ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  06.12.2021 08:41:29

Dnes pravděpodobně Český statistický úřad ukáže, že tempo mezd ve třetím kvartále zvolnilo z 11,3 % na 5-6 %. - Ranní glosa: České mzdy pravděpodobně zpomalily

Dnes pravděpodobně Český statistický úřad ukáže, že tempo mezd ve třetím kvartále zvolnilo z 11,3 % na 5-6 %.

Dnes pravděpodobně Český statistický úřad ukáže, že tempo mezd ve třetím kvartále zvolnilo z 11,3 % na 5-6 %. To bude zejména důsledek výpadků mimořádných příplatků ve zdravotnictví. Vedle celkového čísla bude zajímavé sledovat vývoj jednotlivých odvětví. Předpokládáme také, že v dynamice mezd budou nadále zaostávat sektory nejvíce zasažené pandemií - jako pohostinství a hoteliérství. Je však otázkou, jak si vedla páteř české ekonomiky - průmysl. Ten byl zasažen v průběhu třetího a nově i čtvrtého kvartálu výraznějšími výpadky v produkci - podle měsíčních dat z průmyslu se to však zatím na mzdové dynamice neprojevilo (+5,4 %). Napříč jednotlivými odvětvími bude platit, že reálná dynamika mezd ovšem kvůli akcelerující inflaci zpomalí daleko výrazněji. Trhy žijí nadále primárně dalším vývojem pandemie. Stále platí, že je příliš brzy na jakékoliv silnější závěry ohledně nové varianty omikron. Na začátku týdne však trhy mohou čerpat určitou naději od hlavního pandemického poradce prezidenta Bidena Anthonyho Fuccilla - první indicie podle něj naznačují, že vakcíny s posilující třetí dávkou poskytují proti nové variantě “významný stupeň” ochrany. To by časem opět znamenalo plus pro ty lokality, kde je vysoká proočkovanost třetí dávkou - například pro Velkou Británii (a tím pádem libru), kde třetí dávku mají již více než tři čtvrtiny obyvatel starších šedesáti let. Evropským aktivům se zase může zamlouvat, že denní přírůstky nakažených v Německu (i v Česku) pravděpodobně narazily alespoň dočasně na svůj vrchol. Problém je, že zůstávají velice vysoko a ohrožují tak jako tak zdravotní systém. Riziková aktiva (v čele s akciemi) ovšem mohou mít zatím problém najít pevnější půdu pod nohama. Nejistota spojená s variantou omikron přeci jen zůstane vysoká a do toho se trhům rýsuje vidina přísnější měnové politiky v USA. Navíc americké akciové indexy jsou “pouze” 5 % pod svými historickými maximy…, jinými slovy dosavadní korekce byla zatím minimální. Na druhé straně se zdá, že akciové indexy zvládnou poskytnout proti řadě rizik v čele s inflací investorům lepší ochranu než jakékoliv jiné alternativy. Rostoucí inflace alespoň na americkém akciovém trhu také v průměru zvyšuje odhady tržeb a zisků podniků (v širokých indexech). A i díky tomu se od konce léta 2020 valuace amerických akciových indexů pozvolna vylepšovaly, a to nehledě na jejich další zisky… Kromě pandemie budou trhy v tomto týdnu sledovat zejména americká inflační čísla za listopad - ta se přiblíží 7 % a definitivně potvrdí trhům sázky na zrychlení taperingu. Vedle toho budeme zvědaví na říjnový výsledek průmyslu v eurozóně - čekáme špatná čísla zejména v místech, kde vládne průmyslu automotive. Celkově ale asi nepůjde o výraznější překvapení.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688