Research (eToro)
Investice  |  28.02.2022 18:03:43

Peníze, ropa, zlato a Rusové


Nejistota vyvolaná ruskými vojenskými akcemi na Ukrajině se rozšiřuje i do zasedacích místností firem a vládních úřadů. Sankce západních zemí vůči Rusku a ruským subjektům mají potenciál ovlivnit velké společnosti s aktivitami na Ukrajině a v Rusku a vést k prudkému nárůstu cen komodit pocházejících z oblastí konfliktu. Vyloučení vybraných ruských bank ze systému SWIFT a zároveň poškození Ruska zablokováním dovozu a vývozu poškozuje i některé evropské banky. V dlouhodobějším horizontu mohou tato opatření vést ke zvýšení inflace a snížení hospodářského růstu.

Rusové spěchají k bankomatům, aby si vybrali peníze. Banky prodávají jeden dolar za více než 100 rublů. Panika má potenciál spustit hromadný výběr peněz v bankách, který destabilizuje komerční bankovní systém. Ruská národní banka zdvojnásobila úrokovou sazbu na 20 % ve snaze zatraktivnit rubl. Aby zvýšila likviditu na trhu, chystá se donutit vývozce, aby převedli 80 % svých devizových zdrojů. Tyto sankce však budou mít dopad i na banky Evropské unie a USA. Podle Banky pro mezinárodní platby jsou vůči Rusku nejvíce exponované banky z Francie a Itálie s více než 23 miliardami dolarů, následuje Rakousko s více než 17 miliardami dolarů a Spojené státy se 14 miliardami dolarů. Německo a Nizozemsko mají vůči Rusku expozici pouze kolem 5 miliard dolarů

Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě s více než 10 % produkce. Trhy s obavami sledují konflikt a možnost, že se již tak napjaté zásoby ropy ještě více ztenčí. Podle delegátů OPEC Plus činí prémie za válečné riziko na cenu ropy 10-15 dolarů. Je tedy možné, že v případě vyřešení konfliktu budou ceny v následujících měsících ještě nižší. Prozatím však bude odpojení ruských bank od systému SWIFT způsobovat obchodníkům s ropou problémy při nákupu zásob. Zasedání OPEC+ tento týden pravděpodobně nerozhodne o zvýšení produkce kvůli omezení těžby. Ceny zemního plynu v den invaze vzrostly o více než 50 % v důsledku obav, že Rusko zastaví dodávky, ale díky dalším zprávám, že dodávky plynu nejsou konfliktem ovlivněny, zase klesly.

Ceny pšenice byly invazí rovněž vystaveny tlaku. Ukrajina a Rusko společně představují zhruba 29 % světového trhu s exportem pšenice. Trhy velmi pozorně sledují konflikt a snaží se odhadnout, jak budou dodávky ovlivněny. 

Sankce zasáhly průmysl elektronických čipů. Společnosti AMD, NVidia a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company již oznámily, že přestanou prodávat mikročipy do Ruska. Rozsah zastaveného prodeje není v současné době jasný. Nová omezení se vztahují na vývoz nových čipů určených speciálně k použití pro vojenské účely nebo k dvojímu použití jak pro civilní, tak pro vojenské účely. 

V den invaze ceny zlata prudce vzrostly na více než 1970 dolarů za unci, což signalizovalo odmítání rizika na trhu, aby pak pod tlakem prodejců, kteří přesunuli své peníze do ochrany jiných aktiv, klesly na úrovně z doby před útokem. Rusko je také velkým producentem zlata s 9 % světové produkce. Vedle zlata je však Rusko největším producentem palladia s neuvěřitelnými 45 % světové produkce. Palladium se používá v katalyzátorech ke snížení znečištění. Tento konflikt tedy může způsobit problémy v automobilovém průmyslu

Strach ze sankcí ze strany západních zemí začal mít dopad na ruské společnosti kótované ve Spojených státech, jako je ruský internetový gigant Yandex N.V. (YNDX), který ztratil téměř polovinu své hodnoty, zatímco další společnosti s působností v Rusku, jako je poskytovatel platebních služeb QIWI plc (QIWI) a platforma elektronického obchodování Ozon Holdings (OZON), se propadly také dvouciferným tempem. Gazprom (OGZPY) rovněž ztratil 40 % ceny svých akcií

Konflikt na Ukrajině se netýká pouze cen akcií. Nadnárodní společnosti na Ukrajině uzavřely nebo omezily své aktivity. Carlsberg, jeden z největších světových pivovarů, uvedl, že v zájmu ochrany zaměstnanců pozastavil provoz ve dvou továrnách na východě Ukrajiny a v Kyjevě. Společnost ArcelorMittal, která provozuje jednu z největších evropských oceláren na střední Ukrajině, udrží výrobu na "technickém minimu" a zastavila práce ve svých podzemních dolech. Společnost zaměstnává na Ukrajině 29 000 pracovníků a dodavatelů. Společnosti FedEx a UPS až do odvolání pozastavily dodávky na Ukrajinu a během víkendu tento zákaz rozšířily i na Rusko.  

Sankce by mohly mít dopad i na evropské společnosti, které v regionu podnikají. Ropné společnosti Shell, Total, BP, Equinor a OMV mají různou míru expozice nebo účasti v ruských společnostech. Společnost BP již oznámila, že se vzdá svého 20% podílu ve společnosti Rosněfť, čímž by finančně zasáhla až 25 miliard dolarů na podporu ruských sankcí. Dotčeny byly také těžařské společnosti Polymetal (POLY.L) a Evraz (EVR.L), které jsou kótovány na londýnské burze. Renault má 6 % svých příjmů z vlastnictví automobilky AvtoVAZ, Alstom má 20 % podíl v ruském výrobci železnic Transmaholdings. Existují také společnosti, které mají z ruských trhů více než 20% příjmy. Asi nejznámější je Nokian, výrobce pneumatik. 


Bogdan Maioreanu , eToro Market Analyst Romania  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688