army.cz (MO ČR)
Armáda  |  22.03.2022 00:00:00

Přesně před 80 lety se ctí padla skutečná legenda našeho odboje štábní kapitán, brigádní generál i.m. Václav Morávek

Úctu štábnímu kapitánovi, brigádnímu generálovi i.m., Václavu Morávkovi vzdali mimo jiných hostů také první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jaromír Zůna, místopředseda Senátu PČR Jiří Oberfalzer, starosta MČ Praha 6 Ondřej Kolář a řada dalších.

 

„Václav Morávek s dalšími odbojáři nasazoval svůj život za naši svobodu a porážku tyrana,“ připomněla ministryně obrany Jana Černochová aktuálnost hrdinských činů a významného dějinného okamžiku, od kterého uplynulo již 80 let.

 

Právě u Prašného mostu štábní kapitán Václav Morávek zahynul po přestřelce s přesilou Gestapa, když chtěl zachránit svého druha, který padl do léčky nacistů. Václav Morávek během válečných let tvořil společně s podplukovníky Josefem Balabánem a Josefem Mašínem skupinu takzvaných Tří králů. I na služebnách Gestapa se o nich hovořilo jako o třech králích českého odboje. Skupina udržovala kontakt s exilovou reprezentací, zaměřovala se na sběr zpravodajských informací a poskytovala je zahraničnímu odboji. Zároveň připravovala a prováděla sabotážní a diverzní akce.

 

Ve svém projevu ministryně vyzdvihla i odvahu ukrajinských vojáků, kteří nyní vedou nerovný souboj s přesilou agresora a přirovnala jej právě k boji, který vedli hrdinové v protektorátu. Zdůraznila také, že v této válce není pouze Ukrajina, ale my všichni. „Česká republika bojuje za Ukrajinu na všech úrovních, jak materiální, tak finanční pomocí,“ uvedla ministryně a poděkovala všem občanům České republiky, kteří se společně s celým civilizovaným, demokratickým světem v krizi semkli, aby pomohli. Apelovala také na všechny, aby v pomoci nadále vytrvali.

 

Poukázala také na to, že Václav Morávek se dokázal agresorovi postavit, zemřel s obrovskou ctí, která nám všem musí být mementem, že je zapotřebí chránit a pomáhat slabším. „Věřím v Boha a ve své pistole, to bylo heslo štábního kapitána Václav Morávka,“ připomněla ministryně a zdůraznila jeho racionalitu, která byla ale zároveň spojena se silnou vírou. „V tuto chvíli se my všichni věřící, mezi které se i já počítám, za Ukrajinu modlíme,“ uzavřela Jana Černochová.

 

První zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jaromír Zůna ve svém projevu Václava Morávka také ocenil jako jednu z nejvýznamnějších postav v dějinách naší armády a připomněl jeho mimořádnou odvahu, hrdinství a vlastenectví. Vzpomněl také jeho patronát nad příslušníky aktivní zálohy: „Stejně jako on tito vojáci na sebe dobrovolně berou zodpovědnost za obranu naší země.“

 

Ujistil také, že dnes, kdy ničivá válka na Ukrajině ukazuje, že ozbrojený konflikt v Evropě není jen poučnou historií, ale bohužel skutečností, je a musí být Armáda České republiky připravena. „Jsme garantem suverenity a svobody, jsme připraveni čelit nebezpečí a hrozbám. Stejně, jak se k tomu odhodlal Václav Morávek a další odbojáři,“ dodal generálporučík Zůna.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688