Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  05.02.2022 13:09:15

Příští týden se bude hlavně sledovat výsledková sezóna (u nás uveřejní výsledky KB), rozhoupat trhy může i geopolitika

První únorový týden byl o zasedání centrálních bank (ECB, BoE, ČNB), výsledkové sezóně a geopolitice. Zasedání ECB nepřineslo překvapení ze samotného zasedání, tedy žádná změna v sazbách ani postupu v nákupech aktiv, ale na tiskové konferenci sice Lagardeová potvrdila, že ECB nebude zvyšovat sazby, dokud plně neukončí své programy nákupu aktiv, ale už připustila, že k tomu může letos dojít. Zmiňovaný důvodem je rostoucí tlak inflačních rizik. Tento zdánlivě drobný ústupek si trh ihned vyhodnotil jako reálnou možnost, že ECB začne letos se zvyšováním úrokových sazeb.

Výsledková sezóna pokračovala zveřejněním velkých technologických firem, které nadále vyznívají rozpačitě. Například Facebook či PayPal po výsledcích propadly až o 25 %, ale Amazon naopak přidal až +19 % (poobchodní fáze). Relativní uklidnění, tedy omezené množství zpráv z geopolitiky (dění na Ukrajině) nechaly vydechnout především ruským aktivům.

Vzhledem ke zmíněným faktorům se akciím dařilo různorodě na obou stranách Atlantiku. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 přidalo 1,5 % t/t a vrátilo část ztrát z předminulého týdne. Avšak Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 dále ustoupila o 0,2 % t/t. Domácí index PX šel v Evropě svou cestou a přidal 2,3 % t/t na 1442,7 bodu.

Společnosti na BCPP

Moneta zveřejnila čistý zisk za 4Q21 ve výši 1,09 (+59 % r/r) vs. oček. 1,0 mld. . Důvodem pro meziroční růst byly dle očekávání úrokové výnosy a nízké rizikové náklady. Management představil aktualizovaný výhled hospodaření pro roky 20222025, kde očekává čistý zisk minimálně 4,4 mld. v tomto roce a postupný růst na minimálně 4,9 mld. v roce 2025. Nicméně tento výhled nezahrnuje akvizici Air Bank schválenou mimořádnou valnou hromadou na konci minulého roku. Zároveň management potvrdil předchozí záměr navrhnout ze zisku minulého roku výplatu dividendy ve výši 7 na akcii. Titul zakončil týden na 94,4 (+2,1 % t/t).

Evropská komise podle očekávání schválila dočasné zařazení plynu a jádra mezi čisté zdroje energie. Konečné znění obsahuje jen dílčí úpravy oproti původní verzi zveřejněné na přelomu roku. Z pohledu české energetiky je pozitivní zrušení průběžných termínů na snižování emisí plynových zdrojů, kde zůstal jen finální termín ke konci roku 2035, kdy budou uznávána jen nízkoemisní paliva. Naopak podmínka vybudování úložiště jaderného odpadu do roku 2050 v dokumentu zůstala. ČEZ zakončil pátek na 830 (+3,4 % t/t).

NortonLifeLock u příležitosti svých výsledků hospodaření informoval, že nyní předpokládá výrazné urychlení dokončení fúze s Avastem. Namísto termínu v polovině roku nyní očekává možné dokončení fúze již 24. února. Avast zakončil páteční seanci na 178,5 (-0,3 % t/t).

ČNB podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 75 bazických bodů na 4,50 % (2T repo). ČNB zvedla sazby již 6krát v řadě v souhrnu o 425 bodů a sazby jsou na nejvyšší úrovni od dubna 2001. Centrální banka představila novou makroekonomickou prognózu, kde zvýšila inflační výhled pro letošní i příští rok. Inflace by se v 1Q měla přiblížit úrovni 10 % a pak postupně začít zpomalovat. ČNB naznačila, že úrokové sazby se přiblížily svému vrcholu a pokud se naplní prognóza (hlavě u inflace), tak další změny sazeb by měly být již na úrovni „jemného ladění“ (0-2x zvýšení o 25 bb).

Nejvíce rostoucím titulem uplynulého týdne byly akcie ČEZu (+3,4 % t/t na 830 ). EK schválila dle očekávání zařazení plynu a jádra mezi čisté zdroje energie. Sice se jednalo o očekávaný krok, ale finálně zmizela nejistota z opačného výsledku. Cena akcie je dále podporována vysokými úrovněmi cen elektřiny. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie TMR (-5,3 % t/t na 710 ). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná zpráva a velmi nízká aktivita může mít za následek vysokou kolísavost kurzu. Někteří investoři mohou vnímat negativně vývoj pandemie, který se negativně promítá do návštěvnosti středisek společnosti.

Výhled na příští týden

Příští týden se bude hlavně sledovat výsledková sezóna. Nadále očekáváme, že bude přinášet celkově zvýšenou volatilitu. Do hry může opětovně více vstupovat i geopolitika, která rovněž zvyšuje volatilitu trhu. Jinak bychom se měli obejít bez výraznějších faktorů. Technicky budou oznámeny ve středu v noci nové změny pro převážení indexů MSCI, což se může dotknout některých vybraných akcií.

Ve čtvrtek (10. 2.) zveřejní svá čísla za 4Q21 Komerční banka. Projektujeme 77% r/r růst čistého zisku na 3,7 mld. . Ten by měl být daný především nižšími opravnými položkami a růstem hlavních výnosových položek. Očekáváme, že management protentokrát počká s návrhem dividendy až po auditovaných číslech. Celková dividenda včetně nevyplacených minulých let by mohla být až 95 /akcii. Výsledky by mohly podpořit současný pozitivní sentiment vůči KB.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. 7,3 po 7,0 r/r) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na únor (oček. 67,5 po 67,2 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní průmyslovou produkci za prosinec (oček. +0,5 po -0,2 % m/m) a páteční spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. beze změny 4,9 % m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688