Export (export.cz)
Přeprava  |  15.11.2021 10:10:35

Firmy železničního průmyslu se účastní projektů ekonomické diplomacie i rozvojové spolupráce

Členské firmy asociace sdružující podniky českého železničního průmyslu (ACRI) se propojily na online workshopu s ekonomickými diplomaty ambasád České republiky v Turecku, Indii, Litvě a Lotyšsku. Interaktivní online seminář zorganizoval Odbor ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR a zúčastnila se ho i generální ředitelka ACRI Marie Vopálenská.

Indie plánuje stoprocentní elektrifikaci tratí do roku 2025. Ilustrační foto z Bombaje: Shutterstock

Formát online uzavřené akce umožnil firmám z ACRI rychlé propojení s ekonomickými ambasádami z různých částí světa. Firmy Škoda Electric, Bonatrans, AŽD Praha a další měly na workshopu příležitost projednat příležitosti v oblasti železničního průmyslu a městské kolejové dopravy v uvedených zemích, které asociace ACRI vytipovala jako perspektivní. S Karolinou Vorzovou ze Stálého zastoupení ČR při Evropské uniiBruselu členové ACRI prodiskutovali také možnosti zapojení do zahraniční rozvojové spolupráce, tendrů EU a využití fondů vnější spolupráce EU. Zástupci Odboru ekonomické diplomacie pak firmy informovali o nástrojích ekonomické diplomacie a zahraniční rozvojové spolupráce, jako je program Záruka ZRS.

Členské firmy ACRI jsou zapojené do projektu České rozvojové agentury Posilování kapacit platforem nestátních subjektů pro rozvojovou spolupráci, tzv. sektorové rozvojové platformy. České firmy mají možnost spojovat se do sektorových rozvojových platforem a získat podporu při zapojení do projektů zahraniční rozvojové spolupráce od roku 2019. Kromě ACRI využila této možnosti také Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP). Sektorové rozvojové platformy propojují ekonomickou diplomacii s rozvojovou spoluprací a podporují české firmy, které jsou schopny realizovat větší projekty v zahraničí a nabízet komplexní sektorová řešení v rámci rozvojové spolupráce.

AMBICIÓZNÍ PLÁNY INDIE

Indie má v oblasti rozvoje železniční dopravy ambiciózní plány, mezi které patří 100% elektrifikace tratí do roku 2025. Indická vláda plánuje investovat do modernizace a rozšíření železniční infrastruktury 150 miliard amerických dolarů do roku 2025. Řada českých firem je v Indii v oblasti železniční a kolejové dopravy již aktivní. Bohumínská společnost Bonatrans dokonce otevřela v roce 2019 svůj výrobní závod v indickém Aurangabádu. Firma tím realizovala vůbec první zahraniční investici v sektoru od zavedení vládního programu „Make in India“. Soukolí, osy a kola pro metro a železnici odtud putují do všech koutů Indie. Ekonomický diplomat české ambasády v Dillí Jakub Jaroš na workshopu přiblížil nejen další příležitosti pro české firmy v oboru, ale prezentoval také podrobnosti projektu ekonomické diplomacie (PROPED), který ambasáda v Dillí připravuje na květen příštího roku. Během sektorové mise se čeští dodavatelé v oblasti železniční a městské kolejové dopravy představí indickým partnerům a navštíví akci „Rail India Conference and Expo v Dillí“.

Také Turecko klade velký důraz na elektrifikaci železničních tratí a rozšíření sítě pro rychlovlaky. Řada tureckých měst také pracuje na rozvoji sítě příměstských vlaků. Město Mersin se stane prvním tureckým městem na pobřeží Středozemního moře s?vlastním metrem, což přináší řadu příležitostí pro české firmy.

Formát online uzavřené akce umožnil firmám z ACRI rychlé propojení s ekonomickými ambasádami z různých částí světa. Foto: MZV

PROJEKT STOLETÍ V POBALTÍ

České firmy zaměřené na železniční průmysl jsou etablované také v Pobaltí. V Rize, hlavním městě Lotyšska, jezdí české tramvaje společnosti Škoda Transportation. Ekonomičtí diplomaté ambasád České republiky v lotyšské Rize a litevském Vilniusu firmám z ACRI na workshopu prezentovali také projekt Rail Baltica, který může pro české společnosti představovat řadu zajímavých obchodních příležitostí. Tento „projekt století“ představuje plán na vybudování vysokorychlostní železniční trati v délce 870 km a je jedním z prioritních projektů EU v rámci politiky transevropské dopravní sítě (TENT-T). Firmy se mohou dozvědět více informací o projektu Rail Baltica také na online konferenci Rail Baltica Industry Day 2021, na kterou se mohou přihlásit do 25. listopadu.

Post-covid příležitosti pro české firmy napříč sektory nejen ve výše uvedených zemích jsou přehledně zpracované v Mapě strategických příležitostí 2021/2022.

Přehled dalších akcí ekonomické diplomacie najdete v sekci „Akce“. Aktuálně připravujeme seminář o obchodních příležitostech v Německu, který proběhne 22. 11. v Praze a 23. 11. v Českých Budějovicích.


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688