Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  25.11.2021 05:53:00

Přechodné snížení DPH jako alternativa, jak zvednout ekonomiku?

Pro stabilizaci ekonomického cyklu se obvykle používá monetární politika, protože její změny mohou probíhat rychle a na rozdíl od politiky fiskální nepotřebuje vysoké fiskální multiplikátory. Pokud je ale potenciál monetární stimulace omezen tím, že sazby se nachází blízko nuly, je třeba alternativ. Jak na stránkách VoxEU uvádějí Rüdiger Bachmann, Benjamin Born, Olga Goldfayn-Frank, Georgi Kocharakov, Ralph Luetticke a Michael Weber, jednou z nich může být přechodné snížení daně z přidané hodnoty.

Teoreticky by snížení DPH mělo podle ekonomů fungovat tak, že zvýší spotřebu, protože domácnosti budou reagovat na aktuální nižší ceny a očekávání jejich opětovného zvýšení v budoucnu. V Německu přitom v červnu roku 2020 došlo k přechodnému snížení sazby DPH o tři procentní body, a to právě s cílem zjistit, jaký efekt bude mít takový krok na spotřebu a jak jej lze využít jako netradiční nástroj fiskální stimulace. Jaké byly výsledky?

Zmíněné snížení DPH probíhalo v době pandemie a německá vláda implementovala plán širší fiskální stimulace včetně dalších daňových úlev. Což z hlediska empirického zkoumání jedné části fiskálního balíčku představuje výzvu. Jen část spotřebitelů si byla navíc vědoma toho, že v lednu 2021 se sazby DPH vrátí zpět na předchozí úroveň. Ekonomové tyto problémy řešili mimo jiné tím, že provedli mezi spotřebiteli průzkum zaměřený jak na jejich dříve plánované, tak na reálně uskutečněné výdaje. A podle výsledných dat je dopad přechodného snížení sazeb DPH skutečně velmi citelný.

Konkrétně se ukázalo, že u domácností, které předpokládaly, že změny sazeb daně se výrazně projeví v cenách zboží, došlo asi k 36% zvýšení spotřeby ve srovnání s těmi, které ve výraznou změnu cen nevěřily. Efekt byl přitom znatelnější na straně zboží dlouhodobé spotřeby a jeho síla byla nejvyšší těsně předtím, než byly sazby vráceny na původní úroveň. Ekonomové tak zhruba odhadují, že díky přechodné změně sazeb DPH došlo v německé ekonomice k růstu výdajů na zboží dlouhodobé spotřeby o 21 miliard eur a k celkovému růstu spotřeby o 34 miliard dolarů.

Analýza pak podle ekonomů ukazuje, že za zvýšením spotřeby stály zejména ty domácnosti, které věnují velkou pozornost slevám a jsou citlivé na jejich změny. A k nim se přidaly domácnosti mladé. Celkově tak platí, že snížení sazeb DPH fungovalo jako nástroj netradiční fiskální stimulace a zároveň z něj nejvíce těžily mladší a chudší domácnosti. „Nečekané a přechodné snížení sazeb DPH tedy funguje jako konvenční monetární politika a v prostředí nízkých sazeb může hrát efektivní stabilizační roli,“ uzavírají ekonomové.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688