Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  20.12.2021 10:23:19

Ranní okénko - Globálně pozorujeme posun ke zpřísňování měnové politiky


V minulém týdnu proběhla jednání hned několika centrálních bank v čele s ECB, Fedu, Bank of England, ale třeba i Bank of Japan, Norges a dalších. I když některé zaujaly více jestřábí postoj než jiné – například Bank of England překvapila prvním zvýšením sazeb z rekordně nízké úrovně – všechny se více koncentrovaly na proinflační rizika a obavy z pandemie odložily na druhou kolej. Na globální úrovni tak byl nastolen trend utahování měnových podmínek, které byly s nástupem pandemie rychle a razantně uvolněny. Od jestřábího trendu jistě nebude odbočovat ani ČNB, jež zasedá tuto středu. Ba naopak, ČNB je nejen ve středoevropském regionu, ale i globálně, centrální bankou, která brzy a rychle započala normalizaci politiky a značnou část utahování měnových podmínek má již odpracovanou, když v listopadu překvapila „hikem“ o 125 bazických bodů. I přesto ale na pozadí pokračujícího proinflačního vývoje počítáme s dalším razantním krokem, který posune hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 3,50 %.

Důvodů pro agresivnější navýšení úrokových sazeb, než o standardních 25 bazických bodů, má ČNB celou řadu. Zaprvé inflace v listopadu de facto dosáhla 7 % (na výsledných 6 % se dostala jen díky přechodnému odpuštění DPH na energie). Za druhé, jádrová inflace, jež je mimo jiné očištěna o ceny energií a lépe odráží domácí cenové tlaky, je už nějakou dobu nad celkovou inflací – dosáhla 7,8 % a se svižnou dynamikou cen služeb a imputovaného nájemného se brzy přiblíží k dvoucifernému tempu. Za třetí, mzdy i spotřeba domácností skončily nad prognózou ČNB a nezaměstnanost pokračuje v poklesu. I když vysokofrekvenční data v posledních týdnech indikovala zvolnění spotřeby, napjatý trh práce a vysoká míra úspor drží poptávku v tempu. A to ani nemluvě o spotřebě vlády. A nakonec, za čtvrté, koruna je aktuálně slabší, než ČNB očekávala. Jinými slovy, utahování měnové politiky přes kurzový kanál je méně efektivní, než bankéři doufali. A ve hře je také psychologie nebývale vysokého růstu cen a s tím spojená rizika ukotvení inflačních očekávání nad cílem centrální banky. Vrcholu by cyklus zvyšování sazeb měl podle nás dosáhnout v Q1´22 (na 3,75 %) a s očekávaným brzděním inflace pak ČNB ve druhé polovině roku začne sazby postupně snižovat k jejich neutrální úrovni. 

Zbytek ekonomického kalendáře, jak tuzemského, tak globálního, je pro tento týden klidný a zahrnuje sekundární data. Z německé ekonomiky dorazí poslední indikátor sentimentu za prosinec, konkrétně spotřebitelská důvěra od GfK. Širší pohled na náladu mezi spotřebiteli v Evropě pak poskytne průzkum od Evropské Komise. Lze očekávat zhoršení spotřebitelské nálady nejen kvůli růstu cen, ale také nepříznivému vývoji pandemie, který v několika zemích vyústil ve zpřísnění vládních restrikcí. Výsledky šetření mezi spotřebiteli budou zveřejněny i v USA, kde navíc vyjde i týdenní statistika z trhu práce. Obchodování na finančních trzích lze v předvánočním období čekat klidné. Koruna do nového týdne startuje na úrovni 25,23 EUR/CZK.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688