plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  14.03.2022 00:00:00

Plzeň: Druhý ročník festivalu Umííí! měl velký úspěch

Druhý ročník festivalu Umííí! měl velký úspěch

Fotografie: O. Totzauer

Fotografie: O. Totzauer

Potýkají se se zdravotním znevýhodněním, ale i přes to dokáží sebe i ostatní pobavit, rozesmát nebo něčím zaujmout. Své dovednosti v oblasti zpěvu, hry na hudební nástroje, tance, recitace i kouzelnických čísel předvedly desítky hendikepovaných občanů z Plzně a okolí na festivalu Umííí! Ten pro ně v sobotu 12. března 2022 v Měšťanské besedě připravil Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně. Akci zahájila rezortní náměstkyně primátora Eliška Bartáková, pod jejíž záštitou se festival konal.

Fotografie: O. Totzauer

„Před třemi lety byl položen základní kámen tohoto festivalu radosti a mě velmi těší, že se po vynucené pauze opět potkáváme a že vás nadšení neopustilo. Vaše obdivuhodná energie je strhující a o to více cenná v této složité době. Přeji vám proto, abyste si dnešní den nejen dokonale užili, ale abyste byli i nadále, pro všechny kolem, neutuchajícím zdrojem dobré nálady, pohody a radosti ze života, neboť to je zaručený recept na veškeré strasti světa,“ uvedla ve své zdravici náměstkyně Eliška Bartáková.

Fotografie: O. Totzauer

Výzva magistrátního odboru přihlásit se s vystoupením v odloženém druhém ročníku festivalu se setkala s velkým ohlasem. V pětihodinovém maratónu zábavy se vystřídaly s několika vystoupeními organizace Ty a Já, Tak pojď s náma nebo Spolek Aleš, nechyběly ani samostatné výstupy účinkujících.

Fotografie: O. Totzauer

„Každou podobnou akci je nutno připravovat v dostatečném předstihu, takže jsme do poslední chvíle neměli jistotu, zda nám naše plány vyjdou, s ohledem na nejasné prognózy související s vývojem pandemie. O to větší zadostiučinění jsme zažili 12. března v Měšťanské besedě. Možná právě kvůli té nejistotě se o to více všichni účinkující i hosté těšili a atmosféra v sále byla nepopsatelná. Tradiční součástí festivalu je i prodejní výstava výrobků chráněných a terapeutických dílen, ale i jednotlivců, kteří se věnují rukodělné činnosti. I letos proto mohli návštěvníci obdivovat zručnost a nápaditost lidí se zdravotním znevýhodněním v technikách jako drátkování, šperkařství, keramika, batika, háčkování, pletení, svíčkařství, tvoření z papíru. A protože byla výstava prodejní, o všechny naprosto originální předměty byl enormní zájem,“ řekla organizátorka Lucie Hovorková, vedoucí oddělení Pomáhající Plzeň.

Fotografie: O. Totzauer

„Myšlenka uspořádat festival pro zdravotně znevýhodněné se zrodila už před mnoha lety, chtěli jsme dát hendikepovaným lidem prostor pro seberealizaci podobně jako seniorům v rámci kulturního maratónu Senioři baví seniory. Reálné obrysy však tento záměr nabral v roce 2019 a inspirací pro nás byl úspěšný festival Všechny barvy duhy, který už léta pořádá město Ostrava prostřednictvím svého zařízení Čtyřlístek. Máme sice mnohem komornější pojetí, ale na radosti účinkujících to rozhodně neubírá,“ dodala Alena Hynková, vedoucí zmíněného odboru.

Fotografie: O. Totzauer

Text: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 14. 3. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688