Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  21.03.2022 11:51:01

Ranní souhrn ft: Čína je nyní stěžejní pro dění na trzích - covid, stimuly, postoj k válce

  • SPX i SXXP posilovaly a umazaly veškeré ztráty od začátku invaze
  • Fed zahájil hikingový cyklus, zvýšení sazeb o 25 bps, dot plot signalizuje šest dalších hiků
  • Podle některých bude muset Fed utahovat razantněji, redukce bilance bude oznámena na příštím zasedání
  • Rusku učinilo kupónovou platbu na dolarových bondech, default se odkládá
  • Válka vstoupila do poziční fáze, zásadnější průlom chybí, zůstává lokálním konfliktem
  • Čína je nyní stěžejní pro dění na trzích: covid, stimuly, postoj k válce
  • Výrazně pozitivní zprávou je ohlášení stimulů a snaha o méně přísnou a koordinovanější regulaci

 

Výhled

Futures červené asijské indexy smíšené

RuskoUkrajina: přesun do poziční fáze

Lze konstatovat, že se válka přesunula do poziční fáze. Ani jedné straně se nepovedl zásadnější průlom. Přestože údajně probíhají jednání o příměří, tuhé boje pokračují a narůstá počet civilních obětí. Jde vidět, že obě strany konfliktu prozatím nechtějí příliš ustupovat ze svých požadavků. Uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou nebo přímá vojenská podpora ze strany NATO se jeví jako čím dál méně pravděpodobné. Proto roztržka zůstane lokálním konfliktem a hlavní dopad na trhy tak probíhá přes zaceňování dopadů ekonomických sankcí. Fakt, že americké i evropské indexy umazaly ztráty od začátku války, souvisí mimo jiné s tím, že konflikt výrazněji neeskaluje. Nejasná je pozice Číny. Ta se snaží lavírovat – prozatím si nechce vybrat konkrétní stranu a kritizuje uvalování západních sankcí. Současně však vyzývá k zastavení bojů na Ukrajině a hledání mírového řešení.

Čína: citelně ovlivňuje tržní dění

To tržního dění nyní významně promlouvá Čína a to prostřednictvím několika front: 1. covid, 2. stimuly a (de)regulace, 3. postoj k válce na Ukrajině

Covid v Číně

Jelikož Čína dlouhodobě vyznávala politiku nulové tolerance vůči covidu, dochází i nyní k přísným lockdownům a to v oblastech, které jsou zásadní pro tvorbu HDP. Podle některých odhadů by každý týden locdkownů mohl způsobit pokles čínského HDP o 0,8procenntího bodu. Čínská ekonomika zpomaluje pod vlivem krize v sektoru developmentu a vysokým cenám energií. Již během roku proto vidíme některá opatření – jako například určitý posun environmentálních cílů z roku 2025 na 2030. Zároveň jde vidět, že Čína volí v boji proti covidu více nuancovaný přístup, jelikož si uvědomuje, že politika nulové tolerance není udržitelná. I tak však můžeme očekávat, že poměrně přísný postoj k nemoci přetrvá, což se může projevit na zhoršení krize v dodavatelských řetězcích.  

Stimuly a regulace

Významný kurzový vzestup čínských indexů vyvolalo vyjádření vicepremiéra Liu He. Ten de facto přišel s pouze vágním prohlášením, že čínská vláda učiní kroky k podpoře HDP během 1Q a zavede některá pro-tržní opatření. Autority taktéž pravděpodobně upustí od některých plánovaných restrikcí, jako např. daň z nemovitostí. Zrušení této daně bude vítanou podporou pro tamní developery, kteří zápasí s nadměrným zadlužením a obtížnějším provozním prostředím. Očekává se rovněž, že se dočkáme určitého zmírnění některých regulací nebo alespoň jejich lepší koordinaci. V Číně totiž funguje řada na sobě nezávislých úřadů a v posledních letech získával navrch Úřad pro administraci kyberprostoru (CAC), jehož akce stály za propadem řady akcií čínských technologických firem. Jde tak vidět, že si prezident Xi začíná uvědomovat, že pro jeho třetí funkční období bude důležité doručit plánované tempo růstu HDP ve výši 5,5 %. V reakci na prohlášení akcie čínských technologií výrazně posilovaly. Pozitivní sentiment vyvolala i zpráva, že čínské autority poskytnou americkým auditorům některé informace – to byl zásadní požadavek pro listing čínských firem v USA. Trhy tuto informaci interpretují tak, že klesá šance nucených delistingů z amerických burz.  

