mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  07.02.2022 11:24:00

Podmínky cestování do Thajska a návratu do ČR (8.2.2022) - Od 1. 2. 2022 očkované osoby musí 1. a 5. den po příletu absolvovat RT-PCR test

COVID 19 - aktuální podmínky cestování do Thajska a návratu do ČR

07.02.2022 / 10:15 | Aktualizováno: 07.02.2022 / 11:24

K odletu do Thajska je třeba získat Thailand Pass. Od 1. 2. 2022 očkované osoby musí 1. a 5. den po příletu absolvovat RT-PCR test a 1-denní hotelovou karanténu. Při pozitivním testu na covid-19 je vyžadována hospitalizace i u bezpříznakových osob.

Závazné informace k podmínkám a požadavkům pro vstup do Thajska a všemu, co se týká Thailand Passu, může poskytnout výhradně Velvyslanectví Thajského království v Praze. Obsah tohoto článku je proto třeba brát jako orientační. Současně je třeba se řídit požadavky leteckých společností nebo zemí tranzitu.

Situace v Thajsku a s tím spojená opatření pro vstup cizinců, jejich pobyt a pohyb v Thajsku se vyvíjejí, přičemž situace může být někdy nepřehledná. Velvyslanectví ČR v Bangkoku zveřejňuje pouze informace schválené thajskými orgány a oficiálně zveřejněné v Královském věstníku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VSTUP NA ÚZEMÍ THAJSKA

Před odletem do Thajska je třeba získat Thailand Pass (povolení ke vstupu ve formě QR kódu). Žádost se podává elektronicky přes http://tp.consular.go.th minimálně 7 pracovních dní před plánovaným odletem. K jeho získání je třeba do registračního systému nahrát:

  1. datovou stránku cestovního pasu
  2. potvrzení o absolvovaném očkování (a to obou dávek)
  3. potvrzení o uhrazení příslušného počtu nocí v karanténním hotelu a provedení RT-PCR testů během karantény
  4. cestovní zdravotní pojištění s minimálním pojistným plněním ve výši 50 000 USD pokrývající covid-19.

Při registraci do systému Thailand Pass je třeba si vybrat ze tří schémat vstupu a karantény (Test&Go, Sandbox, Alternative Quarantine), které již po obdržení QR kódu nelze měnit. Jakákoliv změna je podmíněna novou registrací v systému Thailand Pass. Stejně jako v případě změny odletu po obdržení QR kódu.

QR kód je zasílán e-mailem a je třeba jej předložit jak při odbavení k letu tak při vstupu do Thajska.

Při odletu je třeba předložit též potvrzení o negativním výsledku RT-PCR testu vydané maximálně 72 hodin před odletem.

Pozemní přechody jsou pro turistické účely stále uzavřeny.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OČKOVANÉ OSOBY

Za plně očkované jsou považovány osoby, které obdržely úplnou očkovací dávku minimálně 14 dní před započetím cesty. Očkované osoby musí být schopny předložit originál či kopii svého očkovacího certifikátu. Posilující dávka zatím není zohledňována.

Plně očkované osoby mohou od 1. 2. 2022 využít následujících dvou režimů vstupu a karantény:

Test&Go zahrnuje RT-PCR test v den příletu a jednu noc v hotelu kategorie SHA Extra+ do obdržení negativního výsledku testu. Další RT-PCR test je třeba absolvovat 5. den po příletu (případně dříve, pokud by se u nich objevily symptomy covid-19). Při registraci do systému Thailand Pass musí potvrzení o rezervaci 1. noci v hotelu obsahovat transfer z letiště do hotelu a provedení RT-PCR testu. Potvrzení o rezervaci hotelu 5. den po příletu musí obsahovat provedení RT-PCR testu. Za tímto účelem lze rezervovat dva různé hotely ve dvou různých provinciích. Cestovatel musí setrvat v daném hotelu do obdržení výsledku RT-PCR testu. Cestovatelé, kteří v Thajsku setrvají méně než 5 dní (nebo odletí 5. den), nemusí absolvovat druhý test. Při registraci do systému Thailand Pass však musí nahrát zpáteční letenku.

