David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  02.02.2022 15:34:14

Předpověď: Toto budou 2 největší akcie do roku 2040

Akciový trh je skvělým nástrojem pro budování dlouhodobého bohatství. Za posledních 40 let dosáhl široký index S&P 500 výnosu přes 3 670 %, ale některé nezastavitelné společnosti dosáhly ještě lepších výsledků. Například investoři, kteří koupili Microsoft při jeho primární veřejné nabídce (IPO) v roce 1986, by dnes seděli na zisku 308 000 %.

Dosažení astronomických výnosů vyžaduje určitou vizi; investoři musí posoudit, která odvětví by mohla v budoucnu dominovat, a poté nakoupit akcie, které z těchto trendů pravděpodobně budou těžit. V tomto případě je možné, že metaverse a elektromobily (EV) by mohly být nejvíce transformujícími technologiemi příštích dvou desetiletí.

Zde jsou dvě akcie, které v těchto oborech vedou a které by se do roku 2040 mohly stát největšími společnostmi na světě.

1. Argumenty pro Meta Platforms

Společnost Meta Platforms (NASDAQ:FB), dříve známá jako Facebook, je průkopníkem v oblasti sociálních médií. Celosvětová populace v současnosti čítá 7,9 miliardy lidí a 2,9 miliardy z nich každý měsíc používá některou z platforem společnosti Meta, ať už jde o Facebook, Instagram nebo WhatsApp. Ale i přes svůj ohromující úspěch v odvětví sociálních médií na obrazovce si společnost představuje trochu jinou budoucnost.

Společnost Meta se v roce 2021 přejmenovala, aby odrážela své nové zaměření na metaverza. Tento svět virtuální reality nabízí tolik rozmanitých příležitostí, že jeho dopad na podniky by mohl být stejně významný jako u internetu. Uživatelé platformy Meta mají existovat jako avataři sebe sama, s možností teleportovat se do různých zážitků a vlastnit zásoby digitálního zboží. Právě v tom by mohly spočívat finanční odměny, protože virtuální svět by mohl udržovat vlastní digitální ekonomiku.

Společnost Meta chce vybudovat architekturu metaverza stejným způsobem, jakým vybudovala své ekosystémy sociálních médií. To by jí dalo možnost vydělávat na všech transakcích, které v něm proběhnou, a to je úroveň dominance větší, než má i nyní. Pro společnost Meta by to však mohl být jak softwarový, tak hardwarový příběh, protože již vlastní značku Oculus, která vyrábí náhlavní soupravy pro virtuální realitu (VR).

Podle některých odhadů by metaverze mohla do roku 2024 představovat příležitost v hodnotě 800 miliard dolarů, ale zajímavostí je její 12,4% složená roční míra růstu (CAGR). To znamená, že do roku 2040 by za předpokladu, že CAGR zůstane konstantní, mohl metaverzál pro společnosti, jako je Meta Platforms, představovat hodnotu 5,1 bilionu dolarů ročně. Vzhledem k tomu, že se předpokládá, že společnost v roce 2022 vygeneruje tržby ve výši 140 miliard dolarů, potenciální růst do roku 2040 by tedy mohl být obrovský. 

2. Argumenty pro společnost Tesla

Údaje naznačují, že v roce 2021 budou elektromobily představovat 4,2 % všech prodejů automobilů na světě, zatímco v roce 2019 to bylo 2,5 %. Podle deníku The New York Times by se však do roku 2035 mohly vyšplhat na 25 % a do roku 2050 na 60 % všech prodejů.

To je skvělá zpráva pro lídra v oblasti elektromobilů, společnost Tesla (NASDAQ:TSLA), protože to znamená, že její oslovitelný trh se do roku 2040 zvýší nejméně pětkrát, a to s velkým nárůstem. Během roku 2021 vyrobila více než 930 000 vozů a dosáhla tržeb ve výši 47 miliard dolarů, takže díky této rychle se rozšiřující tržní příležitosti by společnost mohla zůstat jednou z největších na světě.

Hlavním rozdílem mezi Teslou a ostatními automobilkami je však hrubá zisková marže, která v roce 2021 dosáhla 25,3 %. Pro srovnání, Ford má hrubou marži přibližně 14 %, což podporuje argument, že Tesla má blíže k technologické společnosti než k pouhému výrobci automobilů, a proto je její ocenění akcií ve srovnání s Fordem vyšší. Hospodářský výsledek společnosti Tesla, reprezentovaný ziskem na akcii, se meziročně vyšplhal o 203 % na 6,78 USD v roce 2021.

Samostatným argumentem pro její status technologické akcie je rozmanitost jejích podniků. V roce 2016 získala společnost SolarCity, což jí otevřelo cestu k expanzi do oblasti výroby a skladování energie na nových trzích, jako je například rezidenční bydlení. A vzhledem k vysoké pozici generálního ředitele Elona Muska ve společnosti SpaceX, která je předním inovátorem v oblasti vesmírných technologií, nelze říci, kam by Tesla mohla expandovat příště.

Tesla je díky svým dobrým finančním výsledkům špičkovou technologickou společností budoucnosti, a přestože je již nyní šestou největší společností na světě podle tržní kapitalizace, do roku 2040 by mohla mít jasný výhled na samotný vrchol. 

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

05.02. 03:22  Risky u Tesly (Norbert Glückauf)
03.02. 14:40  Porsche (czhunter)
02.02. 23:31  Facebook (Martin)

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688