mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.10.2021 07:50:00

Japonská robotika expanduje díky pandemii

Japonská robotika expanduje díky pandemii

11.10.2021 / 07:43 | Aktualizováno: 11.10.2021 / 07:50

Pandemie COVID-19 přináší kromě jiného také řadu příležitostí. Jednou z nich je trh s roboty v Japonsku, který zažívá mimořádný boom díky protiepidemickým opatřením zaměřeným na omezení mezilidského kontaktu i technologickému pokroku.

Robotika je v Japonsku tradičním technologickým odvětvím, což potvrzuje i fakt, že dva ze čtyř největších výrobců na světě jsou japonské firmy - FANUC a Yaskawa. Poptávka po robotech byla navíc u místního průmyslu značná již v předpandemickém období, a to zvláště kvůli se rychle zmenšující pracovní síle a stárnoucí populaci, kdy bude v roce 2040 více než třetina obyvatel dosáhne hranice 65 let. Pandemie COVID-19 ale nové vzbudila zájem v nových sektorech, především v oblasti služeb jako logistika či zdravotnictví.

Důvodem je rostoucí poptávka po bezkontaktních službách jako například monitorování a ostraha objektů, úklid a dezinfekce či obsluha v obchodech, reaturacích a hotelech. Podle Sawanoboriho Tecujui generálního ředitele společnosti vyrábějící úklidové roboty Ugo se poptávka po jejich robotech od počátku pandemie ztrojnásobila. Ve zdravotnictví se zase začínají prosazovat robotické paže, které zvládnout získat výtěr nosu pro testování na COVID-19. Od nich si japonská vláda slibuje uvolnění kapacity zdravotního personálu pro náročnější úkoly. Pozornost si získávají roboti připravující jídlo. Robotický OctoChef, využívající umělou inteligenci, robotickou paži a počítačové vidění, tak např. dokáže připravit za 15-20 min. 96 kusů takoyaki, oblíbené nakrájené chobotnice v těstíčku. Takoví roboti mohou ušetřit podniku až 50 % nákladů na mzdy. Tuto expanzi mj. umožňuje větší zapojení umělé inteligence a nové investice vládního i soukromého sektoru do nových technologií.

Další růst a podpora ze strany státu

Japonské Ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu očekává, že trh s roboty poroste do roku 2035 až do výše 10 mld. JPY, což by byl desetinásobek oproti roku 2010. Tento růst by měl vést především sektor služeb, kde by měla poptávka třináctinásobně. Předpokládá se, že zájem dále umocní nedostatek pracovních sil, rostoucí náklady na mzdy a potřeba vyšší produktivity. To jsou všechno navíc známé slabiny japonské ekonomiky.

Další pokrok a rostoucí zisky v tomto odvětví předvídají i velké japonské společnosti. Kawasaki Heavy Industry a Sony se rozhodly spojit síly v očekávání rozšiřování robotů a založily novou firmu k vývoji robotických technologií. Pozadu nezůstává i další japonský gigant Hitachi, který koupil robotický start-up Kyoto Robotics, který se zaměřuje na využití umělé inteligence pro automatizované sklady.

Rozvoj tohoto odvětví má navíc silnou podporu i ze strany státu. V rámci národního programu „Společnost 5.0“, ve kterém se vláda snaží reagovat na aktuální demografické, společenské, environmentální a jiné výzvy s pomocí využití nejpokročilejších technologií, se právě na pokročilou robotiku využívající mj. umělou inteligenci nebo velká data značně spoléhá. A s roboty se počítá i na příští světové výstavě Expo 2025 v Ósace, která má být podle japonských organizátorů zaměřit na nejnovější technologie.

Japonská vláda se nicméně nezaměřuje pouze na domácí firmy. Její podpůrný program J-Startup je otevřen i zahraničním start-upům, které mají zájem rozvíjet svá inovativní řešení v Japonsku. Pro české společnosti a start-upy se tyto trendy a možnosti vyplatí sledovat. Zmiňované atraktivní oblasti jako služby nebo rozvoj umělé inteligence robotů jsou určitě oblasti, se kterými lze v Japonsku uspět.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688