ČSÚ (ČSÚ)
Věda a výzkum  |  18.01.2022 08:20:21

Český výzkum v posledním desetiletí - Výdaje na výzkum a vývoj (VaV) dosáhly u nás v roce 2020 rekordních 118 mld. Kč.

Výdaje na výzkum a vývoj v Česku vzrostly od roku 2010 více než dvojnásobně. Které faktory především stály za výrazným nárůstem?

Výdaje na výzkum a vývoj (VaV) dosáhly u nás v roce 2020 rekordních 118 mld. . Pro srovnání, v roce 2010 to bylo 53 mld. . Česko tak s nárůstem o 105 % patří mezi devět států EU, v nichž navýšení výdajů na VaV během uvedeného období překročilo hranici 100 %. První pozici v tomto žebříčku zaujalo Polsko, kde došlo dokonce ke skoku o 180 %, přičemž celá EU vykázala nárůst 44 %. Státy s nejvyššími mírami navýšení se rekrutují zejména ze zástupců bývalého východního bloku, ovšem ani přes vysoké nárůsty v posledních letech se jim stále nepodařilo výrazněji se přiblížit objemu prostředků, které do výzkumu a vývoje investují bohaté státy západní Evropy.

V roce 2020 byl podíl výdajů na VaV na HDP v Česku 1,99 %, čímž bylo překonáno doposud rekordních 1,96 % HDP z roku 2014. Za průměrem EU 2,32 % HDP však pořád pokulháváme. Více než 2 % svého HDP vydalo v roce 2020 na VaV celkem devět států EU, pět z nich dokonce přes 3 %. Konkrétně se jednalo o Belgii, Švédsko, Rakousko, Německo a Dánsko.

Do výzkumu a vývoje se v uvedeném období výrazně promítlo především několik faktorů. Předně je třeba zmínit, že konec prvního desetiletí 21. století byl ve znamení světové ekonomické krize, která ovlivnila i financování českého výzkumu a vývoje tím, že čtyři roky za sebou výdaje na VaV u nás stagnovaly. Po roce 2010 však výdaje na VaV začaly dramaticky narůstat, a rok 2010 tak můžeme považovat za pomyslný odrazový můstek.

Výdaje na VaV v Česku (%)

Zdroj: ČSÚ

Zahraniční podniky na špici

Podnikový sektor zaujímá v Česku dlouhodobě nadpoloviční podíl na výdajích na VaV. V posledních pěti letech se jeho podíl pohybuje dokonce okolo 60 % a největší částky na VaV vynakládají podniky pod zahraniční kontrolou. Těch, které provádějí VaV, je v Česku přibližně 600 a dohromady v roce 2020 na VaV vynaložily 44 mld. , tedy téměř 40 % celkových výdajů na VaV na našem území. V roce 2010 provádělo u nás VaV 500 podniků pod zahraniční kontrolou s celkovými výdaji 15 mld. , což tvořilo 28 % výdajů na VaV za celé Česko. Výdaje na VaV podniků pod zahraniční kontrolou tak za deset let vzrostly přibližně trojnásobně. Význam podniků pod zahraniční kontrolou podtrhuje rovněž fakt, že v této skupině najdeme většinu podniků, které u nás vynakládají na VaV největší částky. V roce 2020 vynaložilo více než 500 mil. na VaV 26 podniků a z nich 21 bylo pod zahraniční kontrolou. Šest zahraničních podniků vynaložilo na VaV dokonce více než 1 mld. . Mezi firmy s nejvyššími výdaji na VaV patří především podniky působící v automobilovém průmyslu a společnosti vyvíjející software.

Investice státu rostou

Veřejné domácí zdroje na VaV do roku 2016 narůstaly jen pozvolna, po tomto roce však začal český stát prostředky navyšovat. Z 28,5 mld. v roce 2016 došlo do roku 2020 k nárůstu o 10 mld. na 38,6 mld. . Téměř 90 % financí posílá stát do výzkumu prováděného ve veřejném sektoru, nejvíce peněz směřuje na veřejné a státní vysoké školy, jejichž aktivity ve VaV v roce 2020 český stát podpořil 17,5 mld. . Druhým největším příjemcem je Akademie věd ČR, jejíž ústavy byly z domácích veřejných zdrojů za účelem VaV podpořeny částkou 11,1 mld. .

