Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  27.09.2021 10:41:02

ČNB tento týden rozhodne o nastavení úrokových sazeb


Očekávanou událostí tohoto týdne je bezpochyby zasedání ČNB, na kterém by mělo dojít k navýšení hlavní úrokové sazby z 0,75 % na 1,25 %. Sledované budou také inflační statistiky z Německa a eurozóny za září. Z tuzemské ekonomiky koncem týdne dorazí index PMI ve výrobní sféře a Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu. Z globální ekonomiky pak během týdne dorazí indikátory sentimentu.

Týden zahájíme objednávkami zboží dlouhodobé spotřeby v USA. Ty měly v srpnu vzrůst o 0,6 % m/m po předchozím poklesu o 0,1 %. To by ukazovalo na zrychlující investiční aktivitu během léta, a tedy pozitivní signál pro růst HDP v 3Q21. Na druhé straně ale trh současně očekává další nárůst zásob v amerických velkoskladech (o 0,8 % m/m po červencových 0,6 %). Vyšší číslo je špatnou zprávou pro expanzi ekonomiky, jelikož nám říká, že objem neprodaného zboží na skladech se zvýšil.

V úterý bude zveřejněna říjnová spotřebitelská důvěra v Německu od GfK a zářijová v USA od Conference Board. Navzdory otevření ekonomik bude převládat obava z možného zavedení koronavirových restrikcí během zimy a také pokračující růst spotřebitelských cen.

Ve středu se dozvíme, o kolik v září poskočila vzhůru inflace v eurozóně. Podle našeho odhadu dosáhla na 3,5 % ze srpnových 3,0 %, zatímco trh vyhlíží nižší přírůstek na 3,3 %. Za dalším zvýšením dynamiky stojí prudký růst cen energií v kombinaci s růstem cen v jádrové složce, které ale budou do velké míry odrážet technické faktory – dočasné snížení spotřebních daní v Německu a efekt srovnávací základny.

Ve čtvrtek zasedá ČNB. Stejně jako zbytek trhu očekáváme, že bankéři navýší hlavní úrokovou sazbu o 50bb na 1,25 %. Zasedání předcházela v posledních několika dnech jestřábí vyjádření některých členů bankovní rady včetně samotného guvernéra. Navíc srpnová inflace dosáhla meziročně na 4,1 % a překvapila tak nejen trh, ale i ČNB. Srpnový růst spotřebitelských cen sice ukázal, že nákladová složka, se kterou ČNB nic nezmůže, jako například zdražování materiálů a energií či růst mezd, se nadále výrazně podílejí na zvýšené inflaci, ale v kombinaci s plošným zdražením ve službách a vysoké jádrové inflaci hrozí růst inflačních očekávání. Tomu bude chtít ČNB zamezit a finančnímu trhu i veřejnosti vyšle jasný jestřábí signál. 


Na závěr týdne dorazí český PMI index ve výrobě. Očekáváme pokles z 61 bodů mírně pod 60ti bodovou hranici. Efekt znovuotevření postupně opadá a u PMI tak dochází ke korekci. Na druhé straně ale přetrvávají problémy v dodavatelských řetězcích, které metodika PMI vyhodnocuje kladně a index se tak přesto drží na historicky vysoké úrovni.  


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688