mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.12.2021 05:30:00

Povinná sedmi- až čtrnáctidenní karanténa při cestách do Indie

Povinná sedmi- až čtrnáctidenní karanténa při cestách do Indie

01.12.2021 / 18:30

Velvyslanectví na této stránce informuje o vývoji pandemie koronaviru v Indii, o důležitých opatřeních, jež byla v této souvislosti přijata a o podmínkách, za nichž mohou občané České republiky vstoupit na území Indie.

Od 1. prosince 2021 platí povinná karanténa na dobu 7-14 dní v závislosti na letišti příletu do Indie. Ta se vztahuje na všechny osoby, které letí do Indie z Evropy nebo jiné země, kterou Indie označila za rizikovou, byť by se jednalo jen o tranzit. Nezáleží na tom, zda jsou tyto osoby očkovány nebo nejsou. Čtrnáctidenní karanténa (z toho polovina institucionální a polovina domácí) se vztahuje na osoby přilétající na letiště Mumbai a Pune, a proto se přílety ze zahraničí na tato dvě letiště v současné době nedoporučují. Další podrobnosti viz níže.

Občané ČR, kteří v posledních 15 dnech nepobývali v Evropě ani dalších zemích označených za rizikové, kteří přicestují do Indie letem z jiné země než označené za rizikovou, do karantény nemusí.

Od 12. 11. 2021 jsou od indických PCR testů vyňaty děti mladší 5 let.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ INDIE A TRANZIT

Ministerstvo zdravotnictví ČR řadí Indii mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy onemocnění COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronaviru SARS-CoV-2.

Hodláte-li cestovat do Indie, je třeba si uvědomit, že Indie na občany ČR (a mnoha dalších zemí) u letů z evropských zemí od 1. prosince 2021 uplatňuje povinnou karanténu doma nebo v hotelu (home quarantine) v délce 7 dní. První a osmý den po příletu je třeba absolvovat RT-PCR test a je-li negativní, teprvé poté je možné se po Indii pohybovat.

Přílety ze zahraničí na letiště Mumbai nebo Pune se nedoporučují, protože v případě mezinárodního příletu do indického státu Maháráštra, tj. zejména při příletu na letiště Mumbai nebo Pune, platí od 2. prosince 2021 23:59 hodin indického času povinná institucionální karanténa (institutional quarantine) v délce 7 dní, přičemž první, druhý, čtvrtý a sedmý den po příletu musí být cestující testován na covid-19. Po 7 dnech strávených v karanténě v určeném místě musí cestující pokračovat v karanténě doma nebo v hotelu po dobu dalších 7 dnů. Pokud je tedy třeba cestovat do Mumbai nebo Pune, doporučuje se přicestovat ze zahraničí nejprve do Dillí a teprve odtud cestovat vnitrostátním letem do Mumbai nebo Pune. Na všech vnitrostátních letech do Mumbai je vyžadováno potvrzení o negativním výsledku RT-PCR testu ne starší než 72 hodin. Plný text v angličtině příslušného nařízení je k dispozici zde: https://csmia.adaniairports.com/pdf/covid-19/GOMCovid19ORDER_30_11_2021.pdf. Pro úplnost uvádíme, že tento odstavec se týká pouze indického svazového státu Maharáštra.

Doporučujeme se zaregistrovat se na portálu https://drozd.mzv.cz.

Indie v současné době vydává všechny druhy víz. Více informací lze najít na stránce indické imigrační služby.

Všichni držitelé cestovního pasu nebo služebního pasu ČR potřebují k cestě do Indie indické vízum a také splnit další podmínky. Žádosti o indické vízum se podávají prostřednictvím webové stránky https://indianvisaonline.gov.in/.