Podpora podnikového výzkumu z veřejných domácích zdrojů se dlouhodobě pohybuje pod 5 mld. ročně a je určena především domácím podnikům. Podniky pod zahraniční kontrolou v posledních letech čerpají podporu nižší než 1 mld. za rok.

Podíl výdajů na VaV na HDP (%)

Zdroj: ČSÚ

Fenomén strukturálních fondů

Zcela novým fenoménem v oblasti VaV se stalo čerpání dotací z EU prostřednictvím tzv. strukturálních fondů. To nastoupilo zejména po roce 2010 a vrcholu bylo dosaženo ve čtyřech po sobě následujících letech 2012–2015, během nichž zahraniční veřejné zdroje přispěly českému výzkumu 60 mld. . Největší obnosy směřovaly na výstavbu nových výzkumných center, mezi kterými byla i centra excelence. Výstavba každého z nich přišla na několik miliard korun. Mezi nově vzniklá centra excelence patří například laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech s nejvýkonnějším laserem na světě, BIOCEV ve Vestci u Prahy zabývající se výzkumem v oblasti biotechnologií a biomedicíny nebo brněnský CEITEC, v němž probíhá výzkum v širokém spektru přírodních věd. Prostředky z EU tvořily mezi lety 2012 a 2015 přibližně 15 % celkových výdajů na VaV v Česku.

V roce 2015 se uzavřelo čerpání v rámci jednoho programového období a poté následoval razantní útlum v objemu evropských dotací, které z 13,8 mld. klesly meziročně na 2,7 mld. . V následujícím programovém období již prostředky na podporu VaV nebyly čerpány v takové míře. V poslední době se zdroje z EU pohybují okolo 7 mld. ročně a tvoří tak přibližně 7 % celkových výdajů na VaV.

Čerpání prostředků ze zdrojů EU se v uplynulém desetiletí výrazně podepsalo na investicích do výzkumu a vývoje i v mnoha dalších státech EU, a to především v těch postkomunistických, např. na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, Litvě nebo Lotyšsku. V případě pobaltských států Litvy a Lotyšska zaujímaly zdroje z EU v některých letech dokonce více než 30% podíl na celkových výdajích na VaV.

Mzdy před investicemi

Výdajovou položkou, na niž se v oblasti VaV vynakládá nejvíce prostředků, a zároveň i položkou nejrychleji rostoucí jsou mzdy. V roce 2010 na ně směřovalo 24 mld. , tedy 46 % celkových výdajů na VaV. V roce 2020mzdy spolkly 64,3 mld. , což odpovídalo 57 % výdajů na VaV. K výraznému zvyšování mezd docházelo ve všech sektorech VaV a mzdové náklady rostly setrvale po celé desetileté období.

Naproti tomu investiční výdaje zaznamenaly svůj jednoznačný vrchol mezi lety 2012–2015, což přímo souvisí se zmiňovanou výstavbou výzkumných center financovaných zdroji z EU. Na investice v těchto letech směřovalo okolo 18 mld. ročně, tedy více než 20 % celkových výdajů na VaV. Po roce 2015 investiční výdaje na VaV výrazně poklesly a v posledních letech se pohybují okolo 11 mld. ročně a tvoří přibližně 10 % celkových výdajů na VaV.

Nejvíce se zkoumá v Praze, v Brně a ve středních Čechách

Dlouhodobě se více než třetina výdajů na VaV vynakládá v Praze, v roce 2020 to bylo celkem 43 mld. . V hlavním městě najdeme většinu ústavů Akademie věd, nejvíce vysokých škol i podniků provádějících VaV.

