Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  16.02.2001 11:00:00

Kurzy měn: Společná evropská měna včera pokračovala ve svém oslabování a dostala se na...

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 16.2.2001

Kurz USD/EUR



       Společná evropská měna včera pokračovala ve svém oslabování a dostala se na svou nejslabší hodnotu za posledních devět týdnů. Euro padalo po celý včerejší den, přičemž největší dynamiku zažil tento trend v průběhu evropského obchodování, k akceleraci trendu pomáhala realizace stop-lossů. Zatímco ráno se kurz nacházel ještě na hladině 0,9180, v průběhu amerického obchodování již byla testována hladina 0,9030, která zatím podržela.

       Výrazné oslabování eura je dáno celkovým sentimentem na trhu, který odstartoval svým úterním projevem A.Greenspan. Jeho optimistická slova o tom, že se americká ekonomika vrátí letos na růstovou dráhu ve spojení s jeho prognózou hospodářského růstu americké ekonomiky o 2,5% investory přesvědčila. Navíc byla tato slova podpořena i fundamentálně zveřejněním lepších než očekávaných čísel maloobchodních tržeb v USA a naopak horších než očekávaných maloobchodních tržeb v Německu.

       Tento sentiment včera podpořil i očekávaný krok ECB, která ponechala úrokové sazby nezměněné na stávající úrovni. Hráči na trhu se obávají, že evropská ekonomika sníží úrokové sazby příliš pozdě, což bude znamenat zpomalení evropské ekonomiky. Na druhé straně američtí centrální bankéři dali svým razantním snížením úrokových sazeb jednoznačný signál, že usilují o to, aby se ekonomika vrátila na růstovou dráhu.

       Úterní slova A.Greenspana včera potvrdil i prezident Fed v Richmondu A.Broaddus. Podle něj se americká ekonomika již zřejmě brzy vrátí na růstovou dráhu, ačkoli takovou prognózu by ještě mohla ohrozit klesající důvěra spotřebitelů a podnikatelů. Pravděpodobnost, že ekonomika nesměřuje k celkovému oslabení, je však relativně vysoká.

       Ve stejném duchu mluvil i jeho kolega, prezident Federální rezervní banky v Dallasu, Robert McTeer. Ten řekl, že zpomalení tempa růstu by mohlo ustat do konce letošního roku, kdy by již ekonomika mohla opět vykazovat silný růst. McTeer vidí již některé povzbudivé zprávy hned od začátku roku. Leden nebyl podle něj zase tak špatný, za jednu z povzbudivých zpráv je možné považovat pokračující silné výdaje spotřebitelů. To je zvlášť důležité v době, kdy je největším problémem snaha zbavit se přebytečných zásob.

       Trend oslabujícího eura je v současné době poměrně agresivní a zatím zůstává nedotčen. V blízké době se tak můžeme dočkat prolomení hladiny 0,9000. Dnes by k tomu však dojít nemuselo. Poté co euro po celý tento týden ztrácelo je dnes možná korekce těchto ztrát v důsledku uzavírání pozic a vybírání zisků. Efekt uzavírání pozic by navíc mohl být podpořen i faktem, že američtí investoři mají před sebou prodloužený víkend, v USA je totiž v pondělí státní svátek, trhy budou zavřené.

       Kromě technických faktorů dnes bude kurz eura ovlivňován i zveřejněním některých důležitých makroekonomických čísel. Mimo jiné budou v USA zveřejněny výrobní ceny, jejich nízký růst by měl vytvořit prostor pro další snížení dolarových úrokových sazeb. Dále budou zveřejněna čísla americké průmyslové výroby. Zde hrozí pokles průmyslové výroby, což by mohlo euru pomoci v korekci předcházejících výrazných ztrát.

