Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2021 17:26:00

Globální ekonomika v následujících dvou letech a americký cyklus zvedání sazeb

Podle nového průzkumu Deutsche Bank dbDIG čeká pro USA recesi v roce 2022 4 % tázaných, v roce 2023 už 31 % tázaných a v roce 2024 29 % tázaných. Někdy mi připadá, že někteří z nás už se nemůžou dočkat dalších problémů; že „neví“ odpovědělo v průzkumu jen 17 %. Dnes o americkém cyklu zvedání sazeb a globální ekonomice v následujících letech.

1. Cyklus zvedání sazeb a excesy na trzích a v ekonomice: O nějaké recesi v USA nehovoří v následujících letech ani náznakem predikce Danske Bank, o Morgan Stanley a jemu podobných ani nemluvě (viz můj článek z minulého týdne o americké ekonomice v příštím roce). Pokud někdo projektuje (tedy doslova „hází před sebe) recesi, může tak činit třeba na základě historických zkušeností s cyklem zvedání sazeb v USA. Ty se pokouší sumarizovat následující graf od BofA, který v podstatě na konci každého cyklu vypichuje nějakou nepříjemnou událost. Jde tu ale o interpretaci.

Za absurdní příklad bychom mohli vzít v obrázku vyznačený covid. Ale i kdybychom vzali finanční krizi roku 2007, tak tu nepřinesl nový cyklus zvedání sazeb sám o sobě. Byly to excesy na hypotéčním trhu a s ním souvisejících trzích, které se již nerýmovaly s vyššími sazbami. Pointa těchto mých vět je jednoduchá: Pokud bychom brali graf za základ úvah o tom, zda další cyklus také skončí nepříjemně (třeba ony recese zmíněné v úvodu), měli bychom nejdříve a hlavně uvažovat o tom, jaké jsou aktuální nerovnováhy a excesy na trzích a v ekonomice (ne nutně jen v americké – viz latinskoamerická krize 1982). Najdeme tu něco rozměry připomínající hypotéční, či technologickou bublinu? Nebo jen parciální excesy, či dokonce kde nic tu nic?

71
Zdroj: Twitter

2. Konsenzuální projekce
růst globální ekonomiky: V posledních třech makrokomentářích jsme se dívali na možný vývoj v americké, evropské a čínské ekonomice v následujících dvou letech. Výše uvedené i tyto předchozí komentáře bych dnes rád doplnil pohledem konsenzuálním, a to jak na hlavní regiony ve světové ekonomice, tak na ni samotnou. Konsenzus také žádnou americkou recesi nevidí, toto hospodářství by i podle něj mělo postupně přistát někde blízko trendu podobně jako třeba Evropa:

72
Zdroj: Twitter

3 . Morgan Stanleyinflace v globální ekonomice:
Co se týče predikcí inflace, podíváme se na ty od Morgan Stanley. Připomenu, že jeho ekonomové čekají v příštím roce růst americké ekonomiky kolem 5,5 % a jsou tedy výrazně nad číslem ve výše uvedeném grafu (necelá 4 %). Projekce banky pro inflaci ve vyspělých zemích ale nepočítají s tím, že by se měla držet na vysokých, zejména Američany „přehřívaných“ hodnotách. Podle grafu by tu měla inflace kulminovat na počátku příštího roku a pak klesnout na cca 2 %. Inflace ve vyspělých zemích by se pak neměla podle banky v příštím roce začít opět zvedat tak, jako predikce pro rozvíjející se země (a následně v menším i pro celou globální ekonomiku):

73
Zdroj: Twitter



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688