národní banka vydá příští týden pamětní bankovku s portrétem Karla Engliše. Slavnostní prezentace bankovky k budování československé měny se uskuteční v aule Právnické fakulty MU.

Vizualizace bankovky s portrétem Karla Engliše.

Karel Engliš se významnou měrou podílel na budování ekonomiky nově vzniklé Československé republiky. Právě proto se jeho osobnost stala inspirací pro jednu ze tří pamětních bankovek vydávaných Českou národní bankou (ČNB) postupně v letech 2019, 2022 a 2026. Sada těchto pamětních bankovek má jednotící motiv, kterým je "Budování československé měny".

Karel Engliš bývá pokládán za nejvýznamnějšího meziválečného československého ekonoma. V roce 1919 se stal prvním rektorem čerstvě založené Masarykovy univerzity, u jejíhož vzniku stál jako jeden z iniciátorů. Mezi lety 1920 až 1931 působil v několika vládách jako ministr financí a v období 1934 až 1939 zastával pozici guvernéra Národní banky československé.

Engliš se těšil velké důvěře u prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Nebyl jenom národohospodářským teoretikem, byl zároveň člověkem s ohromným vlivem na reálnou hospodářskou politiku v meziválečném Československu, popisuje Josef Menšík z Ekonomicko-správní fakulty MU. Englišův téměř neomezený přístup k tehdy dostupným makroekonomickým informacím a motivace řešit praktické makroekonomické problémy doby se pak zpětně promítaly i do jeho ekonomické teorie, dodává odborný asistent katedry ekonomie.

Karel Engliš vybudoval vlastní brněnskou ekonomickou školu a do začátku druhé světové války publikoval na poli ekonomie téměř dvacet odborných knih a učebnic.

Záměr vydat v roce 2022 druhou pamětní bankovku s portrétem Karla Engliše v nominální hodnotě 100 byl bankovní radou ČNB schválen v říjnu 2019. Autorkou uměleckého návrhu bankovky je akademická malířka Eva Hašková. Bankovka o rozměru 194x84 mm bude vytištěna na papíru se stupňovitým portrétním a běločarým vodoznakem, ochranným proužkem s negativním mikrotextem a ochrannými vlákny. Pamětní bankovku s portrétem Karla Engliše vydá Česká národní banka 30. března 2022 v množství 20 000 kusů.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688