Indické Ministerstvo vnitra nařízením č. 25022/28/2020-F.I. ze dne 30.03.2021 obnovilo systém elektronických víz (e-Visa) pro tyto kategorie víz: e-Tourist Visa (od 15. listopadu 2021), e-Business Visa, e-Medical Visa, e-Medical Attendant Visa a e-Conference Visa. Žádosti o víza přijímá také velvyslanectví Indie v Praze a další zastupitelské úřady Indie. Podrobnosti jsou na webové stránce velvyslanectví Indie v Praze https://www.eoiprague.gov.in/page/visa/. Cestující jsou žádáni, aby v tomto ohledu sledovali aktuálně platný režim na jednotlivých velvyslanectvích.

Držitelé diplomatického pasu ČR na základě bilaterální dohody (viz 55/2018 Sb.m.s.) indické vízum nepotřebují, pokud celková doba pobytu v Indii nepřesáhne 90 dní v období 180 dní. To se netýká českých diplomatů a s nimi dlouhodobě vyslaných rodinných příslušníků akreditovaných při Ministerstvu zahraničních věcí Indie, ti indické vízum potřebují v každém případě. Vízum může být jak ve formě vízového štítku vylepeného v pase tak i na samostatném listu nazvaném "e-FRRO".

Pokud jde o indická víza občanů nacházejících se v Indii, bližší podrobnosti jsou na stránce cizineckého úřadu FRRO https://indianfrro.gov.in/. Občané ČR, kteří pobývají v Indii a mají propadlé indické vízum, si musí požádat o jeho prodloužení. Žádosti se nepodávají fyzicky na úřadovnách FRRO, ale on-line prostřednictvím portálu https://indianfrro.gov.in/. Pro opuštění Indie je třeba 14 dní před odletem z Indie také o vydání povolení k vycestování z Indie (tzv. Exit Permit). Bez něj nelze Indii opustit a nelze jej vyřídit na letišti.

Před cestou do zahraničí či před plánovaným návratem do ČR přes území třetího státu se doporučuje ověřit si předem aktuálně platné podmínky přepravy přímo u sjednaného přepravce.

Občané ČR mohou cestovat do Indie jen letecky nebo lodí. Pozemní hraniční přechody jsou otevřeny pouze pro občany sousedních zemí. Občané ČR jimi mohou projet v zásadě pouze jako řidiči mezinárodní nákladní dopravy. To neplatí pro pozemní hraniční přechody mezi Indií a Pákistánem.

Před odletem do Indie:

Od 25. října 2021 do 30. listopadu 2021 včetně platí pravidla indického Ministerstva zdraví a rodinných záležitostí stanovující povinnosti před odletem do Indie, během letu i po vstupu do Indie. Plný text v angličtině je k dispozici na webové stránce https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforInternationalArrival20thOctober2021.pdf a https://www.mohfw.gov.in/pdf/ListofCountriestobereferredtoincontextofGuidelinesforinternationalarrivalsdated20thOctober2021.pdf a přehledný algoritmus v angličtině je na stránce https://www.mohfw.gov.in/pdf/Algorithmforrevisedguidelinesforinternationalarrivals20thOctober2021.pdf.

Od 1. prosince 2021 platí nová pravidla, jejichž plné texty v angličtině jsou zde: https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforInternationalarrival28112021.pdf a https://www.mohfw.gov.in/pdf/ListofCountriestobereferredtoincontextofGuidelinesforinternationalarrivalsdated11thNovember2021updatedon28112021ver4.pdf a přehledný algoritmus v angličtině je zde: https://www.mohfw.gov.in/pdf/Algorithmforrevisedguidelinesforinternationalarrivals28thNovember2021.pdf

Pro všechny cestující platí povinnost absolvovat RT-PCR test v době méně než 72 hodin před přesným časem odletu do Indie (např. čas odletu z Prahy). Antigenní test nestačí, a to ani u očkovaných osob. Je třeba si vždy zkontrolovat datum a čas na negativním potvrzení o RT-CR testu, neboť zkušenosti ukazují, že některá testovací místa zasílají nesprávné údaje o datu a času provedení testu. Formulář obsahuje i prohlášení o pravdivosti a o tom, že cestující může být pohnán k trestní odpovědnosti, ukáže-li se, že je vyplněn nepravdivě.