Sandbox (Phuket, Koh Samui + Koh Phangan + Koh Tao, provincie Krabi a provincie Phan Nga, provincie Chon Buri a ostrov Koh Chang) zahrnuje 7 dní povinné hotelové karantény a dva RT-PCR testy (1. a 5. den). Po obdržení negativního výsledku prvního testu provedeného po příletu se lze volně pohybovat po příslušném ostrově/provincii s tím, že noc je třeba vždy strávit v příslušném hotelu SHA Extra+. Po obdržení negativního výsledku druhého testu lze cestovat do dalších oblastí Thajska. Při registraci do systému Thailand Pass musí potvrzení rezervace hotelu obsahovat i transfer z letiště do hotelu a potvrzení o předplacení RT-PCR testů. Na Phuketu, Krabi a Phang-Nga lze testy rezervovat prostřednictvím systému Thailand Pass.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEOČKOVANÉ OSOBY

Pro neočkované osoby a osoby od jejichž plného očkování uplynulo v době příletu méně než 14 dní, platí povinná hotelová karanténa na vlastní náklady v délce 10 dní bez možnosti opustit hotel, tzv. Alternative Quarantine (AQ).

Rezervace AQ hotelu musí zahrnovat 2 RT-PCR testy, transfer z letiště do hotelu a plnou penzi (3 jídla denně).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TESTOVANÉ OSOBY

Při odletu do Thajska je třeba předložit potvrzení o negativním výsledku RT-PCR testu vydané maximálně 72 hodin před odletem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Osoby, které prodělaly covid-19 (před minimálně 14 dny a maximálně 3 měsíci před odletem) a vyjde jim pozitivní test, mohou předložit potvrzení o prodělání nemoci a vstoupit do Thajska.

Osoby, které prodělaly covid-19 před více než 3 měsíci před odletem, musí předložit potvrzení o prodělání nemoci a o absolvování 1 dávky očkování po prodělání nemoci. Pokud byly plně očkované před proděláním nemoci, jsou považovány za plně očkované.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DĚTI

Děti do 18 let věku nemusí být očkovány. Do systému Thailand Pass musí být zaregistrovány společně s rodičem /dospělým doprovodem (sekce Personal Information). Vztahují se na ně stejná karanténní opatření jako na jejich dospělý doprovod.

Děti ve věku 12-17 let cestující bez doprovodu musí předložit potvrzení o očkování alespoň 1 dávkou vakcíny aplikovanou minimálně 14 dní před odletem.

Neočkované děti musí cestovat s rodičem/dospělým doprovodem.

Děti do 6 let věku cestující s rodiči nemusí při odletu předložit negativní výsledek RT-PCR testu.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: V případě pozitivního výsledku RT-PCR testu v Thajsku může dojít k oddělení dětí od rodičů/dospělého doprovodu za účelem hospitalizace či povinné karantény. Případně k přechodnému svěření dítěte do sociální péče.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Není vyžadován. K odletu do Thajska je třeba Thailand Pass.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PODMÍNKY NA MÍSTĚ

V Thajsku stále platí nouzový stav. Země je rozdělena do barevných zón dle míry rizika nákazy onemocněním covid-19, detailně viz inforgrafika Tourism Authority of Thailand.

Obecně platí povinnost nosit ústní roušky ve všech veřejných prostorech venku i uvnitř, a to včetně rodinných příslušníků během cesty soukromým dopravním prostředkem. Absence roušky ve veřejném prostoru může být pokutována do výše 20 000 THB.

Dále je vyžadováno dodržování osobní hygieny a pravidel sociálního odstupu (social distancing), s nímž souvisí i zákaz sdružování většího počtu osob.

Postupně dochází k obnovování vnitrostátní letecké dopravy a dálkové silniční a železniční dopravy.

Pohyb mezi některými provinciemi/okresy však může být i nadále omezen v důsledku aktuálních preventivních opatření, na silnicích se mohou vyskytovat policejní kontrolní stanoviště. Při příjezdu z vysoce rizikových provincií může být v některých provinciích povinná karanténa. Řada provincií vyžaduje při příjezdu registraci v trasovací aplikaci. Aktuální situaci je proto třeba vždy před cestou ověřit.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

V případě pozitivního testu na covid-19 je povinná hospitalizace v délce 10-14 dní dle rozhodnutí lékaře, a to i u bezpříznakových osob. Délka hospitalizace se počítá od přijetí do nemocnice. Pravidla léčby a zacházení s pacienty s covid-19 se stále upřesňují.

Přijetí pozitivně testované osoby do nemocnice na ostrově Phuket se může zpozdit v důsledku aktuálního naplnění nemocničních lůžek. A to především u nemocnic spolupracujících s pojišťovnami poskytujícími cestovní zdravotní pojištění.

