Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.11.2021 11:19:55

Photon Energy Group oznamuje silný 3Q 2021 s vyššími výnosy a EBITDA


 Neauditované konsolidované výnosy dosáhly 10,200 mil. eur (meziroční nárůst o 13,8 %), což vedlo k solidnímu EBITDA 4,433 mil. eur (meziroční nárůst o 13,4 %); k dnešnímu dni devítiměsíční EBITDA společnosti ve výši 8,554 milionu eur již překonala EBITDA za celý rok 2020 ve výši 8,440 milionu eur.

 Rozšíření portfolia projektů na 439 MWp v Maďarsku, Polsku a Rumunsku; elektrárny s kombinovanou kapacitou 14,6 MWp byly uvedeny do provozu v australském Leetonu a elektrárna o výkonu 950 kWp v Koszalinu v Polsku.

 Nabídka prvního zeleného dluhopisu společnosti (ISIN: DE000A3KWKY4) v objemu až 50 milionů eur zahájena 2. listopadu 2021

 

Amsterdam/Praha – 10. listopadu 2021 Photon Energy N.V. (WSE & PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (dále jen „Photon Energy Group“ nebo „společnost“) dnes oznámila neauditované finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku 2021 s celkovými výnosy ve výši 10,200 milionů eur, meziroční nárůst o 13,8 %, a posíleným EBITDA ve výši 4,433 milionu eur, meziročně o 13,4 % více.

 

Hlavní události třetího čtvrtletí 2021

Ve třetím čtvrtletí roku 2021 společnost uvedla v Austrálii do provozu dvě velké elektrárny  s celkovou kapacitou 14,6 MWp a pokračovala v rozšiřování portfolia vlastních elektráren o 53 MWp na klíčových trzích v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Pouze rok po svém vstupu na největší a nejrychleji rostoucí trh v regionu střední a východní Evropy společnost také dodala pro svého klienta v Polsku EPC část pilotního projektu fotovoltaické elektrárny o výkonu 950 kWp.

 

Společnost byla v uplynulém čtvrtletí rovněž aktivní na kapitálových trzích a připravila nabídku svého prvního zeleného dluhopisu, která začala po vykazovaném období, 2. listopadu. Podle nezávislého posudku (Secon Party Opinion) je zelený dluhopis s výnosem 6,5 % v souladu s principy zelených dluhopisů definovanými Mezinárodní asociací kapitálových trhů (ICMA). KFM Deutsche Mittelstand AG ohodnotila dluhopis jako “atraktivní” udělením 4 z 5 hvězdiček na své stupnici KFM-Mittelstandsanleihen Barometer. To potvrzuje, že hospodaření společnosti je stabilní a její obchodní model vykazuje solidní strategii averze k riziku a udržitelného využívání zdrojů. 

 

„Naše výsledky za třetí čtvrtletí demonstrují solidní výkon napříč Photon Energy Group, podpořený robustními výsledky ve výrobě čisté elektřiny rostoucím portfoliem našich elektráren,“ komentoval Georg Hotar, generální ředitel společnosti Photon Energy Group. „Vzhledem k rychle se měnící dynamice trhu, včetně problémů dodavatelského řetězce a dalších globálních trendů, jsme nadále prokazovali schopnost pružně reagovat na potřeby našich partnerů, zákazníků a všech zúčastněných stran a přitom úspěšně investovat do řady nových velmi zajímavých fotovoltaických projektů a obchodních příležitostí klíčových pro náš budoucí růst.“

 

Finanční ukazatele

Společnost uzavřela třetí čtvrtletí roku 2021 s celkovými výnosy ve výši 10,200 milionů eur (meziročně +13,8 %), a to díky silnému 11,4% nárůstu výnosů z prodeje elektřiny vyrobené jejím rostoucím proprietárním portfoliem, zatímco ostatní výnosy vzrostly o +18,4 % meziročně.

 

Tento silný výkon vedl k pozoruhodnému EBITDA ve výši 4,433 milionu eur ve 3. čtvrtletí 2021 (meziročně +13,4 %), což vykompenzovalo zvýšené provozní náklady spojené s aktivitami rozvoje podnikání společnosti.

 

Celkový úplný výsledek (TCI) byl pozitivně ovlivněn zvýšeným přeceněním australského portfolia společnosti v důsledku dvou nově připojených elektráren v australském Leetonu. To bylo částečně kompenzováno regulačními retroaktivními opatřeními v České republice a na Slovensku, která zasáhla celé odvětví solární energie v těchto zemích a vedla k TCI ve výši -1,179 mil. eur oproti 4,103 mil. eur v předcházejícím roce. Bez dopadu těchto opatření by však TCI činil 1,675 milionu eur.

 

Meziročně vzrostly devítiměsíční výnosy společnosti o 6,3 % na 24,625 milionu eur, zatímco EBITDA a EBIT klesly na 8,554 milionu eur (-9,6 % meziročně) a -0,091 milionu eur (-103,3 % meziročně). Ke konci vykazovaného období však devítiměsíční EBITDA společnosti ve výši 8,554 milionu eur již překonal EBITDA za celý rok 2020, který činil 8,440 milionu eur.

 

Společnost zaznamenala čistou ztrátu -5,442 milionu eur oproti -4,432 milionu eur v prvních devíti měsících roku 2020, přičemž celkový úplný výsledek činil 1,119 milionu eur ve srovnání s 1,162 milionu eur před rokem.

 

Kompletní finanční zprávu za 3. čtvrtletí 2021 (pouze anglicky) naleznete zde.

 

Výsledky Q3 2021

Společnost představí své výsledky za třetí čtvrtletí prostřednictvím online prezentace v pondělí 15. listopadu v 11:00 SEČ. Součástí prezentace bude prostor pro dotazy. Účastníci mohou své dotazy zadat prostřednictvím chatu během prezentace nebo je zaslat předem na adresu ir@photonenergy.com.

 

Martin Kysly

Head of Marketing and Corporate Communications
Photon Energy Group
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688