Jakmile obdrží cestující negativní výsledek RT-PCR testu v angličtině, je povinen ještě před odletem vyplnit prohlášení o zdravotním stavu (Self Declaration Form) na webové stránce https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration, ve kterém musí uvést všechny země navštívené v posledních 14 dnech. Do tohoto prohlášení je cestující povinen zároveň nahrát doklad o očkování a dále negativní výsledek RT-PCR testu v angličtině. Cestující musí v prohlášení také vyznačit, zdali letiště příletu je jejich konečnou destinací anebo budou v režimu tranzitu pokračovat navazujícím letem. Na základě vyplnění této registrace obdrží cestující kód (tzv. request number), který zadá na stránce v části "Track Your Exemption / Self-Reporting Application" a obdrží doklad o registraci. Tento doklad je povinen si vytisknout a prokázat se jím před nástupem do letadla směřujícího do Indie a také po příletu do Indie kvůli rozčlenění.

Následující informace se liší podle toho, zda cestující přiletí do Indie z rizikové nebo jiné země:

1) Cestující přilétající do Indie z Evropy nebo z rizikové země

Mezi rizikové země řadí Indie všechny země v Evropě, včetně Velké Británie, a dále Bangladéš, Botswanu, Brazílii, Čínu, Hongkong, Izrael, JAR, Mauricius, Nový Zéland, Singapur a Zimbabwe. Cestující, kteří v posledních 14 dnech navštívili tyto země, jsou povinni podrobit se po příletu do Indie RT-PCR testu.

Do 30. listopadu 2021 23.59 hodin indického času platí, že občan ČR, který nebyl očkován proti covidu-19, a cestující, který absolvoval očkování jen částečně (1. dávka ze dvou) nebo u něhož ještě neuplynulo více než 15 dní od dokončení očkování, je povinen po příletu do Indie hned na letišti absolvovat PCR test (kromě dětí mladších 5 let) a zaplatit stanovený poplatek (v Dillí 500,- indických rupií, v Mumbai 600,- indických rupií) v hotovosti nebo platební kartou, nebo prokáže, že úhradu již provedl bezhotovostně prostřednictvím internetu.

Od 1. prosince 2021 musí popříletový PCR test absolvovat každý, kdo cestuje z evropské země a také ten, kdo byť jen tranzitoval do Indie přes letiště v Evropě. Tento cestující je povinen se po příjezdu do finální destinace v Indii uchýlit na 7 dní do domácí či hotelové karantény a osmý den po příletu absolvovat další PCR test (kromě dětí mladších 5 let). Karanténu může ukončit, je-li výsledek testu negativní.

Na test na letišti v Dillí je možné se objednat na stránce https://www.newdelhiairport.in/covid19-rtpcr-test-appointment-booking, na letišti v Mumbai na stránce https://covid19.suburbandiagnostics.com/signin).

Po absolvování popříletového PCR testu musí cestující setrvat ve vyhrazeném prostoru letiště, a to až do doby obdržení negativního výsledku testu. Výsledek obdrží cestující na udané číslo indického mobilu (udá-li cestující v covidovém formuláři české číslo mobilu, výsledek neobdrží). Poté cestující prochází pasovou kontrolou, kde je povinen odevzdat vyplněný příletový formulář, který obdržel během letu, dále si vyzvedne zavazadla u příslušného pásu a projde celní kontrolou.

V případě, že RT-PCR test po příletu do Indie prokáže pozitivitu na COVID-19 u cestujícího, je taková osoba izolována a odeslána do příslušného lékařského zařízení. V případě zjištění pozitivity u některé z osob, které seděly blízko něj (počítá se cestující ve stejné řadě a všichni cestující ve třech řadách před a za cestujícím) nebo které patří do vysoce rizikové skupiny, je po zjištění takové pozitivity u zmíněných osob neprodleně nařízena povinná 7-denní domácí karanténa, může však ale být nařízena i karanténa institucionální. Do vysoce rizikové skupiny patří osoby žijící s pozitivně testovanou osobou ve společné domácnosti a také osoby, které se nacházely v okruhu 1 metru od pozitivně testované osoby nebo které bez příslušné ochrany přišly do styku se sekrety (např. respirační sekret po výtěru z krku nebo nosu, hleny, krev, zvratky, sliny, moč, výkaly) této osoby.

