AČSS (AČSS)
Reality  |  14.02.2022 15:58:47

Koupit nemovitost v zahraničí zvažuje čím dál víc Čechů


Dramatický růst cen nemovitostí spolu s obavou o znehodnocení peněz vinnou inflace vede stále větší počet Čechů k tomu, aby se poohlédli po investici do nemovitosti v zahraničí. Koupi nemovitosti v zahraničí zvažuje téměř 30 % Čechů. Vyplynulo to z aktuálního výzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) mezi lidmi ve věku 18–65 let s čistým příjmem domácnosti vyšším než 60 tis. .

Najít v České republice vhodnou rekreační nemovitost za příznivou cenu se pomalu stává hledáním příslovečné jehly v kupce sena, a tak se Češi obracejí do zahraničí. V rámci Evropské unie je totiž koupě nemovitosti stejně snadná jako doma. Koupit nemovitost mimo ČR zvažují v současné době 3 z 10 Čechů (v domácnostech s příjmem nad 60 tisíc korun). Vlastnictví zahraniční nemovitosti přitom již dávno není otázkou společenské prestiže – tou je jen pro 13 % dotázaných. „Většina dotazovaných – téměř 60 % – považuje nákup zahraniční nemovitosti za alternativu k ‚české chalupě‘, která jim umožní relaxovat ve vlastním v atraktivních zahraničních lokacích. A samozřejmě je to pohledem Čechů i dobrá investice, která slibuje v delším časovém horizontu zhodnocení vložených prostředků. Uvažuje tak 50 % dotázaných,“ řekl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Úvěr ze stavebního spoření nelze podle zákona použít na financování nákupu nemovitosti v zahraničí. U stavebního spoření však není omezeno, jak střadatelé s naspořenými prostředky naloží. Většinou je nicméně využívají ke zvelebení svého bydlení – ať již trvalého, nebo i rekreačního. Úspory tak lze použít i na pořízení, úpravy nebo vybavení nemovitosti v zahraničí,“ uvedl Jiří Šedivý.

 

Vede Španělsko, Chorvatsko a Itálie

Růst cen českých nemovitostí nabral na rychlosti – podle dat Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, byl ke konci třetího čtvrtletí zaznamenán největší meziroční nárůst cen nemovitostíEU právě v Česku (+22,0 %), které následuje Litva (+18,9 %), Estonsko (+17,3 %) a Nizozemsko (+16,8 %). Naopak nejpomaleji rostly ceny nemovitostí na Kypru (+2,2 %), v Itálii a Španělsku (po 4,2 %).

Nepřekvapí, že právě země slibující relax v teple a u moře se současně relativně nízkými cenami nemovitostí lákají podle výzkum AČSS Čechy k nákupům nejvíce. Mezi těmi, kteří o této koupi uvažují, je největší zájem o Španělsko (42 %, z toho 24 % o pevninskou část, 12 % o Kanárské ostrovy a 6 % o Mallorcu), následované Chorvatskem (36 %) a Itálií (33 %).

 

Od stavebka až k německé nemovitosti

„Kdysi jsem si pořídil menší startovací bytúvěru ze stavebního spoření. Později, když jsem si mohl dovolit větší byt, jsem ten původní, pořízený ze stavebka, prodal. Uvažoval jsem, že volné peníze použiji k nákupu investičního bytu, ale v Česku se mi nepodařilo za danou hotovost nic rozumného pořídit. Podíval jsem se proto na realitní servery v okolních zemích a zjistil, že jsou zde k mání byty za stále příznivé ceny. Koupil jsem si tak místo chalupy víkendový byt v česko-německém příhraničí – jen na opačné straně hranic,“ říká Michal Prášek, který si pořídil byt na Budyšínsku v Německu.

 

 


Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) si klade za cíl společně se svými členy vytvářet spolehlivý, funkční a stabilní systém stavebního spoření a také upevňovat důvěru v tento produkt. Důraz klade na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb lidí žijících v České republice.
Asociace českých stavebních spořitelen vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (Českomoravská stavební spořitelna, a. s., Stavební spořitelna České spořitelny, a. s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Více informací na: www.acss.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688