Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.01.2022 16:32:17

Sázejte proti technologiím a vítězům z expanze Fedu, radí stratég

Je čas vsadit si proti vítězům bezprecedentního uvolnění měnové politiky Fedu během pandemie, říká přední stratég Bank of America Michael Hartnett. Právě očekávané zpřísňování měnové politiky je také podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka motorem rotace z růstových do hodnotových akcií.

„Shortujte vítěze z exploze likvidity Fedu...technologie, sociální sítě, private equity," radí Hartnett. Fed navýšil svou bilanci na téměř 9 bilionů dolarů a ostatní centrální banky byly z pohledu procent HDP ještě agresivnější. Ale v příštích devíti měsících bude Fed velmi jestřábí poté, co inflace v prosinci prudce vzrostla na 7 %. Vedení Fedu diskutovalo až o pěti navýšeních v letošním roce.

Investoři již začali vítěze těžící z nízkých úrokových sazeb trestat. ARK Innovation ETF, které sdružuje firmy sázící na budoucnost, ale také do značné míry ztrátové, klesl ze svých únorových maxim o 47 %. Americký technologický index Nasdaq Composite od začátku roku klesl o 5,6 %.

8

Podle stratéga bude šok z úrokových sazeb letos globální. Dlouhodobě doporučuje vysoce kvalitní defenzivní akcie, které by měly těžit z přísnějších finančních podmínek, ropu, energie a další takzvaná reálná aktiva, která by měla díky inflaci růst. Také evropské banky a banky rozvíjejících se trhů si mohou počínat dobře díky zotavení ekonomiky a příležitost mohou nabídnout i problémové asijské dluhopisy.

„Motorem rotace z růstových do hodnotových akcií je hlavně nárůst dluhopisových výnosů, respektive očekávané zpřísňování měnové politiky. Vzhledem k tomu se dostávají pod tlak hlavně akcie, které jsou k fundamentu relativně hodně drahé a bez přísunu levných peněz na trh těžko obhájí vysoké ceny,“ řekl pro list E15 analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Investoři jsou podle něho stále opatrnější. „Míří do titulů, jejichž hodnota je podloženější zisky a cena není přemrštěná,“ dodal.

6

Méně se v době současných obav ze zvyšování úrokových sazeb Fedem mluví o dluhopisech investičního stupně či soukromém kapitálu. ETF iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond letos klesl o 2 % a je o 5 % níže ze srpnových maxim. Invesco Global Listed Private Equity ETF letos klesl o 2 % a o 9 % ze svých listopadových maxim.

Americký dolar podle Hartnetta navzdory jestřábí měnové politice Fedu oslabí. Globální investoři totiž ztrácejí důvěru v oživení USA. Rostoucí výnosy a slabý dolar připomínají sedmdesátá léta, kdy výkon akcií a dluhopisů překonala hotovost a komodity, což uvidíme i v roce 2022, upozornil stratég. Za letošek dolar klesl o 1 % a výnos 10letého státního dluhopisu vzrostl o 21 bazických bodů.

Zdroj: MarketWatch, E15, Patria





Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688