2) Cestující z ostatních zemí

Cestuje-li pasažér do Indie z jiné země než rizikové, například z letiště Colombo, Dobai, Doha, Kathmandu, Male, je povinen se popříletovému testu podrobit pouze na požádání. V takovém případě je test prováděn prováděn bezplatně na základě náhodného výběru 5 procent cestujících z daného letu.

Cestujícím ze zemí neoznačených jako rizikové je po příletu do Indie umožněno opustit letiště s tím, že 14 dní po příletu musí monitorovat svůj zdravotní stav. Tito cestující tedy nemusí ani absolvovat PCR test po příletu do Indie a ani nemusí absolvovat žádnou povinnou karanténu.

Pokud cestující ve formuláři "Self Declaration Form" uvede, že v posledních 14 dnech pobýval v zemi, která je označena jako riziková, postupuje se u něj podle bodu 1.

Všem cestujícím se doporučuje si na svých mobilních zařízeních nainstalovat aplikaci Aarogya Setu.

Cestující, který vykazuje symptomy, musí být okamžitě izolován a vzat do lékařského zařízení podle zdravotního protokolu. Je-li testován s pozitivním výsledkem, musí být identifikovány jeho kontakty a trasovány podle příslušného protokolu. Kontakty se rozumí cestující, kteří seděli ve stejné řadě, ve třech řadách před ním a ve třech řadách za ním, společně s identifikovanými členy posádky. Všechny komunitní kontakty těchto cestovatelů, kteří byli testováni s pozitivním výsledkem (během domácí karantény) jsou povinny zůstat v karanténě po dobu 14 dní a být testovány podle stanoveného protokolu.

Cestující, kteří se nacházejí v domácí karanténě nebo ve stavu zdravotního sebepozorování, pokud se u nich objeví známky a příznaky covidu-19 nebo kteří jsou pozitivně testováni na covid-19 při znovuotestování, jsou povinni se okamžitě izolovat a nahlásit to nejbližšímu zdravotnickému zařízení nebo zavolat národní helpline linku 1075 nebo státní helpline linku.

Na cestující přijíždějící do Indie lodní nebo pozemní cestou se vztahují stejná pravidla kromě povinné on-line registrace na portálu Air Suvidha. Tito cestující jsou povinni odevzdat prohlášení příslušným indickým úřadům přímo na hraničním přechodu při vstupu do Indie.

Tranzit:

Mezinárodní letecký tranzit přes území Indie je povolen, ale v případě, že cestující bude muset projít pasovou kontrolou, musí si za tím účelem vybavit indické vízum. To platí zejména v případě, že cestující si musí vyzvednout zavazadla po příletu a nechat si je odbavit na následující let.

Uvnitř území Indie letecký i pozemní tranzit mezi jednotlivými indickými státy je povolen.

Pozemní tranzit z jedné země přes území Indie do jiné země je povolen.

2. DOPRAVA

Letecká přeprava

Z přípisu Generálního ředitelství pro civilní letectví (viz https://mobile.twitter.com/DGCAIndia/status/1454064852914237451) vyplývá, že přerušení pravidelné mezinárodní letecké přepravy osob je prodlouženo do 30. listopadu 2021 včetně s tím, že na některých trasách může být případ od případu povolena pravidelná letecká přeprava. Z dalšího přípisu (viz https://twitter.com/DGCAIndia/status/1464212873190641664) ze dne 25. listopadu 2021 však vyplývá, že s účinností od 15. prosince 2021 bude pravidelná komerční letecká přeprava osob obnovena.

