army.cz (MO ČR)
Armáda  |  26.08.2021 00:00:00

IDEB: Ministr obrany podpořil český zbrojní průmysl a jednal se slovenským protějškem

Ministr Metnar se nejprve jako jeden z čestných hostů zúčastnil slavnostního zahájení celé události. Úvodní projevy přednesli předseda slovenské vlády Eduard Heger, ministr obrany našich sousedů Jaroslav Naď a ředitel výstaviště Incheba Expo, kde se veletrh koná, Alexander Rozin. Pak následovalo slavnostní přestřižení pásky, přelet letecké techniky Vzdušných sil Slovenska a dynamické ukázky techniky tamní Vojenské policie.

Poté delegace ministrů obrany Česka a Slovenska navštívila expozici českého resortu a následně toho slovenského. Zástupci obou armád postupně ministrům představili vystavovanou techniku a v krátkosti přiblížili její schopnosti a přínos pro ozbrojené složky dané země.

Spolupráce Česka a Slovenska je nadstandardní

Podobné akce bývají často příležitostí pro různá bilaterální jednání, a nejinak tomu bylo také v Bratislavě. Nejen díky společné historii je spolupráce Čechů a Slováků na nadstandardní úrovni. Ministr Metnar vyzdvihl vzájemnou spolupráci: „Ta je pro nás v mnoha směrech stěžejní – přináší oběma stranám finanční úspory a činí dostupnějšími kapacity, které bychom si sami nemohli dovolit.“ V této souvislosti lze zmínit třeba oblasti vzdělávání a výcviku, ať už při obraně vzdušného prostoru či mezinárodních cvičeních.

Diskuse se vedla také o legislativě obou států a došlo i na předání zkušeností z posledních velkých akvizičních projektů, které se povedlo uzavřít nebo se aktuálně nachází ve finální fázi. Oba ministři se jednoznačně shodli na tom, že v nastavené politice je třeba pokračovat: „Obraně-průmyslová spolupráce mezi Českem a Slovenskem je dlouhodobě jedna z nejsilnějších a pro ČR představuje v oblasti zahraniční spolupráce pilíř stabilního partnerství,“ shrnul ministr Metnar.

Podpora českého zbrojního průmyslu

V závěru návštěvy se ministr Metnar vydal také na obhlídku stánků českých společností. Spolu s náměstky Tomášem Kopečným (sekce průmyslové spolupráce), Luborem Koudelkou (sekce vyzbrojování a akvizic) a ředitelem Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci Alešem Vytečkou navštívili několik expozic našich firem, kde si prohlédli nejmodernější produkty těchto společností. Představitelé ministerstva ujistili zástupce českých firem, že podpora domácího obranného průmyslu je jednou z dlouhodobých priorit resortu. I nadále bude ministerstvo obrany trvat na co nejvyšším zapojení našich firem do všech strategických zakázek, stejně jako se bude snažit pomáhat s prezentací českých společností na zahraničních trzích, jako tomu bylo v tomto případě v Bratislavě.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688