pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Zemědělství  |  19.01.2022 20:49:02

Neprodiskutované změny v zemědělské politice mohou ohrozit český potravinářský průmysl

Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a radním pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslavem Krčilem jednali s viceprezidentem Agrární komory ČR Leošem Říhou a předsedou Zemědělského družstva Sloupnice a místopředsedou Zemědělského svazu ČR Jaroslavem Vaňousem o strategickém plánu zemědělské politiky na období let 2023 až 2027. Problémem je podle Agrární komory a Zemědělského svazu změna strategie nové vlády. Především se to týká zvýhodněné platby na prvních 150 hektarů půdy. V této souvislosti se ve čtvrtek od 12:05 uskuteční demonstrace, v rámci které vyjede na silnice zemědělská technika.


„Mezi zemědělci v tuto chvíli panuje velká nejistota, jak bude nastavena zemědělská podpora od roku 2023. Už dva měsíce se snaží Agrární komora a Zemědělský svaz snaha upozornit na problém středních podniků, které v České republice tvoří 90 procent živočišné výroby. Rozhodně se nejedná o aktivitu proti malým podnikům, ale není možné ze dne na den měnit strukturu zemědělství v České republice,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Problémem je především změna, kdy budou nastaveny vysoké platby na prvních 150 hektarů, což se dotkne primárně středně velkých zemědělců. Je to přibližně dvakrát více, než mají například sousední země jako Slovensko, Polsko nebo Německo. Důležité je, že platba na první hektary, ekologické či mladé zemědělce není spojena s povinností vykonávat jakoukoliv zemědělskou produkci. To může mít nedozírné následky na vztahy v rámci středně velkých podniků, které ve většině nehospodaří na své vlastní půdě,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Dopadem tohoto nastavení bude podle Agrární komory a Zemědělského svazu vyšší cena potravin a zánik potravinářského průmyslu, jelikož je ohrožena velká část živočišné výroby v České republice. „České zemědělství stojí na rozcestí. Musíme si uvědomit, že se bavíme o podnicích střední velikosti, v nichž se sdružili malí vlastníci půdy. Tyto podniky stále drží produkci s přidanou hodnotou. Aktuální návrh zlikviduje nejenom zemědělskou produkci nezbytnou pro obživu obyvatel, ale zlikviduje tím i potravinářský průmysl,“ nechal se slyšet krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Představitelé Agrární komory a Zemědělského svazu informovali také o plánované demonstraci, která má za cíl upozornit na jejich obavy. Ve čtvrtek ve 12:05 jsou tak v regionech plánovány jízdy zemědělské techniky. Jen v Pardubickém kraji by se mělo zapojit 75 traktorů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688