Indie s řadou zemí světa uzavřela bilaterální dohody o tzv. leteckých bublinách, které stanoví, kdo může na přímém letu do Indie a z Indie letět. Každý cestující do a z Indie se proto musí přesvědčit o tom, do jaké míry může či nemůže použít příslušné letecké spojení, které je v každém jednotlivém případě omezeno na přesně vymezený okruh cestujících. Občané ČR mohou letět z ČR do Indie s jedním přestupem jedině přes Amsterdam, Londýn, Frankfurt, Malé nebo Paříž. Občané ČR nesmí použít (nebudou vpuštěni na palubu) letu odlétajícího do Indie z jiných zemí (týká se i letů do Indie ze Spojených arabských emirátů, Kataru, Bahrajnu, Ománu, Ruska, Ukrajiny), a to i když budou mít platnou letenku. Určité výjimky platí pouze pro držitele indického průkazu OCI (Overseas Citizen of India) nebo průkazu PIO (Person of Indian Origin), přesný rozsah je uveden na stránce https://www.civilaviation.gov.in/en/about-air-transport-bubbles. Více informací o tom, kdo má nárok na vydání průkazu OCI, je k dispozici v angličtině na stránce https://ociservices.gov.in/.

V souvislosti s obnovením pravidelné letecké přepravy osob s účinností od 15. prosince 2021 budou dohody o leteckých bublinách rušeny. Zatím není jasné, zda budou zrušeny všechny naráz, nebo budou rušeny postupně.

Vnitrostátní letecká přeprava osob po Indii funguje. Je třeba informovat se na příslušná karanténní opatření v místě odletu a příletu.


Železniční přeprava

Mezinárodní železniční přeprava mezi Indií a Pákistánem a mezi Indií a Bangladéšem je nadále suspendována. Doprava mezi Indií a Nepálem sice funguje, ale občané ČR ani jiných třetích zemí mohou těmito vlaky cestovat pouze na území jedné země (tj. nesmí přejet ve vlaku státní hranici).

Vnitrostátní železniční přeprava funguje. Nástup do vlaků je možný jen s platnou, elektronicky předem zakoupenou jízdenkou. Bližší podrobnosti viz: https://www.irctc.co.in.

Metro ve většině měst Indie funguje. V hlavním městě Dillí jsou časy k dispozici v aplikaci Delhi Metro Rail.


Silniční přeprava

Pohyb osob a vozidel mezi jednotlivými indickými svazovými státy a územími je povolen.

Povolena je také autobusová doprava.

Obnoveny jsou služby taxi, sdílených taxi a také rikš. Fungují také taxislužby typu Uber, Ola apod.

3. OPATŘENÍ

Opatření indického Ministerstva zdraví a rodinných záležitostí jsou v angličtině na webové stránce https://www.mohfw.gov.in/.

Pravidla domácí karantény jsou uvedena zde: https://www.mohfw.gov.in/pdf/RevisedguidelinesforHomeIsolationofmildasymptomaticCOVID19cases.pdf

Ministerstvo vnitra Indie vydalo nařízení č. 40-3/2020-DM-I(A) ze dne 23. března 2021, které obsahuje „Vodítka pro efektivní kontrolu COVID-19“, jež jsou ke shlédnutí zde: https://www.mha.gov.in/sites/default/files/MHAOrder_23032021.pdf.

Indické Ministerstvo vnitra vydalo 29. dubna 2021 nařízení (viz https://mha.gov.in/sites/default/files/MHAOrder_29042021.pdf), v němž nepřistoupilo k vyhlášení žádných nových celoplošných restriktivních opatření a ponechalo tuto kompetenci na svazových státech a teritoriích s výjimkou pohybu osob a zboží mezi nimi, jež musí zůstat zachován. Toto nařízení je pravidelně prodlužováno.

Reakce na vývoj pandemie v podobě konkrétních restriktivních opatření jsou ponechány na vládách jednotlivých svazových států a území, s nimiž je centrální vláda v trvalém kontaktu a jimž poskytuje veškerou součinnost.

