Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  25.10.2021 00:00:00

Středočeské obce po dnešním jednání zastupitelstva získají ze dvou fondů více než 12 milionů korun

11 756 720 korun – přesně tolik peněz získají další středočeské obce z Fondu obnovy venkova. Dnes o tom rozhodli zastupitelé. O příspěvek z Programu 2021-2024 pro poskytování dotací na rozvoj obcí do 2000 obyvatel tentokrát požádalo 18 obcí. Další peníze pro Středočechy půjdou z Fondu hejtmanky. Dohromady tak středočeské obce dostanou po dnešním jednání zastupitelstva více než 12 milionů korun.

Středočeský Fond obnovy venkova je určen pro rozvoj obcí do 2 000 obyvatel. Fond je na čtyři roky a obce z něj mohou získat 1 000 na jednoho obyvatele a využít na jakoukoli obecní infrastrukturu. Zastupitelé dnes schválili rozdělení bezmála 12 milionů korun. „Na minulém jednání jsme žadatelům z Fondu obnovy venkova odsouhlasili příspěvky v celkové hodnotě 26,6 milionu korun. Letos už tedy malé obce do 2 000 obyvatel od Kraje na své projekty dostaly zhruba 38 milionů korun,“ uvedl radní pro oblast financí Věslav Michalik (STAN).

Fond obnovy venkova mohou obce využít na jakoukoli obecní infrastrukturu. „Tentokrát jsme schválili příspěvky pro 18 obcí, které žádaly například o finance na nové chodníky, na revitalizaci zeleně, rozšíření veřejného osvětlení, dodávku nových herních prvků nebo na parkoviště u základní školy. Výše příspěvků se tentokrát pohybuje od 115 000 korun na výměnu výbojkových svítidel za nová LED světla až po bezmála 2 miliony korun na rekonstrukci obecního úřadu,“ vysvětil Věslav Michalik, podle kterého jsou investice do infrastruktury pro obce velmi zásadní, nicméně mnohdy významně převyšují možnosti rozpočtu. Díky příspěvkům z krajského fondu si tak mohou obce dovolit i projekty, na které by jinak peníze nesehnaly. „I nadále proto vyzýváme obce, aby pokračovaly v přípravách projektů a podaly si žádosti, protože jejich vyřizování a schvalování probíhá průběžně,“ dodal radní.

Celkový objem finančních prostředků Programu 2021-2024 pro poskytování dotací na rozvoj obcí do 2000 obyvatel ze Středočeského Fondu obnovy venkova na celé čtyřleté období činí 578 milionů korun. Dotace se poskytuje do výše maximálního podílu 85 % z celkových uznatelných nákladů projektu. Minimální spoluúčast žadatele je stanovena na 15 %, což je o 5 % méně, než bývalo v minulosti.

Zastupitelé dnes kromě toho schválili i další žádosti obcí o peníze ze „Středočeského Fondu hejtmanky“. Pět obcí a jeden dobrovolný svazek obcí získají celkem 320 000 korun. „Žádosti o peníze z Fondu hejtmanky přicházejí průběžně. Někdy jde o příspěvky na pořádání kulturních či sportovních akcí, jindy jde o adresnou pomoc, jako například tentokrát pro rodiny z bytového domu, který zachvátil požár. Každou žádostí se zabýváme, každou posuzujeme individuálně, ale bohužel nikdy nemůžeme vyhovět všem. Věřím, že pro to lidé mají pochopení a děkuji za to,“ shrnula hejtmanka Petra Pecková (STAN).



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688