Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.02.2022 08:22:00

Komerční banka ziskem poráží odhady a navrhuje dividendu 43,80 koruny na akcii. Více zváží ve druhé půlce roku

Aktualizováno

Komerční banka v posledním loňském čtrvtletí dosáhla čistého zisku 4,17 mld. při konsensu dle agentury Bloomberg 3,61 mld. . Čistý úrokový výnos vystoupal na 6,45 mld. . Celoroční čistý zisk 2021 na úrovni 12,73 mld. také předčil konsnesuální odhad dle Bloomberg 12,2 mld. , čistý úrokový výnos za celý rok dosáhl 21,80 mld. . Komerční banka navrhuje z výsledku roku 2021 vyplatit dividendu v celkovém objemu 8,3 mld. , což představuje 43,80 na akcii před zdaněním. V roce 2022 čeká růst tržeb dvouciferný a růst úvěrů ve vyšších jednociferných hodnotách. Ve druhé polovině roku 2022 zváží KB další kroky směrem uvolnění zadrženého kapitálu v rámci pandemických omezení let 2020 a 2021, dividendovou politiku vrací do obvyklého rámce výplaty 60 až 70 % zisku vytvořeného v předchozím roce.

„V roce plném výzev dosáhla Komerční banka vynikajících výsledků. Zaznamenali jsme velmi solidní navýšení objemu našich obchodů s klienty, které podpořilo i růst výnosů. Navzdory rychlé inflaci a zvýšení regulatorních odvodů jsme udrželi provozní výdaje stabilní. Rizikový profil úvěrového portfolia zůstává velmi silný, i když je současné prostředí pro mnoho podniků náročné,“ poznamenal Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel KB.

Celkový objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB meziročně stoupl o 6,9 % na 738,9 miliardy , rostly jak úvěry v retailovém bankovnictví, tak úvěry korporacím. Objem úvěrů na bydlení poskytnutých Komerční bankou a Modrou pyramidou se zvýšil o 9,5 % na 338,7 miliard , přičemž objem nově poskytnutých úvěrů v roce 2021 oproti předchozímu roku stoupl o 66,3 % na 109,0 miliard .

Celkový objem běžných klientských vkladů ve Skupině KB se meziročně zvýšil o 6,2 %, na 948,6 miliard . Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění narostl o 7,0 %.

Finanční výsledek za čtvrté čtvrtletí 2021 (oproti 4Q 2020)

Konsolidované výnosy za poslední čtvrtletí 2021 narostly meziročně o 19,1 % na 8,7 miliard , hlavně díky úrokovým a poplatkovým výnosům. Celkové provozní náklady se zvýšily o 5,1 % na 3,7 miliard . Skupina KB nemusela ve čtvrtém čtvrtletí téměř vůbec navyšovat opravné položky na ztráty z úvěrů, díky vysoké kvalitě portfolia aktiv. Čistý zisk připadající vlastníkům mateřské společnosti se zdvojnásobil na 4,2 miliardy , podobně jako daň z příjmů, která dosáhla 1,0 miliardu .

Finanční výsledek za celý rok 2021 (oproti roku 2020)

Na úrovni celého roku 2021 se celkové výnosy banky zlepšily o 5,7 % na 31,3 miliardy . "Vlivem růstu objemu úvěrů i vkladů, a později během roku také vlivem normalizujících se tržních úrokových sazeb, se čisté úrokové výnosy zvýšily o 2,0 % na 21,8 miliard . Čisté poplatky a provize stouply o 9,6 % na 5,7 miliard , díky široké škále přispívajících faktorů, jakými byly vyšší transakční aktivita klientů, růst investic klientů do podílových fondů, či poptávka podniků po službách na kapitálových trzích a poradenství. Čistý výsledek z finančních operací ve výši 3,6 miliard byl meziročně vyšší o 25,9 %, s tím, jak trendy a volatilita na trzích zvedaly poptávku klientů po zajištění finančních rizik," uvedla banka.

"Provozní náklady byly nadále pod přísnou kontrolou, i přes rychlejší inflaci a vyšší regulatorní odvody, hlavně do Fondu pro řešení krize. Celkové provozní náklady stouply o 0,7 % na 15,1 miliardu . Personální náklady mírně poklesly a administrativní náklady zůstaly téměř stejné. Průměrný počet zaměstnanců se snížil o -4,6 % na 7 687. Odpisy a amortizace meziročně narostly v souvislosti s investicemi do digitalizace, částečně růst kompenzovalo zmenšující se portfolio budov," uvádí KB k nákladové straně.