Vlády v některých indických státech/územích přistupují k lokálním uzávěrám a dalším restriktivním opatřením směřujícím k omezení pohybu osob či počtů lidí na různých akcích venku a vnitřních prostorách, uzavírání škol a nastavení dodatečných podmínek pro vstup na území.

Velvyslanectví upozorňuje na to, že každý cestující do Indie se musí podrobně seznámit s podmínkami vstupu a pobytu v tom či onom svazovém státě.

Informace o aktuálním vývoji jsou k dispozici na portálech svazových vlád, resp. na portále centrální vlády https://www.mygov.in/covid-19/.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

- Ministerstvo zdraví a rodinných záležitostí

- Imigrační úřad Ministerstva vnitra

- Ministerstvo cestovního ruchu

- Ministerstvo informací a vysílání

Oficiální telefonická linka, kam se má hlásit podezření na výskyt koronaviru: +91 11 23978046

Bezplatná telefonní linka (funguje pouze při volání z Indie): 1075

WhatsApp indické vlády pro koronavirus: +91 90 13 15 15 15

Linky pomoci jednotlivých indických států

E-maily pro koronavirus: ncov2019@gov.in nebo ncov2019@gmail.com

5. NÁVRAT DO ČR

Odcestovat z Indie může kdokoli, kdo je schopen prokázat, že může přicestovat do cílové destinace. Pasažéři mezinárodních letů musí splnit podmínky stanovené bilaterálními dohodami o leteckých bublinách (viz https://www.civilaviation.gov.in/en/about-air-transport-bubbles) nebo podmínky mise Vande Bharat (viz https://mea.gov.in/vande-bharat-mission-list-of-flights.htm).

Občané ČR mohou letět z Indie do ČR s jedním přestupem jedině přes Amsterdam, Frankfurt, Londýn, Malé nebo Paříž.

Při přestupech přes jiná letiště je třeba respektovat, že mnohé země nadále neumožňují lety z Indie, a také dohody o leteckých bublinách, jež de facto znemožňují občanům České republiky použít mnohé lety pro opuštění z Indie. To v praxi znamená, že zatímco občan Indie může cestovat z Indie do ČR s tranzitem například přes Doha nebo Dubai, občan ČR na takový let nebude připuštěn, a to i přesto, že letenku si koupit může.

Každý je povinen před odletem z Indie absolvovat RT-PCR test, přičemž mezi testem a vstupem na území ČR nesmí uplynout více než 72 hodin.

Po příletu do ČR platí pravidla obsažená v platném Ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví. Povinná karanténa, resp. samoizolace po vstupu do ČR je již zrušena, ale některé osoby jsou povinny podrobit se RT-PCR testu v rozmezí 5. až 7. dne od vstupu na území České republiky.

Pro návrat do České republiky z Indie, kterou Česká republika řadí mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy covid-19, platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

Občan ČR musí mít při cestě z Indie do ČR tyto doklady:

1. letenka (je kontrolována při vstupu do letištní budovy),

2. pas s platným indickým vízem (je kontrolován při vstupu do letištní budovy),

3. potvrzení o negativním indickém PCR testu obsahující jméno, příjmení a číslo cestovního dokladu (nebo datum narození) a dále QR kód, kterým je možné ověřit platnost tohoto potvrzení,

4. vytištěný QR kód jako doklad o vyplnění formuláře na stránce www.prijezdovyformular.cz,

5. v případě převozu hotovosti peněz v hotovosti nebo jiných cenin v hodnotě více než 10 tisíc eur vyplněný formulář v angličtině (více informací zde).

6. SITUACE, TÝDENNÍ SOUHRN

Situace v Indii kolem onemocnění covid-19 je velmi dobrá s trendem dalšího poklesu případů. V uplynulém týdnu od 22. do 29. listopadu 2021 pokračoval i nadále v pokles nových případů nákazy, a to o 13% oproti předchozímu týdnu na 61 934 případů. V uplynulém týdnu nicméně zemřelo celkem 2 879 nakažených. S nemocí se v Indii aktuálně potýká 103 859 obyvatel.

