Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  29.11.2021 09:50:48

Burzovní kalendář 48/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Covid-19 je zpět na prvním místě mediálního zájmu a investoři podléhají tlaku obav z nové varianty Omicron, která by mohla ohrozit globální ekonomické oživení z dva roky trvající koronavirové pandemie. Nové tržní napětí může vyvolat pochybnosti o tom, jak rychle může Federální rezervní systém přejít k ukončení měnově expanzivních stimulů k utlumení růstu inflace. Na pozadí těchto zpráv se dočkáme již tradičních pátečních datamerického trhu práce, které poodhalí, jak si vedla americká ekonomika v měsíci listopadu, a během úterní obchodní seance můžeme sledovat svědectví předsedy FEDu Jerome Powella a ministryně financí Janet Yellenové ve Washingtonu. Světové ceny ropy se dostanou do hledáčku komoditních investorů z důvodu pravidelného zasedání kartelu producentů ropy OPEC+. Úterý přinese údaje o inflaci v eurozóně, které mohou napovědět, v jakém duchu se ponese prosincové zasedání Evropské centrální banky. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Omicron a hrozba nové vlny pandemie

Všechny hlavní americké benchmarky Wall Streetu během páteční obchodní seance propadly vysoko do červených čísel. Nejvíce ztrácely akcie cestovního ruchu a leteckých dopravců. Pod tíhou výprodejů na ropě odevzdávaly své zisky také energetické tituly a společnosti zabývající se zpracováním a těžbou ropy. Zatímco o nové variantě, která byla poprvé zjištěna v Jižní Africe, je zatím známo jen velmi málo, vědci uvedli, že má vysoký počet mutací, které ji mohou učinit odolnou vůči vakcínám. Obavy se týkají i přenosu viru, který může probíhat mnohem rychleji než u varianty Delta.

Trhy nastavené na počátek nákupní sezóny před blížícími se vánočními svátky dostaly v závěru minulého týdne tvrdou ránu a je potřeba si přiznat, že zdaleka ještě nejsme z dvouletého strádání venku. Všechny politické otázky týkající se měnové politiky, obchodních trajektorií, odhadů růstu HDP, zotavení sektorů volnočasových aktivit a cestovního ruchu v čele s leteckou dopravou mohou začít upravovat své výhledy pro rok 2022. Přitom před páteční seancí byli investoři optimističtí ohledně síly hospodářského oživení i navzdory obavám ze stále rostoucí inflace.

Zpráva o pracovních místech

Statistiky o pracovních místech za měsíc listopad by mohly podtrhnout argument, že Federální rezervní systém na svém příštím zasedání v polovině prosince urychlí ukončení svého stimulačního programu ve výši 120 mld. dolarů měsíčně. Nicméně hrozba nové vlny pandemie by mohla tyto plány velmi rychle zpochybnit. Obavy z inflace spolu se známkami zrychlujícího se hospodářského oživení přiměly obchodníky, aby začali počítat s rychlejším tempem redukce uvolněné měnové politiky a dřívějším začátkem zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Očekává se, že páteční zpráva o přírůstku pracovních míst mimo sektor zemědělství (NFP) za měsíc listopad poukáže na vytvoření 550 tis. pracovních míst, čímž by se míra nezaměstnanosti mohla mírně snížit na 4,5 %.

Ekonomický kalendář pro týden obsahuje také výsledky indexů výroby a služeb ISM spolu s údaji z amerického trhu s bydlením. Zajímavý budou taky výsledky důvěry spotřebitelů a zveřejnění výhledu americké centrální banky v podobě Béžové knihy FEDu.

Powell a Yellenová

Předseda FEDu Jerome Powell, čerstvě po nominaci na druhé funkční období prezidentem Joem Bidenem, má v úterý svědčit o zákonu CARES, stimulačním programu centrální banky z období pandemie, před bankovním výborem Senátu ve Washingtonu DC. Vypovídat má i ministryně financí Janet Yellenová. Podobné slyšení se bude ve středu konat před sněmovním finančním výborem.

Investoři budou hledat nové poznatky o vyhlídkách hospodářského oživení uprostřed obnovené pandemické nejistoty.

OPEC+ a výhled poptávky po ropě

Ceny ropy v pátek klesly o více než 10 dolarů za barel, což byl největší jednodenní pokles od měsíce dubna 2020.  Za výprodeji stály zprávy o nové variantě Omicron. Země spěchají s omezením cestování, což přispívá k obavám, že by v prvním čtvrtletí nového roku mohl narůstat přebytek nabídky na ropném trhu. Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci (OPEC+) se mají sejít ve čtvrtek poté, co se vláda Spojených států v minulém týdnu rozhodla uvolnit ropu ze strategických zásob ve snaze snížit ceny benzínuUSA. OPEC+ se od srpna drží měsíčního nárůstu těžby o 400 000 barelů denně (bpd), a to i přes výzvy k razantnějšímu zvýšení těžby s cílem snížit světové ceny ropy.

Inflace v eurozóně

Eurozóna má v úterní obchodní den zveřejnit data o inflaci za měsíc listopad. Index spotřebitelských cen dosáhl v říjnu 13-letých maxim ve výši 4,1 % a očekává se, že v příštím roce zůstane výrazně nad 2% cílem ECB. Německo, Španělsko a Francie zveřejní údaje CPI v pondělí a úterý. ECB s rostoucí inflací čelí stále větším výzvám ke zpřísnění měnové politiky. Nicméně Evropa stále bojuje s novým náporem mutací koronaviru.

Očekává se, že ECB na svém nadcházejícím prosincovém zasedání zvýší svou prognózu inflace pro rok 2022. Investoři také očekávají, že ECB oznámí, že její program nákupu aktiv z období pandemie skončí v měsíci březnu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688