Čistá tvorba opravných položek za rok 2021 činila 0,7 miliardy , tedy o -84,0 % méně než před rokem. Tvorba opravných položek se vztahovala ke korporátnímu portfoliu, zatímco v retailových portfoliích mohla KB objem opravných položek mírně snížit. "Výsledek odrážel celkově dobrou disciplínu klientů při splácení a vysokou úspěšnost vymáhání ve všech klientských segmentech. Skupina rovněž zaúčtovala omezené rozpuštění rezerv na základě rekalibrace modelů podle účetního standardu IFRS 9," uvedla KB.

Čistý zisk náležející akcionářům KB se zlepšil o 56,0 % na 12,7 miliardy a daně z příjmu stouply o 52,5 % na 3,0 miliardy .

Úvěry klientům narostly o 6,9 % na 738,9 miliardy Kč1). Z toho objem úvěrů na bydlení (poskytovaných společnostmi KB a Modrá pyramida) se zvýšily o 9,5 %. Spotřebitelské úvěry (poskytované společnostmi KB a ESSOX) přidaly 1,9 %. Objem úvěrů podnikům a ostatním subjektům byl větší meziročně o 5,0 %. Meziroční posílení koruny vůči euru o 5,7 %, které ovlivnilo korunovou hodnotu půjček podnikům denominovaných v eurech, generovalo záporný příspěvek přibližně ve výši 0,9procentního bodu k celkové hodnotě úvěrů vykázané v korunách.

Vklady klientů stouply meziročně o 6,2 % na 948,6 miliard .2) Depozita rostla relativně rychleji v retailových segmentech, s výjimkou Modré pyramidy. Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění narostl o 7,0 % na 203,6 miliardy .

Kapitálová přiměřenost dosahovala silných 21,3 %, přičemž podíl jádrového Tier 1 kapitálu na rizikově vážených aktivech byl 20,9 %.

Ukazatel krytí likvidity (LCR) byl na 148 %, nad regulačním minimem 100 %.

Dividenda

Představenstvo navrhuje dividendu ve výši 43,80 na akcii v celkové výši 8,3 miliardy . Představenstvo tento návrh předloží valné hromadě KB, pokud s ním bude souhlasit ČNB, po posouzení auditované účetní závěrky za rok 2021. Další kroky k vrácení přebytečného kapitálu akcionářům KB zváží ve druhé polovině roku 2022 po dokončení pravidelných regulatorních zátěžových testů.

„V souvislosti s oznámením České národní banky za září 2021, že ČNB již nebude pro další období plošně omezovat výplatu dividend bankami, má představenstvo KB v úmyslu valné hromadě, která se bude konat v dubnu 2022, navrhnout výplatu dividendy v objemu 8,3 miliardy (43,80 na akcii před zdaněním), což by představovalo 65 % čistého zisku za rok 2021. Představenstvo tento návrh valné hromadě předloží, pokud s ním bude souhlasit ČNB po posouzení auditovaných účetních výkazů KB za rok 2021,“ uvedla Komerční banka ve zprávě k výsledkům hospodaření.

„Další kroky k uvolnění přebytečného kapitálu, který KB zadržela v důsledku pandemických omezení dividend v letech 2020 a 2021, banka zváží ve druhé polovině roku 2022, mimo jiné na základě dokončených pravidelných regulatorních zátěžových testů. Následně se představenstvo KB hodlá vrátit k dividendové politice výplaty 60-70 % zisku vytvořeného v předchozím roce, která byla přerušena v souladu s restrikcemi přijatými regulátorem vůči všem českým bankám v březnu 2020 po vypuknutí pandemie Covid-19,“ uvádí Komerční banka.

Pro rok 2022 schválilo představenstvo dividendovou politiku (očekávaný dividendový výplatní poměr) ve výši 65 % konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům KB, který bude vytvořen v roce 2022.

K 31. prosinci 2021 měla KB 58 444 akcionářů (meziročně o 1 443 více), z toho 52 823 byly fyzické osoby z České republiky (nárůst o 1 379). Podíl strategického akcionáře, banky Société Générale, zůstal nezměněn na 60,4 %. Minoritní akcionáři měli 39,0 % a KB držela 0,6 % vlastních akcií.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688