MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Státní rozpočet  |  28.02.2022 16:00:00

Státní dluh dosáhl ke konci loňského roku 2,47 bilionu, což odpovídá 40,4 % HDP

Ministerstvo financí zveřejňuje Zprávu o řízení státního dluhu za rok 2021. Absolutní výše státního dluhu ke konci roku 2021 dosáhla v důsledku schodkového hospodaření státního rozpočtu úrovně 2 465,7 mld. . V relativním vyjádření vůči HDP došlo k nárůstu z 36,0 % na 40,4 %, tedy o 4,4 procentního bodu.

Výdaje na obsluhu státního dluhu dosáhly v roce 2021 hodnoty 42,2 mld. , což odpovídá meziročnímu nárůstu o 2,1 mld. (+5,2 %). Do vyšších výdajů se promítla nejen hodnota státního dluhu, která v posledních dvou letech významně vzrostla o 826 mld. , ale také prudký růst základních úrokových sazeb České národní banky ovlivňující výši výnosů státních dluhopisů. „V roce 2020 nás obsluha státního dluhu vyšla na 40 miliard korun, letos to bude i v důsledku inflace a nezodpovědného zadlužování minulé Babišovy vlády o 10 miliard korun více. Musíme začít hospodařit s takovými rozpočty, které budeme schopni v budoucnu reálně splácet. Prvním rozpočtem této vlády s téměř o 100 miliard nižším schodkem jsme vyslali jasný signál, že začíná období zodpovědného protiinflačního hospodaření bez zvyšování daní,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Hrubá emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na primárním a sekundárním trhu činila v roce 2021 úrovně 572,7 mld. při průměrném výnosu 1,61 % ročně a při průměrné době do splatnosti 8,8 roku. To je o 1,6 roku více než v roce 2020. Vyšší průměrná doba splatnosti státních dluhopisů přispěla i k nárůstu průměrné doby splatnosti celkového státního dluhu, a to z úrovně 6,2 roku na konci roku 2020 na 6,4 roku na konci roku 2021. Nyní se nachází na nejvyšší úrovni od roku 2009. „Zvyšování doby splatnosti státního dluhu je v tomto kontextu dobrá zpráva, protože ukazuje na pokračující důvěru investorů, jejichž poptávka po českých státních dluhopisech pravidelně výrazně převyšuje nabízené množství,“ dodává Zbyněk Stanjura.

Navzdory hluboké ekonomické a zdravotní covidové krizi potvrdily všechny významné agentury s mezinárodní působností v průběhu roku 2021 svá ratingová hodnocení České republiky včetně zachování stabilních výhledů. Ratingové agentury si pravidelně kromě nízké úrovně zadlužení a odolné ekonomiky všímají také zdravého a stabilního bankovního sektoru, dostatečných likviditních rezerv, silného institucionálního uspořádání i atraktivity ČR pro zahraniční investory. „Zachování vysokých ratingů se stabilním výhledem je bezesporu pozitivním signálem pro domácí i zahraniční investory zejména nyní, kdy řada vyspělých zemí čelí jejich zhoršování. Často nám ale byly zachovány s podmínkou rychlejší konsolidace veřejných financí, kterou naše vláda skutečně přináší. Mou ambicí je, aby do konce volebního období klesl schodek rozpočtu nejméně na 150 miliard korun,“ uvádí Zbyněk Stanjura.

V roce 2021 pokračovalo Ministerstvo financí v projektu přímého prodeje Dluhopisů Republiky občanům. V jednotlivých upisovacích období roku 2021 nakoupili občané státní dluhopisy za 13,0 mld. . Ve formě reinvestic výnosů byly občanům na jejich majetkové účty připsány státní dluhopisy v celkové hodnotě 0,8 mld. . Občané si již od spuštění projektu Dluhopisu Republiky pořídili ve 13 upisovacích obdobích státní dluhopisy za téměř 80 mld. , a to včetně emise z 3. ledna 2022, kdy Češi upsali dluhopisy celkem za 41,1 mld. , přičemž v důsledku rostoucí inflace nakoupili zejména protiinflační dluhopisy. V návaznosti na to Ministerstvo financí přistoupilo k dočasnému pozastavení nových emisí, neboť vydání emisí v rámci posledního úpisu Dluhopisu Republiky umožňuje refinancování více než jedné čtvrtiny splátek korunových střednědobých a dlouhodobých dluhopisů na celý rok 2022.

Ministerstvo financí vydalo v roce 2021 na domácím trhu druhou tranši státního eurodluhopisu se splatností v roce 2027 v celkové jmenovité hodnotě 200 mil. EUR při průměrném výnosu -0,178 % ročně. Celková jmenovitá hodnota státních eurodluhopisů v oběhu tak ke konci roku 2021 dosáhla 500 mil. EUR. Prostřednictvím evropského programu SURE pro dočasnou podporu na zmírnění rizik nezaměstnanosti přijalo Ministerstvo financí úvěry od Evropské komise v celkové jmenovité hodnotě 2,0 mld. EUR. Dále byla přijata druhá tranše úvěru od Rozvojové banky Rady Evropy ve výši 100 mil. EUR.

Dokument ke stažení:

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688