pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  31.01.2022 00:00:00

Oprava fasády chrudimského gymnázia by měla začít na jaře

Dva týdny po výběru dodavatele, který zajistí zateplení budovy Obchodní akademie Chrudim, rozhodli krajští radní o obdobném kroku v případě opravy historické omítky Gymnázia Josefa Ressela. Jako ekonomicky nejvýhodnější byla vyhodnocena nabídka v hodnotě necelých 40 milionů korun včetně daně, což je oproti předpokládané hodnotě částka o více jak 2,5 milionu nižší. Oprava historické fasády je náročná svými technologickými postupy, a proto může probíhat pouze za příznivých klimatických podmínek.

„O opravě omítky na historické budově chrudimského gymnázia hovoříme již delší dobu. V minulosti nebylo možné na tento typ historických budov čerpat evropské prostředky, a proto jsme čekali na vhodné dotační možnosti. Ty bohužel ani nyní v tomto případě nejsou, a proto jsme se rozhodli tuto potřebnou investici řešit v rámci krajského rozpočtu,“ vysvětlil postup hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k památkové ochrany budovy musí být k opravě přistupováno s maximální citlivostí za příznivých klimatických podmínek. Jednotlivé stavební práce musí být řešeny postupně, prostory staveniště budou zhotoviteli předávány po částech. Na dodavatele tak nečeká jednoduchá práce,“ řekl hejtman Netolický.

To potvrzuje radní pro oblast školství Josef Kozel. „Zateplení bude vzhledem k charakteru budovy provedeno pouze v západní části, kde byl v minulosti historizující vzhled odstraněn. U ostatních částí budovy, která je zdobená a členitá, budou opraveny štuky, dozděny římsy, vyměněny venkovní parapety a opraveny poškozené omítky,“ vysvětlil radní Josef Kozel.

Předpokládaná hodnota stavby podle projektové dokumentace činila 42,5 milionu korun včetně daně. „Do výběrového řízení se nám přihlásilo pět dodavatelů. Nabídková cena se pohybovala od necelých 40 milionů u nejvýhodnější nabídky až po 66 milionů korun včetně daně. Oproti předpokládané hodnotě se tak dostáváme na částku o 2,5 milionu korun nižší, což je při dnešních cenách stavebních prací pozitivní sdělení,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

„Pro zateplování našich škol a stejně tak pro snižování energetické náročnosti dalších krajských budov se snažíme prioritně využívat evropské fondy v rámci Operačního programu Životní prostředí. Nicméně ne u všech projektů nám parametry dotace ve vztahu k dané investici vychází příznivě. To je případ také Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi, a proto jsme se rozhodli tuto stavbu financovat čistě z krajských zdrojů. Oproti tomu zateplení Obchodní akademie Chrudim bude spolufinancováno z unijních zdrojů, a to částkou 8,3 milionů korun, což je více jak polovina z celkového objemu,“ řekl radní Ladislav Valtr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688