Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.02.2022 16:59:41

ČNB zvedla základní sazbu na 4,50 %, nejvýše od 2002. Inflace bude letos 8,5 %, odhaduje nová prognóza

Aktualizováno

Česká národní banka dnes v souladu s očekáváním zvýšila základní úrokovou sazbu o o 75 bazických bodů na 4,50 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2002. Představila také novou makroekonomickou prognózu, která zvýšila odhad inflace v letošním roce na 8,5 procenta. Podle guvernéra Jiřího Rusnoka bude inflace kulminovat v letošním prvním pololetí, v prvních měsících tohoto roku přesáhne i 9 procent.

ČNB se svou agresivní politikou snaží ukotvit inflační očekávání a zkrotit inflaci, která v meziročním vyjádření v prosinci v Česku dosáhla 13letého maxima 6,6 procenta, tedy vysoko nad 2procentním cílem ČNB. Do blízkosti tohoto cíle se inflace sníží na horizontu měnové politiky v prvním pololetí 2023, uvedl dnes Rusnok. Od června 2021 vyneslo tažení centrální banky proti inflaci základní sazbu výše o čtyři a čtvrt procentního bodu.

Pro dnešní zvýšení o 75 bazických bodů hlasovalo pět členů bankovní rady, dva byli pro ponechází základní sazby na 3,75 procenta. Současně dnes ČNB rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 3,50 % a lombardní sazby na 5,50 %.

S novou prognózou, o kterou se dnešní rozhodnutí bankovní rady opírá, je konzistentní "výrazný nárůst tržních úrokových sazeb následovaný jejich posupným poklesem od druhé poloviny letošního roku". ČNB v ní také snížila odhad letošního růstu reálného HDP na 3,0 procenta a v roce 2023 na 3,4 procenta. Výhled kurzu koruny k euru upravila na 24,1 z 24,2 za euro v předešlé prognóze. Rizika prognózy jsou ale značná a v souhrnu mírně proinflační. Nejistotou je pak třeba mírě přecenění zboží a služeb letos v lednu.

Pokud by se podle Rusnoka nicméně naplnily všechny předpoklady prognózy, neměla by už vznikat další potřeba zpřísňování měnové politiky prostřednictvím sazeb. Je zde ale řada rizik, která očekávaný vývoj mohou ohrozit. Jsou to například výsledky inflace za leden, které budou k dispozici 4. února, nebo kroky dalších centrálních bank. Existuje tudíž jistá pravděpodobnost, že situace bude vyžadovat ještě další kroky ve směru zpřísnění. Jejich odhad by byl dnes ale "čirou spekulací", uvedl Rusnok.

72

Česká koruna dopoledne k euru posilovala, kurz sestoupil k 24,11 za euro a fluktuoval v blízkosti nejsilnějších hodnot za posledních deset let. Po skončení tiskové konference koruna oslabovala na 24,335 za euro.

Vývoj kurzu české koruny k euru za poslední tři dny:

1

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler ve svém komentáři připomněl, že podle náznaků ČNB mohou sazby v příštích měsících ještě růst a dostat se k hranici 5 procent. "Na takto vysoké úrovni však pravděpodobně nezůstanou dlouho, v druhé polovině letošního roku může začít ČNB zvažovat již jejich postupné snížení," uvedl také. Hypoteční sazby budou podle něj postupně směřovat k 5,5 procenta, objem hypoték po loňském rekordu propadne o desítky procent. "V letošním roce je zřejmé, že zájem o hypotéky z důvodu vyšší úrokových sazeb, zpřísněných pravidel ČNB, a nadstandardně vysokým cenám nemovitostí propadne a meziroční pokles se bude pohybovat v desítkách procent," uvedl Seidler.

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

07.07.2022USDIDX je nejvýše od roku 2002 X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688