army.cz (MO ČR)
Armáda  |  17.02.2022 00:00:00

Ministři obrany NATO se shodli na jednotném postoji vůči situaci na Ukrajině

K tomu vydali ministři obrany oficiální společné prohlášení. Jeho cílem je vyjádřit podporu Ukrajině, vyzvat Rusko k deeskalaci situace a ukázat jednotný postoj Aliance. Shodli se, že je v zájmu všech vyhnout se další eskalaci a ozbrojenému konfliktu, který by byl pro Ukrajinu devastační a výrazný dopad by měl i na ČR. Zároveň tímto prohlášením projevili vůli docílit diplomatického řešení krize, ale také v případě potřeby posílit schopnosti na východním křídle NATO.

„Už několik let máme vojáky v Lotyšsku a Litvě v rámci alianční předsunuté přítomnosti (eFP) a od dubna do července budou naše gripeny střežit vzdušný prostor nad Pobaltím. Se zástupci naší armády budeme diskutovat o dalších možnostech, abychom jako Česká republika mohli dát na stůl další varianty pomoci, kterou můžeme poskytnout jako členská země Aliance,“ uvedla ministryně Černochová.

V současné situaci je neméně důležitým tématem také sdílení břemene členských států v oblasti výdajů na obranu. Ministryně obrany ve svém příspěvku do diskuze představila hlavní plány české vlády v oblasti obrany.

„Ujistila jsem spojence, že je pro naši novou vládu klíčovou prioritou dosáhnout ve výdajích na obranu hranice 2 % HDP do roku 2025. Připomněla jsem také, že pracujeme na našem závazku vybudovat těžkou brigádu postavenou na pásových bojových vozidlech pěchoty,“ vysvětlila ministryně Černochová. Doplnila také, že chce posilovat nábor do ozbrojených sil či novelizovat Ústavu ČR, aby byla Armáda ČR flexibilnější při vysílání vojáků do zahraničních operací.

Alianční ministři také jednali ve společném formátu se zástupci Evropské unie a Finska a Švédska. Posilování spolupráce mezi NATO a EU se daří dlouhodobě a bude patřit mezi hlavní pojítka obranných aktivit v rámci předsednictví ČR v Radě EU ve druhé polovině letošního roku. Současná vyhrocená situace vedla k tomu, že se i toto jednání dotklo jednotného postupu vůči ruské agresi vůči Ukrajině.

Tématem diskuzí byla rovněž nová Strategická koncepce NATO, která bude přijata na Summitu v Madridu koncem června. Ministři se shodli na tom, že kolektivní obrana zůstává nejdůležitějším úkolem Aliance, který musí prostupovat všemi částmi tohoto dokumentu. Výrazně zastoupeny ale musí být také oblasti kybernetické bezpečnosti, obrany před hybridními hrozbami a vývoje nastupujících přelomových technologií (EDTs). Česká republika podpoří přípravu nové Strategické koncepce organizací závěrečného semináře k jejímu vzniku, který proběhne v Praze 28. března.

Důležitou součástí zasedání ministrů obrany členských zemí NATO jsou také bilaterální jednání. Ministryně Černochová jednala se svým gruzínským a slovenským protějškem.

Gruzínskému ministrovi Juansherovi Burchuladzeovi vyjádřila solidaritu a podporu územní celistvosti Gruzie a poté jednali např. o vysoké úrovni spolupráce v oblasti výcviku. V Gruzii se v roce 2022 má konat cvičení se státy NATO za předpokládané účasti českých vojáků. Součástí jednání byl také podpis tzv. plánu dvoustranné spolupráce pro rok 2022.

Se slovenským šéfem resortu obrany Jaroslavem Naďem probrali například oblast průmyslové spolupráce, kdy se ve slovenských tendrech ucházejí výrobci letounů L-39NG a kolových obrněných vozidel 8x8 firmy Tatra Defence Vehicle. Ve druhém případě i s podporou Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). Nejen to, ale i aktuální bezpečnostní situace budou tématy pracovní návštěvy ministryně Černochové na Slovensku v polovině března.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688