      

Kurz CZK/EUR



       Bez fundamentálních faktorů včera na koruně převládalo technické obchodování, trh byl víceméně klidný, málo likvidní a sledoval euro-dolar. Po otevření na 34,47 se kurz po převážnou většinu dne držel bez trendu v úzkém pásmu mezi 34,45 a 34,50. V odpoledních hodinách se díky dalšímu propadu eura proti dolaru podařilo koruně posílit až k hladině 34,40, následně se kurz stabilizoval mezi 34,42 a 34,44. Závěr obchodování kurz zastihl na úrovni 34,43, což odpovídá v markovém vyjádření hodnotě 17,60 CZK/DEM.

       Ani dnes nebude z domácí ekonomiky zveřejněno žádné důležité makroekonomické číslo, které by změnilo fundamentální náhled na českou korunu. Posilující trend na koruně tak zůstává zachován, po výrazném posílení naší měny v průběhu tohoto týdne však dnes nelze vyloučit technickou korekci předcházejícího vývoje.

      

Kurz CZK/USD



       Protože včera euro pokračovalo proti dolaru ve svém poměrně výrazném pádu, stáhlo s sebou bohužel i českou korunu. Ta se z ranní otevírací úrovně 37,56 vyšplhala kolem poledne až k hladině 38,00. Tato hladina měla sice v odpoledních hodinách tendenci držet, nápor amerických obchodníků v závěrečných hodinách však neudržela, kurz se posunul k 38,10. Nakonec dnes koruna skončila na slabé úrovni 38,12.

       Bez domácích impulsů bude pro kurz koruny k dolaru i dnes důležité to, jakým způsobem se bude vyvíjet kurz eura proti dolaru. Z tohoto pohledu budou i pro kurz koruny důležitá dnes odpoledne zveřejňovaná data amerických výrobních cen a průmyslové výroby. Pokud dnes euro své ztráty zkoriguje, pomůže to i koruně. Ta by se za tohoto předpokladu mohla vrátit pod hladinu 38,00.

      

Kurz JPY/USD



       Své čtvrteční obchodování zahájil jen na úrovni 116,22. Až do odpoledních hodin jen posiloval jen mírně, k úrovni cca 116,10. Odpoledne ale své posilování jen zrychlil a dostal se až pod hladinu 115,40. Poté vývoj mírně korigoval. Včerejší den jen uzavřel na úrovni 115,60.

       Včera jen opět posiloval. Důvodem posilování jenu je skutečnost, že konec fiskálního roku (31.3.2001) se nezadržitelně blíží a japonští exportéři konvertují své finanční prostředky alokované v zahraničních měnách do jenu. Dále se objevily zprávy o tom, že se ke konvertování, tentokráte zisků, chystají i někteří institucionální investoři.

       Náhled na japonskou ekonomiku se ale z dlouhodobého hlediska nemění. Poprvé po třech měsících mimo jiné snížila své ohodnocení budoucího růstu i vláda. Ta vyjádřila obavy o vývoj exportů, které se zpomalují díky slabším vývozům do USA. Zároveň se obává snížení zisků korporací a celkové obchodní nálady.

       Stále také pokračuje krize na politické scéně. Japonský premiér Yoshiro Mori, totiž v současné době čelí velmi intenzivnímu tlaku veškeré veřejnosti, jelikož nepřestal hrát partii golfu poté, co se dozvěděl, že americká jaderná ponorka při svém cvičení náhlého vynoření potopila japonskou rybářskou loď. Trh se obává, že ale Yoshiro Mori nemá ve své straně zdatného nástupce, který by byl schopen v parlamentu prosadit zákony pro potřeby ekonomického růstu. Zároveň ale díky těmto politickým bojům má vláda menší šanci věnovat se obnovení hospodářské dynamiky země.

      

Kurz GBP/USD



       V průběhu čtvrtečního obchodování libra značně oslabila. Své obchodování zahájila na úrovni 1,4556. Do dopoledních hodin libra mírně posiloval k úrovni 1,4600. V průběhu dopoledne ale libra zažila prudký pád až na hladinu 1,4460. Poté svůj vývoj po zbytek dne nepatrně korigovala. Čtvrteční obchodní den tak nakonec uzavřela na úrovni 1,4489.

