mzv.cz (MZv ČR)
Z domova  |  28.02.2022 00:00:00

Účast ministra Lipavského na schůzi Senátu Parlamentu ČR dne 25. ledna 2022

Účast ministra zahraničních věcí na schůzi Senátu Parlamentu ČR dne 25. ledna 2022

28.02.2022 / 11:00 | Aktualizováno: 28.02.2022 / 11:03

 

Ruská agrese vůči Ukrajině

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky a páni senátoři, dámy a pánové,

před několika dny jsem vyslovil obavu, že Evropa je jen krok od války a současně vyjádřil naději, že ještě existuje možnost zachování míru.

Nestalo se. V noci na včerejšek Rusko zahájilo barbarský útok na Ukrajinu a v noci na dnešek pokračovalo v bombardování této země včetně hlavního města Kyjeva.

Rusko pošlapalo elementární principy dlouhodobě budované bezpečnostní architektury, mezinárodního práva a mírového soužití mezi státy. Kreml se vrátil k imperiální, rozpínavé a bezohledné politice Sovětského svazu, se kterou máme i my své neblahé zkušenosti. Vladimir Putin se rozhodl pro válku, chaos a utrpení nejen bezpočtu obyvatel Ukrajiny, ale i občanů vlastních. Útok proti Ukrajině je útokem proti svobodě a demokracii a ruské vedení bude čelit důsledkům svých činů. Jsem přesvědčen, že díky jednotné pozici Západu a odhodlání Ukrajinců bránit svou vlast, svobodu a demokracii Vladimir Putin válku, jíž nesmyslně rozpoutal, prohraje.

Česká republika a naše diplomacie je na ruskou agresi připravena a bude hájit zájmy naší země. Jak již oznámil předseda vlády po jednání Bezpečnostní radě státu, rozhodl jsem o povolání našich velvyslanců z Moskvy a Minsku k časově neomezeným konzultacím do ústředí. Další diplomatické kroky oznámím v brzké době.

Náš zastupitelský úřad v Kyjevě byl dočasně uzavřen a jeho pracovníci evakuováni z ukrajinského hlavního města. České občany jsme vyzvali, aby vzhledem k ruské invazi urychleně opustili území Ukrajiny.

Česká diplomacie se podílela se na přípravě včera schválených sankcí, které budou mít zásadní dopad na ruskou ekonomiku. Dnes bude na svém mimořádném zasedání jednat Rada pro zahraniční věci Evropské unie. Budeme se věnovat zejména pomoci Ukrajině ve finanční oblasti (makrofinanční asistence, granty), kybernetické bezpečnosti a v humanitární sféře. Pracujeme na dalších opatřeních v rámci EU, NATO i bilaterálně. V Bruselu již pan premiér představil naši iniciativu, jejímž cílem je zásadní snížení působení ruských tajných služeb v EU.

Vím, že rozpoutání války neschvaluje velká část Rusů – protestují mnozí ruští novináři umělci a další. Jen za včerejšek se konaly protesty v pěti desítkách ruských měst, během nichž bylo zadrženo na 2000 osob. Všem statečným Rusům, kteří se nebojí vystoupit proti agresi Kremlu vůči Ukrajině, vyjadřuji svoji velkou podporu a obdiv.

Je mi nesmírně líto, že kvůli barbarskému chování současného ruského vedení budou v?Evropě umírat a trpět nevinní lidé. Jsme připraveni Ukrajině poskytnout všestrannou pomoc a podporu. Dodáme další humanitární pomoc a přijmeme zraněné ukrajinské občany v rámci programu MEDEVAC.

V těchto těžkých chvílích stojíme za Ukrajinou a statečnými ukrajinskými občany, které budeme podporovat i nadále.

Děkuji za pozornost.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688