TÝDENNÍ PŘEHLED

Za týden od 22. do 29. listopadu 2021 Indie potvrdila 61,931 nových případů nákazy koronavirem, v průměru 8 873 infikovaných za den a podstatně méně než v předchozích týdnech. Indie eviduje celkem 34 580 832 nakažených od začátku pandemie.
Z uvedeného kumulativního počtu nakažených je 98,34 %, tj. 34 008 183 považováno za vyléčené.
S nemocí covid-19 se aktuálně potýká 103 859. Jejich podíl na všech prokázaných případech nákazy činí 0,30 %.
V souvislosti s koronavirem v Indii bylo v uplynulém týdnu nahlášeno 2 879 úmrtí, v průměru 411 za den a tedy podstatně více než v předchozím týdnu. Celková bilance úmrtí od propuknutí pandemie činí 468 790 osob. Smrtnost v poměru k celkovému počtu potvrzených případů je 1,36 %.

Celostátní míra pozitivity v uplynulém týdnu dosáhla hodnoty 0,83 % (podrobnější data jsou prezentována na stránkách Ministerstva zdravotnictví Indie https://www.mohfw.gov.in)

OPATŘENÍ:

Základní rámec opatření v boji proti covid-19 zůstává nezměněn. Je postaven na pěti základních pilířích, jimiž jsou testování, trasování, efektivní léčba, očkování a odpovědné chování.

V souvislosti s obdobím festivalů a svátků vydalo Ministerstvo vnitra Indie nařízení, které připomíná, že nehledě na klesající počty nově nakažených zůstávají v zemi oblasti se zvýšeními výskytem nákazy. Vycházeje z této premisy ukládá vládám jednotlivých svazových států, aby vynutily dodržování všech platných opatření, soustředily se na pět výše zmíněných pilířů, monitorovaly situaci a v místech zvýšené nákazy okamžitě přistupovaly k opatřením bránícím dalšímu šíření nákazy: https://www.mha.gov.in/sites/default/files/MHAOrderdt_28092021.pdf.

V rámci tohoto rámce, jenž celoplošně uplatňovaná restriktivní opatření omezuje pouze na pokračující suspenzi pravidelné mezinárodní letecké přepravy osob a v ostatních případech stanoví postupy, jak se vlády svazových států mají chovat v závislosti na vývoji pandemie, pak tyto realizují ve stále větším měřítku rozvolňovací opatření, v nichž stále větší prostor zaujímá návrat školáků k prezenční výuce.

Zvládnutí tohoto procesu spolu s chováním obyvatel v průběhu probíhajících festivalů a udržením tempa očkování budou stěžejní pro další vývoj pandemie.

Další informace:

Informace o cizozemských opatřeních týkajících se cestování vycházejí z veřejně dostupných zdrojů monitorovaných velvyslanectvím ČR v Dillí. S ohledem na dynamický vývoj situace se pravidla mohou rychle měnit a nelze tedy zaručit, že poskytnuté informace k opatřením cizích států jsou vždy aktuální. Informace o cizozemských opatřeních zveřejněné na těchto stránkách proto nemají povahu oficiálních sdělení cizozemského orgánu a nemají tak právní závaznost.

Českým občanům je doporučováno, aby se opakovaně a včas informovali o aktuálním vývoji situace. V případě potřeby se lze obrátit na velvyslanectví ČR v Dillí, a to nejlépe e-mailem zaslaným na adresu newdelhi@embassy.mzv.cz.

V případě potřeby je možné obrátit se na velvyslanectví ČR také telefonicky.

DALŠÍ PRAKTICKÉ INFORMACE O CESTOVÁNÍ DO INDIE NAJDETE NA WEBOVÉ STRÁNCE

https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/indie/cestovani/index.html


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688