army.cz (MO ČR)
Armáda  |  31.01.2022 00:00:00

Po smlouvě začala jednání o stavbě nového děla pro Armádu ČR

První setkání technické rady se uskutečnilo již v listopadu loňského roku ve Francii. Firma Nexter představila své výrobní zázemí a vybavení. Šlo především o laboratoře, 3-D modelovací zařízení a SW vybavení.

„Hned po novém roce jsme přepravili do Francie v rámci pracovní skupiny k naskenování naše vybavení, které bude doplněno do samohybných houfnic pro zabezpečení specifických schopností např. spojení, provádění dekontaminace nebo k vlastní obraně obsluhy. Tato akce významně zkrátí veškeré práce v procesu modelování kabiny a vnějších ukládacích prostorů houfnice, než kdyby se pracně vytvářely obrazy vykreslováním,“ komentoval přípravu plukovník Jan Cífka ze sekce rozvoje sil MO.

Druhé jednání se uskutečnilo už v místě budoucího uživatele. Jinečtí dělostřelci by měli dostat celkem 48 francouzských děl. Další čtyři budou pro školící účely ve Vyškově. „Plánujeme, že se technická rada bude setkávat čtvrtletně až do vojskových zkoušek. Naším úkolem je zhmotnit plán české houfnice Nexter. Francouzský tým se v Jincích a Jaroměři seznámil s našimi možnostmi a schopnostmi provádění údržeb a oprav. Prohlédli si naše dílny a parky techniky. Jednali jsme o jednotlivých soupravách pro opravy a údržbu houfnic. Naše požadavky na tyto soupravy se liší od těch francouzských nebo dánských. Chceme být více soběstační. Ušetří to náklady a máme k tomu dostatek personálu,“ komentuje Cífka. Prohlédli si také samohybnou kanónovou houfnici ShKH vz. 77 ráže 152 mm DANA. Ta je 40 let stará a má oproti aliančním standardům ráži 152mm, poloviční dostřel a již je technicky a morálně zastaralá.

„Po procesu plánování, výběru a podpisu smlouvy, konečně postupujeme k praktické realizaci projektu děla. Aktuálním krokem jsou dílčí úpravy součástí děla pro potřeby armády a 13. dělostřeleckého pluku,“ dodává Cífka.

„Řešili jsme také 3-D modelové zpracování kabiny. Tedy například, jak bude v kabině rozmístěná osádka a jak jednotlivá zařízení,“ komentuje první setkání pracovního týmu v České republice plukovník Cífka. Vojskové zkoušky, které budou zakončené ostrými střelbami, jsou naplánovány na konec roku 2024. Do té doby integrovaný pracovní tým pod vedením plukovníka Cífky musí naplnit veškeré požadavky, které budou odpovídat české specifikaci.

Technickou radu doplnili také specialisté z 13. dělostřeleckého pluku, kteří budou aktivně zapojeni do realizace projektu samohybné houfnice CAESAR. „Celý pluk se aktivně připravuje na přezbrojení na nové dělo,“ uvedl plukovník Milan Kalina, velitel jineckého pluku.

„Je to pro nás čest a závazek udělat vše, co bude v našich silách, abychom dodali houfnice CAESAR odpovídající veškerým potřebám české armády,“ komentoval jednání rady Olivier Brousmiche, projektový manažer české houfnice společnosti Nexter Systems.

Hodnota zakázky činí 5,95 mld. včetně DPH. Dodávky jsou plánovány v letech 2025-26. Součástí smlouvy bude 52 ks 155mm ShH CAESAR CZ, komplexní souprava simulátorů, servisní soupravy, školení instruktorů a technického personálu, souprava náhradních dílů.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688