plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  08.12.2021 00:00:00

Plzeň: Místo omšelých fasád umělecká díla. Festival Wallz vyhlašuje Open Call na plochy

Pro připravovaný třetí ročník úspěšného street artového festivalu WALLZ vypisují organizátoři z DEPO2015 otevřenou výzvu – open call – na objekty ve veřejném prostoru, jejichž fasády by majitelé rádi zušlechtili a nechali je přetvořit na plnohodnotná umělecká díla. Díky festival WALLZ se na jeden týden v červnu promění ulice Plzně v obří malířské plátno.

Zdroj: DEPO2015

Zdroj fotografií: DEPO2015

Majitelé objektů, kteří by rádi nechali jejich fasádu umělecky pojednat, se mohou organizátorům přihlásit do 10. ledna 2022 na e-mail liskaka@depo2015.cz. Samotné realizace se uskuteční v rámci festivalu během týdne od 13. do 18. června 2022. „Určitě není potřeba mít obavy z toho, jak realizace nakonec dopadne. Umělecký návrh každé fasády zpracuje autor vždy dopředu a majitel plochy ho obdrží před začátkem realizace. Volba vhodného umělce pro danou plochu bude probíhat formou kurátorského výběru. Veškeré náklady na realizaci budou plně hrazeny z projektu a ani poté nevzniknou majitelům žádné výdaje, protože dílo nepodléhá další speciální ochraně. Samotná realizace bude provedena vhodnými materiály, které neovlivní stavbu nebo její okolí. V případě velkých ploch bude malba realizována pomocí vysokozdvižné plošiny a po dobu realizace bude zajištěna ostraha,“ vysvětlila Lucie Kaslová z DEPO2015.

Zdroj: DEPO2015

Do loňské výzvy na plochy (open call) se přihlásilo na 40 zájemců. Z toho je patrné, že obyvatelé Plzně se zajímají o své okolí a chtějí ho pomoci kultivovat. Organizátoři proto doufají, že i letošní open call bude stejně úspěšný a majitelé objektů opět přispějí městu novými zajímavými plochami pro malby, které pak budou moci obdivovat nejen oni, ale i široká veřejnost.

Loňského ročníku se zúčastnilo celkem jedenáct uznávaných street art umělců z Čech i zahraničí, včetně hvězd jako Jan Kaláb, Toy Box nebo berlínského výtvarníka Johannese Mundingera, kteří pomalovali v součtu více než 2500 m2 ploch na domech a zdech. „Cílem festivalu je nejen představit významné umělce streetartové scény, ale především oživit a zkultivovat městské prostředí. Mezi umělecky obohacenými objekty byly loni zastoupeny například umělecká škola, objekt centra volného času a fasáda panelového domu, jejichž ztvárnění si vyžádali sami majitelé, nebo největší realizace v podobě obřího muralu na protihlukové zdi na Rokycanské třídě v délce 300 metrů,“ řekl Jan Štěpán z organizačního týmu a dodal: „I letos bychom rádi nabídli majitelům plzeňských domů, garáží, firem, skladů, zdí apod. možnost netradičně oživit své okolí současným uměním a zároveň jim tak dali alternativu ke klasickému zakrytí starých fasád reklamním nosičem či nevkusnými perspektivními malbami.“

Zdroj: DEPO2015

Kontakt pro zájemce o malbu na fasádě:

Kamil Liška
Produkční festivalu
+420 601 375 094
liskaka@depo2015.cz

Editace textu: Hana Josefová

 Zveřejněno: 8. 12. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688