       Libra byl včera pod silným tlakem trhu euro-dolar. Euro totiž proti dolaru pokračovalo v razantním oslabování. Libra tak proti dolaru ztrácela, naproti tomu vůči euru si výrazněji polepšila.

       Dopoledne byly zveřejněny domácí údaje o maloobchodních tržbách. Ty zaznamenaly růst o očekávaných 0,7% m/m (3,3% y/y). Plně tak korespondují se středečními příznivými čísly z trhu práce a hovoří o tom, že ekonomika se v současné době vyvíjí dobře a nepotřebuje nějakou výraznou pomoc.

       Celkově se tak společně s inflační zprávou centrální banky vytváří další obraz pravděpodobného vývoje úrokových sazeb. Centrální banka totiž vidí vývoj inflace jako velmi uspokojivý. Inflace je nízká především díky vývoji cen ropy a dalších paliv. Zároveň jsou inflační tlaky tlumeny nižším stabilním ekonomickým růstem, centrální banka předpokládá růst HDP ve druhém pololetí o 2,0% y/y. Zároveň se hovoří o minimálním dopadu zpomalení amerického hospodářství na vývoj ostrovní ekonomiky. Centrální banka tak bude v příštím období snižovat úrokové sazby jen velmi mírně. Trh tak vůbec nepředpokládá, že by se bankovní rada uchýlila ke změně nastavení úrokových sazeb již na březnovém zasedání.

       Odpoledne pak byly zveřejněny zajímavá čísla z americké ekonomiky. Importní ceny, u kterých se očekával růst o 0,1%, zažily naopak výrazný pokles. Další indikátor, počet nezaměstnaných, se snížil také mnohem více, než očekával trh. Výsledky tak byly pro americkou ekonomiky příznivé.

       Dnes by mohly mít na vývoj libry vliv údaje z americké ekonomiky, vývoj výrobních cen a průmyslové produkce.

      

Kurz PLN/USD



       Ve čtvrtek polský zlotý proti dolaru oslabil. Proti dolaru zahájil své obchodování na hladině 4,0770. Razantní trend vykazoval v dopolední části, to totiž oslabil až na hladinu 4,1100. Odpoledne pak již jen nepatrně okolo této hladiny osciloval. Obchodování uzavřel na hladině 4,1070.

       Zlotý včera proti dolaru oslabil převážně z důvodu razantního posílení dolaru proti euru. Proti euru pak zlotý v průběhu celého dne posiloval. Důvodem bylo příznivé očekávaní výsledků inflace. Údaje, které byly zveřejněny byly ale mnohem lepší, než trh očekával. Meziroční inflace po lednovém meziměsíčním růstu o 0,8% klesla na 7,4% y/y. Trh přitom očekával pokles pouze na 7,8% y/y.

       Tyto velmi příznivé výsledky inflace ale znepokojily ministerstvo financí i centrální banku. Obě instituce se totiž obávají toho, že se opět zvedne vlna celkové spotřeby, která opět odstartuje razantní nárůst inflace. Guvernér centrální banky, Leszek Balcerowicz, odmítl odpovědět na otázku, zda po poklesu inflace do inflačního cíle centrální banky dojde ke snížení úrokových sazeb. Mimo jiné varoval před riziky, která stále přetrvávají. Jedná se o deficit státního rozpočtu v roce 2001 a o to, jak se budou vyvíjet ceny potravin. Kromě toho, centrální banka musí sledovat i svůj střednědobý cíl.

       Centrální banka ale velmi pravděpodobně ke snížení sazeb přistoupí již v tomto čtvrtletí, jelikož se reálné úrokové sazby opět zvýšily, tentokráte až nad 13%. Již v minulém období ale tyto vysoké úrokové sazby dokázaly zchladit dynamiku ekonomiky.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688