Export (export.cz)
Ze světa  |  14.02.2022 15:30:23

Itálie investuje do strategického vývoje a výroby mikročipů

ITÁLIE INVESTUJE DO STRATEGICKÉHO VÝVOJE A VÝROBY MIKROČIPŮ

Vývoj a výroba mikročipů se staly jednou z priorit rozvojových plánů italské vlády. Itálie vyčlenila 2,2 miliardy eur na podporu konkurenceschopnosti strategických odvětví, mezi něž patří i produkce polovodičových čipů, a rozvoj průmyslových řetězců. Italský program navazuje na evropský plán vysokých subvencí na podporu vývoje a výroby mikročipů v Evropě v celkové hodnotě 11 miliard eur.

Ilustrační foto: Shutterstock

Evropský plán počítá i s koordinací mezi členskými státy, Evropská unie má monitorovat produkci i dodávky čipů a zjišťovat hrozící nedostatky na trhu. EU by díky tomu měla být v krizových situacích schopna včas a jednotně reagovat a zajistit dodávky. Čipy jsou nezbytným komponentem pro automobilovou výrobu a většinu pokročilých výrob.

OMEZOVÁNÍ ZÁVISLOSTI NA ASII

V návaznosti na globální nedostatek mikročipů podniká Itálie kroky k oživení výroby v zemi a řadí se tak spolu s Německem a Francií mezi evropské země, které usilují o navýšení výroby mikročipů na svém území a snížení závislosti na asijských dodavatelích. V současné době je nejvýznamnějším výrobcem polovodičů v Itálii italsko-francouzská společnost StMicroelectronics, která má v zemi řadu výrobních závodů. Nově buduje další výrobní závod v Monze, do něhož investuje přes 2 miliardy dolarů. Bude se jednat o nejvýznamnější hi-tech projekt v Itálii, který bude po vybudování největším závodem na výrobu polovodičů v Evropě.

StMicroelectronics v roce 2021 zvýšila obrat o 25 % na necelých 13 miliard dolarů a vykázala čistý zisk ve výši 2 miliard dolarů. Vedení italsko-francouzské společnosti uvedlo, že za zvýšením obratu stojí především prudké zvýšení poptávky a bezprecedentní transformace automobilového průmyslu. V roce 2022 hodlá investovat přes 3 miliardy dolarů na rozšíření výrobní kapacity, z toho 2 miliardy dolarů půjdou na zřízení výrobních linek v italském závodu v Agrate, kde by se ve druhé polovině roku 2022 měly začít vyrábět nové plátky pro výrobu mikročipů s průměrem 300 mm.

Dle odhadů společnosti se ani přes zvýšení objemu výroby nepodaří uspokojit poptávku, která převyšuje o 30% nabídku. Situace by se měla začít zlepšovat v první polovině roku 2023. Společnost má naprogramované zakázky na příštích 18 měsíců a v tomto roce hodlá realizovat obrat mezi 14,8 až 15,3 miliardami dolarů.

INTEL MÍŘÍ DO EVROPY

Do zemí EU hodlá část produkce umístit například klíčový americký výrobce Intel, který ohlásil vedle investic ve výši 20 miliard dolarů v USA vybudování továren v Evropě a záměr zde investovat v následujících 10 letech kolem 80 miliard eur. Rozhodnutí o umístění továren, o které se uchází Itálie a Německo, mělo padnout do roku 2021, ale po odložení bude známo během příštích měsíců. Pro Itálii by to znamenalo investici Intelu ve výši 8 miliard eur. Právě nová strategie unijní podpory by mohla tyto plány usnadnit.

Masivní investice do nových a inovativních technologií patří mezi priority italského Plánu obnovy a lze očekávat, že italské instituce  budou v následujících měsících vypisovat celou řadu výběrových řízení, což bude pro české firmy představovat zajímavé obchodní příležitosti.

DALŠÍ STRATEGICKÉ INVESTICE

Itálie vyčlenila 2,2 miliardy eur na podporu konkurenceschopnosti strategických odvětví a rozvoj průmyslových řetězců. Cílem je realizovat minimálně 40 nových investičních projektů po celé zemi, které pak zvýší produktivitu, ekonomický růst a zaměstnanost. Itálie chystá investice do automobilového průmyslu, mikroelektroniky a polovodičů, kovovýroby a elektromechaniky, chemicko-farmaceutického průmyslu, cestovního ruchu, designu, módy a nábytku, zemědělského průmyslu a ochrany životního prostředí. Prioritou jsou továrny na baterie, fotovoltaické panely, větrná energie a výroba mikročipů.

Marcel Sauer, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Římě


 ITÁLIE INVESTUJE DO STRATEGICKÉHO VÝVOJE A VÝROBY MIKROČIPŮ

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   5:57  Coal-rich Shanxi speeds up green transformation China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt   5:56  China unveils plan to galvanize NEV uptake in rural areas China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt   4:00  A Moderate Risk (Level 3 of 4) Excessive Rainfall Outlook and Flood Watches have... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688