Index čínských firem listovaných na amerických burzách během minulého týdne přidal více než 40 %

 


Zdroj: Bloomberg  

Ohlédnutí

Fed: začátek hikingového cyklu

Americká centrální banka dle očekávání zvedla sazby o 25 bps. Hlasování bylo téměř jednomyslné - pouze James Bullard preferoval hike o 50 bps. Bullard se později nechal slyšet, že by úroky měly letos vzrůst až na 3 %, aby banka dokázala udržet cenovou stabilitu. Představitelé Fedu taktéž aktualizovali oficiální prognózu sazeb, tzv dot plot. Ten naznačuje dalších šest hiků v roce 2022. Terminální sazba ve výši 2,75 % znamená překročení neutrální sazby, což znamená, že Fed vnímá nutnost razantní akce ke zkrocení inflace. Válku na Ukrajině vnímá banka jako riziko zejména kvůli dodatečnému tlaku na růst cen. Celkově mělo zasedání jednoznačně jestřábí vyznění, trhy však posílily. Powell zmínil, že šance recese je velmi nízká, což investory potěšilo. Trhy zároveň pozitivně vnímají snížení odhadu neutrální sazby z 2,5 % na 2,375 %. To lze interpretovat tak, že dlouhodobě bude Fed udržovat politiku ultranízkých sazeb. Kritici tvrdí, že předpoklady Fedu jsou příliš optimistické. Pokud se bude chtít americká centrální banka dostat na svůj odhad inflace ve výši 4,3 % (YE22), bude muset přistoupit k ještě razantnějšímu zvýšení sazeb, což může negativně ovlivnit růst a zaměstnanost. Redukce bilance bude oznámena na květnovém zasedání. Výnosy 10Y UST poskočily na 2,2 %, čímž se prakticky přiblížily našemu celoročnímu cíli (předpokládáme, že tento cíl budeme postupně revidovat směrem nahoru). Výnosy 2Y bondů vzrostly na úroveň 2 %, což znamená, že dochází ke zplošťování výnosové křivky (bear flattening). Toto zplošťování je konzistentní s rostoucí pravděpodobností recese v USA – na rozdíl od Powella přisuzují investiční banky 20 – 35 % šanci recese. Pětiletá inflační očekávání vzrostla bezprostředně po zasedání na 3,6 % - to spíš indikuje, že trh vnímá nutnost razantnější akce ze strany Fedu.  

Ruskodefault se zatím nekoná

16.3. k vládnímu defaultu prozatím nedošlo, investoři obdrželi kupónovou platbu. Nicméně tato úroková platba dosahovala pouze $117m. Od května do konce roku by mělo Rusku učinit splátky v souhrnné výši $1,4 mld. (v případě vládních dolarových bondů). Lze tak říci, že si vláda koupila čas, jelikož v květnu bude ještě více bojovat s citelným nedostatkem dolarových rezerv. Mírně pozitivní zprávou pro trhy je také fakt, že v Rusku prozatím nedošlo ke kolapsu velkých bank. Na začátku invaze domácnosti houfně vybíraly peníze z peněžních ústavů, celkově až biliony rublů. Nicméně prostředky se vracejí zpět do bankovního systému, jelikož se mírně zlepšuje důvěra (žádná velká banka zatím nepadla). K určitému přílivu depozit přisívají i vysoké úroky a kapitálové kontroly.  

Indexy pohyb

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688