Na osoby, které byly v blízkém kontaktu s pozitivně testovanou osobou (a to i během letu), je zpravidla uplatňována povinná hotelová karanténa v délce 10-14 dní dle rozhodnutí lékaře. V hotelové karanténě mohou na základě rozhodnutí lékaře setrvat výjimečně i pozitivně testované osoby s žádnými či mírnými příznaky onemocnění.

Náklady na hospitalizaci či povinnou hotelovou karanténu v souvislosti s pozitivním RT-PCR testem nebo kontaktem s pozitivně testovanou osobou si cestovatel hradí sám či v rámci svého cestovního zdravotního pojištění.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Důrazně doporučujeme všem cestovatelům, aby si se svou pojišťovnou předem ověřili, zda jim v případě pozitivního testu či kontaktu s pozitivně testovanou osobou náklady na hospitalizaci či povinnou hotelovou karanténu uhradí. S ohledem na případnou hospitalizaci/karanténu v důsledku pozitivního testu na covid-19 rovněž doporučujeme délku pojistného krytí nastavit tak, aby o 10-14 dní přesahovala původně plánovanou dobu pobytu.

Pokud se u někoho objeví symptomy nákazy koronavirem, platí povinnost nejpozději do tří hodin o svém stavu informovat thajské orgány. Testování na covid-19 probíhá v akreditovaných laboratořích.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRANZIT

Tranzit je možný pouze na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku za jasně daných podmínek a pouze do vybraných destinací. Délka tranzitu nesmí přesáhnout 24 hodin a musí zahrnovat automatické přeložení zavazadel. Cestovatelé nesmí opustit tranzitní prostor. Není třeba se registrovat do systému Thailand Pass. Cestující však musí mít negativní výsledek RT-PCR testu ne starší než 72 hodin nebo potvrzení o plném očkovaní absolvovaném minmálně 14 dní před odletem. Dále pak cestovní zdravotní pojištění zahrnující covid-19 s krytím minimálně 50 tis. USD.

Povolený způsob přicestování do vybraných turistických destinací:

Ostrov Phuket - Přímým letem ze zahraničí na mezinárodní letiště na Phuketu nebo na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku přestoupit na zvláštní vnitrostátní let na Phuket. V případě přestupu musí být vnitrostátní let nedílnou součástí rezervace mezinárodního letu, aby bylo zajištěno automatické přeložení zavazadel a tranzit osob bez opuštění tranzitního prostoru letiště Suvarnabhumi v Bangkoku.

Provincie Krabi a Phang-Nga - Přímým letem ze zahraničí na mezinárodní letiště na Phuketu. Na Krabi lze přiletět přímým letem ze zahraničí na mezinárodní letiště Krabi.

Ostrov Samui - Na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku lze přestoupit na zvláštní lety na Phuket a Koh Samui (lety PG5125, PG5151 a PG5171). V případě přestupu musí být vnitrostátní let nedílnou součástí rezervace mezinárodního letu, aby bylo zajištěno automatické přeložení zavazadel a tranzit osob bez opuštění tranzitního prostoru letiště Suvarnabhumi v Bangkoku.

Provincie Chonburi a Trat (ostrov Koh Chang) - Z letiště Suvarnabhumi v Bangkoku odcestovat předem rezervovaným dopravním prostředkem po zvláštní trase do karanténního hotelu v příslušné provincii.

Více informací na webu Tourist Authority of Thailand

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UŽITEČNÉ KONTAKTY

CALL CENTRUM pro žadatele o Thailand Pass (připravit si jméno, příjmení, číslo pasu a datum plánovaného příletu do Thajsk).

Velvyslanectví Thajského království v Praze

Thailand Pass - otázky a odpovědi

Tourism Authority of Thailand

Thajské ministerstvo zdravotnictví

Thajský imigrační úřad

Velvyslanectví ČR v Bangkoku

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-1 (Thajsko náleží mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy)

V dané souvislosti upozorňujeme, že i jednotlivé letecké společnosti zpravidla při odbavení či přestupu požadují předložení negativního testu na covid-19. Proto doporučujeme aktuální podmínky před odletem ověřit přímo s přepravcem.

Případné testy na covid-19 lze absolvovat ve státem akreditovaných laboratořích. Využít lze též nabídky společnosti VFS Global.

V souvislosti s cestováním do Thajska doporučujeme, abyste se registrovali v systému DROZD a věnovali pozornost platnosti svého cestovního zdravotního pojištění.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688