Export (export.cz)
Ze světa  |  21.10.2021 13:43:44

Severní metropole propojí Hongkong a Shenzhen. Hongkong hodlá vybudovat na hranici s pevninskou Čínou novou Severní Metropoli.

Hongkong hodlá vybudovat na hranici s pevninskou Čínou novou Severní Metropoli. Jde o jednu z hlavních iniciativ, které v říjnu oznámila nejvyšší představitelka Hongkongu Carrie Lam.

Ochrana přírody bude vyžadovat využití speciálních technologií. Foto: Shutterstock

Tento projekt je třeba chápat v širším kontextu integrace měst v rámci oblasti Greater Bay Area a tlaku na alespoň částečnou reindustrializaci Hongkongu. Podstatnou roli však sehrává i akutní nedostatek dostupného bydlení.

Mezi Hongkongem a Shenzhenem, který se nachází přímo za severní hranicí zvláštní administrativní oblasti, existují dlouhodobé úzké vazby. Po dlouhou dobu platil Shenzhen a přilehlé oblasti za továrnu Číny a Hongkong za výkladní skříň, což časem logicky vedlo k téměř naprostému odklonu Hongkongu od lehkého průmyslu a k jeho specializaci na poskytování služeb, zejména ve finanční oblasti. Dnešní Shenzhen taktéž dávno není špinavým továrním městem, nýbrž jedním z nejinovativnějších míst Číny.

DIVERZIFIKACE EKONOMIKY

Aktuální snahy o návrat průmyslu do Hongkongu cílí na sektory s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou informační technologie, vývoj a výzkum. Počítá se proto s aktivním zapojením hongkongských univerzit. Za stávající centrum hospodářského růstu Hongkongu lze jednoznačně považovat oblast okolo Victoria Harbour – takzvanou Harbour Metropolis, kde jsou přítomny velké finanční instituce. Vytvoření Severní Metropole by mělo být jakýmsi protipólem a současně novou příležitostí k diverzifikaci ekonomiky. Využít a navázat na existující expertízu za hranicí ležícího Shenzhenu je přitom logickým krokem vpřed. 

Severní Metropole se bude rozprostírat na ploše 30 000 hektarů a zahrne mimo jiné výstavbu několika nových městských částí, rozvoj existujících brownfieldů a vznik „hongkongského Silicon Valley“ – San Tin Technopole, jakož i společného inovačního a technologického parku mezi Shenzhenem a Hongkongem. Paralelně s plánovanou výstavbou a transformací severní oblasti Hongkongu vláda klade důraz i na aktivní ochranu a zachování jedinečné přírody. V této souvislosti si hongkongská vláda vytyčila ambiciózní cíl, aby nově vznikající Severní Metropole byla nejen chytrá, ale i udržitelná a uhlíkově neutrální.

SPECIÁLNÍ TECHNOLOGIE PRO ZACHOVÁNÍ PŘÍRODY

Mokřadní charakter půdy s sebou při konstrukci Metropole ponese specifické výzvy a snaha o konzervaci pro oblast typické přírody bude vyžadovat využití speciálních technologií. Je také důležité si uvědomit, že stávající dopravní a zdravotní infrastruktura není dimenzována na takto masivní rozvoj severního teritoria Hongkongu. Plánováno je proto prodloužení existujících linek metra a výstavba plně automatického dopravního spojení pro přesun v rámci Severní Metropole. Současně musí dojít i ke zlepšení a zefektivnění přeshraničního spojení mezi Shenzhenem a Hongkongem. Právě výstavba nového bydlení a rovněž dobudování veškerých infrastruktur (zejména dopravních a zdravotnických) bude nepochybně skýtat řadu příležitostí pro české firmy.

Detailní informace k rozvoji Severní Metropoli jsou k dispozici ve zprávě o rozvojové strategie Severní Metropole. Konkrétní kroky a harmonogram budou vládou Hongkongu rozpracovány v následujících měsících.

Anna Dupalová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Hongkongu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688