mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.09.2021 01:03:47

Belgie: Opatření reflektující aktuální vývoji nákazy COVID-19

Belgie: Opatření reflektující aktuální vývoji nákazy

17.09.2021 | Aktualizováno: 17.09.2021 / 00:05

V pátek 20. 8. 2021 se po měsíci uskutečnilo další zasedání belgických představitelů za účelem zhodnocení epidemiologické situace v zemi a stanovení opatření reflektujíc aktuální situaci i ve světle varianty delta a návratů z letních zahraničních dovolených. Poradní výbor se rozhodl zachovat „letní plán“.
Belgie od 1. září 2021 zruší všechna omezení s výjimkou nošení roušky v pohostinství. Výjimku tvoří Brusel, který má v důsledku nižšího počtu očkovaných osob větší incidenci nákazy koronavirem s důsledkem hospitalizace.

 

Premiér Alexander de Croo na tiskové konferenci uvedl, že v Belgii je, obdobně jako ve většině ostatních evropských zemí, patrný pomalý, ale jistý příbytek případů kornaviru, že očekává, že tento trend bude v nadcházejícím období pokračovat zejména kvůli návratům z dovolených a prezenčním nástupem do školy a do práce.

Jako pozitivní hodnotil skutečnost, že nárůst počtu nakažených díky očkování nevede k výraznému nárůstu hospitalizací ani úmrtí. Opakovaně nabádal obyvatelstvo k očkování a blahopřál Belgičanům k umístění se na prvních světových příčkách, co se týká očkování (v zemi je průměr očkování 8/10 dospělých, v Bruselu něco více než 5/10). De Croo podotkl, že právě očkování umožňuje další kroky ke znovuotevření společnosti jako celku v nadcházejícím období, kdy s výjimkou Bruselu, kde je proočkovanost nižší, bude postoupeno podle plánu níže. K situaci v Bruselu se vláda vrátí na dalším zasedání Slaďovacího výboru v polovině září tr.

Aktuální opatření platná v BE od 1.9.2021

 

Od 1. září 2021

Od středy 1. září 2021 dochází ke zrušení všech korona-restrikcí v pohostinství s výjimkou povinnosti nosit roušku při pohybu mimo vlastní stůl. V praxi to znamená, že již nebude omezena otevírací doba pro bary a restaurace, lidé budou moci znovu stát u baru a nebude limitován počet osob u jednoho stolu.

Dle dřívějšího prohlášení bruselského předsedy vlády toto neplatí pro Brusel, kde budou současná opatření zachovaná.

Povoleno všude bude tancování na svatbách, v barech je tanec i nadále zakázán do 1. října.

Aktuální omezení hostů v domácím prostředí (8 osob) je zrušeno.

Zrušeno je i silné doporučení práce z domova, vláda ovšem žádá podniky, aby přesto zachovaly místo pro home-office.

Je možné pořádat menší hromadné akce (bylo omezeno na 200 osob vevnitř a na 400 osob venku s povinností zachovat osobní odstupy a nosit roušku). Omezení i nadále platí pro aktivity s více než 500 osobami vevnitř a 750 venku do 1. října 2021. Na ještě větších akcích bude požadováno předložení Covid Safe Ticketu, aby bylo možné je uskutečnit bez zmíněných restrikcí.

Od 1. října 2021

Po roce a půl budou moci znovu otevřít noční kluby. Na středně velkých hromadných akcích (viz výše) skončí početní omezení.

 

Nošení roušky je i nadále povinné v hromadné dopravě, v obchodech, obchodních centrech, kostelech, knihovnách a v místech s davy (např. trhy, poutě aj.).

Dochází též ke změně v systému testování po návratu z červených zón v EU-zahraničí. Ti, kteří neměli očkovací certifikát, museli dosud podstoupit test první či druhý den po návratu a dodržet karanténu do obdržení negativního výsledku testu. Nově je povinný kromě prvního testu i test sedmý den po návratu, nebude ale nutné dodržet karanténu mezi oběma testy. Ti, kdo budou mít test pozitivní, se však izolovat musí.

Pro úplnost uvádíme, že vyplnění PLF formuláře (Passenger Locator Form) je stálé povinné, od 1. července se ovšem přestalo rozlišovat mezi soukromými a služebními cestami a nebude již třeba pro služební cesty vyplňovat navíc BTA formulář. Pro všechny cesty bude jednotně platit jen vyplnění PLF.

Pro nerezidenty, kteří přijíždí do Belgie platí podobná pravidla, jako pro Belgičany a rezidenty. Karanténa ani test nebudou vyžadované při příjezdu ze zelené či oranžové zóny. Cestujícím z červené zóny v rámci EU či zemí tzv. "bílého seznamu" umožní vstup do BE Evropský numerický certifikát potvrzující alespoň dva týdny kompletní vakcinaci, max. 72 hodin starý PCR test nebo Certifikát o prodělané nemoci.

Pro ty, kteří přijíždí ze země mimo EU, je třeba být zcela očkovaný vakcínou schválenou EU a absolvovat PCR test v den příjezdu do Belgie. Pro případ pozitivního testu bude karanténa povinná.

Pro BE je ČR aktuálně stále celá zelená, ke kontrole je průběžně možno využívat adresu Code Couleur par pays | Coronavirus COVID-19 (info-coronavirus.be) , případně tuto interaktivní mapu.

 

Bližší informace ohledně cestovních podmínek/ vstupu do BE naleznete zde.

 

 

Celé tiskové prohlášení

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688