Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  03.11.2021 22:00:01

Closing Bell (3. 11. 2021) – FOMC sundává nohu z plynu, ropa oslabuje před zasedáním OPEC+

Federální výbor pro volný trh (FOMC) dnes koncem středeční obchodní seance přesně podle očekávání oznámil plán začít omezovat nákupy aktiv již koncem tohoto měsíce s cílem ukončit svůj program nákupu dluhopisů do června příštího roku.

Dosavadní měsíční nákupy dluhopisů ve výši 120 mld. dolarů, 80 mld. dolarů ve státních dluhopisech a 40 mld. dolarů v cenných papírech zajištěných hypotékami, by se měly snížit o 15 mld. dolarů. Americká centrální banka na svém pravidelném prohlášení o měnové politice oznámila, že počínaje koncem tohoto měsíce navýší svou držbu dluhopisů o nejméně 70 mld. dolarů měsíčně a o 35 mld. cenných papírů zajištěných hypotékami. Podle plánů tedy FED sníží měsíční nákupy dluhopisů o 10 mld. a cenných papírů zajištěných hypotékami o 5 mld. USD. To by mělo vést k ukončení programu nákupu aktiv do poloviny roku 2022.

Předseda Jerome Powell dále uvedl, že tempo nákupu dluhopisů se může měnit v závislosti na příchozích makroekonomických datech. Výbor FOMC soudí, že nastavené snížení tempa čistých nákupů aktiv bude v tomto objemu pravděpodobně pokračovat každý následující měsíc. Banka je ale připravena upravit objem v souladu s ekonomickým výhledem. Na závěr svého dvoudenního měnově-politického zasedání Federální rezervní systém ponechal svou referenční sazbu v pásmu 0 - 0,25 %.

Na začátku pandemie americká centrální banka obnovila program nákupů dluhopisů z éry finanční krize a hypoteční bubliny. Tento program kvantitativního uvolňování pomáhal tlumit dopady pandemie na americkou ekonomiku. S nedávným oživením se ekonomika zotavila a centrální banka nastavila laťku „výrazného pokroku“ v oblasti inflace a trhu práce, kterou bylo třeba splnit, aby mohla začít odstraňovat nebo zpomalovat některé své nouzové stimuly včetně kvantitativního uvolňování.

FED však čelil kritice, aby odstranil svá akomodační opatření v důsledku zvýšené inflace. Poslední aktualizace preferovaného měřítka inflace centrální banky poukázala na růst základního cenového indexu výdajů na osobní spotřebu na hodnotu 3,6 %, což je velmi výrazně nad 2% cílem banky. Powell a ostatní centrální bankéři přijali nový rámec, který měl umožnit inflaci překročit její pevně stanovený cíl. Ve znamení toho, že obchodníci zřejmě ztrácejí víru, že centrální banka nadále dovolí dalšímu razantnímu inflačnímu růstu, nyní lze čekat až téměř trojí zvýšení úrokových sazeb v roce 2023.

Hlavní americké indexy reagovaly na výstup FEDu pozitivně a navyšovaly svá historická maxima. Dařilo se sektorům cyklického spotřebního zboží, zdravotnictví a základních materiálů. Dnešní pokles cen ropy naznačuje obavy ze zítřejšího zasedání kartelu OPEC+, kdy se očekává, že hlavní producenti ropy se budou nadále držet plánů na postupné zvyšování těžby o 400 tis. barelů měsíčně.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

04.11. 13:27  online (ChantellMartucci)
04.11. 04:55  online (ChantellMartucci)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688