Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  06.01.2022 10:44:57

Novoroční předsevzetí si letos dal každý druhý Čech. Lidé se chtějí více zaměřit na životosprávu, rodinu, vzdělání i finance

Více než polovina Čechů (53 %) vstoupila do roku 2022 s předsevzetím, ukázal průzkum agentury IPSOS pro Air Bank. Vůbec nejvíce z nich chce zlepšit své stravovací návyky (56 %), plánují si ale také více užívat života nebo sportovat. Mezi novoročními předsevzetími figuruje i trávení času s rodinou, vzdělávání nebo cestování. Patří k nim ale také oblast financí – třetina dotázaných (33 %) chce začít šetřit, pětina (21 %) více vydělávat a necelá desetina (9,4 %) lidí chce zase začít investovat.

„Podle našeho průzkumu si většina lidí dává novoroční předsevzetí nepravidelně, jen málokdo tak činí každý rok. Častěji si je dávají ženy, naproti tomu muži ale zase více věří, že se jim jejich záměry podaří splnit. Potvrzují to i jejich zkušenosti z minulých let, kdy své závazky plnili trochu rychleji než ženy. A zároveň mezi nimi bylo méně těch, kteří předsevzetí vůbec nesplnili,“ říká Petr Šmíd, vedoucí Oddělení výzkumu Air Bank.

Pokud už si tedy Češi dali do letošního roku nějaké předsevzetí, ve více než polovině případů se týkalo změny stravovacích návyků k lepšímu. Tedy zdravějšího jídla anebo třeba omezení alkoholických nápojů, a to zejména s cílem zbavit se nadváhy. Mezi dotázanými se také často objevuje předsevzetí více si užívat života (36 %), a to zejména mezi ženami. Častým rozhodnutím je také více sportovat (35 %), které zase zmiňují především muži.

Předsevzetí a finance

Z předsevzetí, která respondenti v průzkumu uváděli, je patrné také jejich rozhodnutí soustředit se více na správu svých financí. Třetina lidí totiž chce v roce 2022 začít šetřit a pětina by zase chtěla více vydělávat. Každý desátý Čech by letos chtěl také začít investovat. Častěji to přitom zmiňují muži, zatímco ženy chtějí peníze hlavně šetřit. S investováním chtějí rovněž významně častěji začít mladí lidé do 35 let. Právě ti totiž v investicích vidí větší šanci, jak peníze zhodnotit nebo je uchránit před zvyšující se inflací.

Výzkum Air Bank realizovaný agenturou IPSOS se uskutečnil formou online dotazování v lednu 2022 na reprezentativním vzorku 1080 respondentů ve věku 18 až 65 let.


Air Bank, člen skupiny PPF, je moderní a inovativní českou bankou 21. století s internetovým bankovnictvím nové generace a vlastní pobočkovou sítí. Klientům nabízí elegantně jednoduché služby bez absurdních poplatků. Ceník banky se vejde na jedinou stranu A4. Vizí Air Bank je být první bankou, kterou mohou mít lidé rádi. Mezi hodnoty banky patří jednoduchost, odvaha, pravdivost a přátelství.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688