Celkem 20 mld. na VaV bylo v roce 2020 vynaloženo v Jihomoravském kraji, který je reprezentován zejména Brnem. Zde najdeme mnoho velkých podniků pod zahraniční kontrolou a několik vysokých škol. Charakteristické pro Brno bylo vysoké čerpání evropských dotací mezi lety 2012–2015, kdy se dokonce výdaje vynaložené na VaV na vysokých školách v tomto městě rovnaly výdajům v Praze. V této souvislosti je ovšem nutné podotknout, že intenzivní využívání dotací EU v uvedené době probíhalo i v dalších krajích (např. Olomouckém, Moravskoslezském, Plzeňském nebo Středočeském), zatímco Praha evropské finance na VaV čerpat nemohla.

Na třetí příčce ve výdajích na VaV se v roce 2020 umístil Středočeský kraj s částkou 15 mld. . V tomto kraji je silně zastoupen automobilový průmysl, nalezneme tu ale i výzkumná centra vybudovaná v předpolí hlavního města. Ostatní kraje pak měly značný odstup, v žádném z nich se v roce 2020 na VaV nevynaložilo více než 6 mld. .

Pracovníků ve výzkumu přibývá

Ve výzkumu a vývoji pracovalo v Česku v roce 2010 celkem 52 tisíc přepočtených osob. Tento ukazatel udává přepočet celkové odpracované doby věnované činnostem ve VaV na plný pracovní úvazek. Počet přepočtených osob ve VaV u nás postupně narůstal a v roce 2020 dosáhl 81 tisíc.

Nejvíce pracovníků nalezneme v podnicích, kde se jejich počet za posledních deset let zvýšil takřka o 20 tisíc a v roce 2020 jich zde pracovalo 46 tisíc. Ve veřejném sektoru se počet pracovníků ve VaV od roku 2010 navýšil z 25 tisíc na 34 tisíc v roce 2020, z nichž 20 tisíc provádělo VaV na vysokých školách a 14 tisíc ve vládním sektoru.

Počet pracovníků ve VaV v Česku

Zdroj: ČSÚ

Významný je i růst počtu pracovníků VaV ve vztahu k celkové zaměstnanosti. V roce 2010 pracovalo ve VaV 1 % zaměstnaných osob, o deset let později to bylo již 1,5 %.

Ve srovnání s rokem 2010 vzrostl počet pracovníků VaV ve všech krajích Česka. Trvale nejvíce osob se touto činností zabývá v Praze, v roce 2020 jich bylo 29 tisíc. V Jihomoravském kraji pracovalo 16 tisíc výzkumníků a společně s Prahou tak v těchto dvou krajích pracovalo 56 % osob zaměstnaných v Česku ve VaV. A evidujeme zde i nejvyšší podíl pracovníků na zaměstnané populaci, v Jihomoravském kraji jsou to přibližně 2,5 %, v Praze téměř 3 %. V žádném dalším kraji nedosahuje podíl pracovníků VaV na zaměstnaných osobách více než 1,5 %, v sedmi krajích je to dokonce méně než 1 %.

V celé EU pracovaly ve VaV v roce 2020 téměř 3 miliony osob přepočtených na plný úvazek. Jednoznačně nejvíc pracovníků VaV (735 tisíc) najdeme v Německu. Ve Francii pracuje ve VaV méně než 0,5 milionu osob. V České republice evidujeme devátý nejvyšší počet pracovníků VaV z celé EU, jen o tisíc méně než v Rakousku a výrazně více než v Portugalsku, Dánsku nebo Maďarsku. V podílu na zaměstnané populaci je Česko na úrovni průměru EU. Ve třech státech EU (Dánsko, Finsko, Belgie) je podíl pracovníků VaV na zaměstnaných osobách vyšší než 2 %.

Výdaje na VaV v Česku podle zdrojů financování (mld. )

Zdroj: ČSÚ

Výdaje na VaV v Česku podle druhu (mld. )

Zdroj: ČSÚ

Článek si můžete také přečíst také v časopise Statistika&My.

Více informací na www.czso.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688