olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  08.03.2022 00:00:00

Po několikadenní těžké cestě nachází maminky s dětmi první azyl v Olomouci


8. března 2022 (út)

První akutní pomoc ženám s dětmi, které utíkají z Ukrajiny před válečnými útrapami, poskytuje olomoucká radnice. Zajišťuje ji odbor sociálních věcí olomouckého magistrátu a Domov pro ženy a matky s dětmi. „Zde po příjezdu do Olomouce tráví obvykle první jednu či dvě noci, aby si po těžké cestě odpočinuly, a pak zamíří někam do dlouhodobějšího ubytování,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro sociální oblast Eva Kolářová.

V Domově pro ženy a matky s dětmi jim sociální pracovníci kromě zázemí a ubytování připravují také potravinovou a materiální pomoc. Ta zahrnuje hygienické balíčky nebo potřebné oblečení. Dále pracovníci mohou ve spolupráci s profesionálními hasiči zajistit uprchlíkům převoz na KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině), které od pondělí sídlí v budově Hanáckých kasáren v ulici 1. máje. Zde si mohou vyřídit potřebné záležitosti související s pobytem na území České republiky.

„Domovem pro ženy a matky s dětmi prošlo již okolo padesáti uprchlíků, kteří ve většině případů využijí pobyt v domově pouze na pár nocí. V případě potřeby je ale možný i dlouhodobější pobyt,“ dodává Eva Kolářová. To potvrzuje i vedoucí Domova pro ženy a matky s dětmi Marie Zavadilová, podle níž je momentálně výjimkou jen trojice, tvořená babičkou, matkou a dcerou, které zde zatím zůstávají více nocí.

Jak vedoucí zařízení dodává, klienti jsou obvykle vyčerpaní a první klidný azyl jim vrací aspoň část sil a energie. „Většinou jsou maminky po dlouhé cestě s dětmi opravdu velmi unavené a také emočně vyčerpané. Na internetu nebo přes telefon sledují, jak jim zatím cizí armáda ničí jejich domov nebo jak jsou na tom jejich nejbližší, kteří zůstali na Ukrajině. Za každou pomoc jsou vděčné,“ popisuje Marie Zavadilová. Uprchlíci vesměs velmi pozitivně oceňují vstřícný a citlivý přístup zaměstnanců tohoto zařízení.

Kromě ubytování a zajištění základních potřeb nabízí sociální pracovníci poradenství a podporu při zajištění sociálních potřeb, například v oblasti pobytu, lékařské péče, čerpání finanční pomoci nebo sociální pomoci prostřednictvím sociálních služeb. „Kapacita domova i počet našich pracovníků je zatím dostačující,“ dodává vedoucí odboru sociálních věcí Michal Majer. „Jsme ale dohodnuti s dalšími olomouckými poskytovateli sociálních služeb, například s Člověkem v tísni, na případné výpomoci při zajištění péče o rodiny s dětmi.“

Fotografie:

| Poslední úprava: 8. března 2022 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688