plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  01.10.2021 00:00:00

Plzeň prezentovala svá chytrá řešení na konferenci v Maďarsku

Plzeň prezentovala svá chytrá řešení na konferenci v Maďarsku

Plzeň se na konci září prezentovala v maďarské Budapešti na konferenci zaměřené na aktivity spojené s oblastí Smart City. Odborníci představili západočeskou metropoli jako chytré město, jež zrealizovalo čtyři desítky projektů pro lepší život svých občanů i turistů. Plzeň na konferenci zastupovali radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola a ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora. Účastníci maďarského veletrhu se nejvíce zajímali o řešení spojená s bezpilotními letouny, například jejich využití pro integrovaný záchranný systém.

Plzeň prezentovala svá chytrá řešení na konferenci v Maďarsku

„Pozvání přišlo vlastně takovou oklikou, původně po nás organizátoři chtěli doporučit nějaké zajímavé firmyregionu, které by na akci mohly vystavovat. Když pak zjistili, co všechno děláme v Plzni, tak oslovili rovnou nás. Samozřejmě si toho vážíme a jsme rádi, že naše aktivity odborníci oceňují,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Plzeň prezentovala svá chytrá řešení na konferenci v Maďarsku

Podle plzeňských expertů přinesla účast na konferenci možnost prezentovat západočeskou metropoli za hranicemi a také novou inspiraci. „Výměna zkušeností je velmi důležitá, vážíme si toho, že se od nás chtějí zahraniční partneři učit, na druhou stranu i my jsme zaznamenali některé podněty, díky kterým můžeme být zase o krok lepší, a tak to má být,“ uvedl radní města Plzně Vlastimil Gola.

Kromě přednášky na konferenci se plzeňští zástupci zúčastnili také veletrhu, na kterém představili konkrétní smart čili chytré projekty. „Obecně lze říct, že organizátoři, ale i další účastníci akce se nejvíce zajímali o řešení spojená s drony. Konkrétně jak dokážeme v Plzni využít bezpilotní letouny pro integrovaný záchranný systém nebo například jak lze pomocí dronu včas detekovat kůrovce a zamezit jeho šíření. Řadu dotazů jsme zaznamenali také na téma ekosystém vzdělávání a podpora podnikání, kterému se v Plzni intenzivně věnujeme. Samozřejmě jsme ale zmínili i další projekty, už jen vzhledem k tomu, že se doposud podařilo realizovat na čtyři desítky chytrých řešení,“ dodal Luděk Šantora.

Na maďarské národní smart city konferenci Civitas Sapiens 21, která se uskutečnila 21. a 22. září 2021, byla Česká republika hlavním zahraničním partnerem. České prezentaci s názvem City For The Future poskytli záštitu ministr průmysluobchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Kromě Plzně se představila i další česká města, například Brno, Olomouc, České Budějovice, Opava nebo Karlovy Vary.

Text: Eva Kriegerová


 

Zveřejněno: 1. 10. 2021, Eva Kriegerová

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688