Export (export.cz)
Ze světa  |  20.08.2021 10:58:04

Pod jednou střechou v indickém Bengalúru

indickém Bengalúru působí na jedné adrese české firmy, honorární konzulát i pobočka agentury CzechTrade.

Bengalúr je klastrem pro letecký a obranný průmysl, IT nebo strojírenství. A navíc tu panuje příjemné klima. Foto: Shutterstock

Libor Musil, zakladatel a místopředseda moravské rodinné firmy Liko-S, je velký cestovatel. Rád poznává cizí země nejen jako turista, ale také jako byznysmen. V roce 2012 se na veletrhu v Brně seznámil s Pushpakem Prakashem, podnikatelem z Indie, který zkoušel své štěstí i v Evropě. Spřátelili se a Libor Musil se za ním vydal do Bengalúru, kde má dnes Liko-S prosperující pobočku vyrábějící montované příčky, pohyblivé zdi a další interiérové prvky. Šéf moravské firmy si dobře všiml, že pokud chce v Indii uspět, musí tam zapustit kořeny. „V Indii po vás chtějí, abyste se jako Evropan stal indickou firmou a abyste tam začal vyrábět, ne pouze v kontejnerech posílal své zboží a tam ho prodával. Teprve pak vám rozvinou červený koberec,“ vysvětloval Libor Musil nedávno v rozhovoru pro MED.

A protože chtěl „červený koberec“ dopřát i ostatním českým společnostem, vymyslel s Pushpakem Prakashem česko-indický podnikatelský hub. Za podpory Asociace malých a středních podniků ČR a kanceláře CzechTrade v Dillí proběhla řada B2B setkání a sídlo firmy Pushpak v Bengalúru se stalo základnou pro expanzi Čechů do Indie. Zázemí Českého podnikatelského inkubátoru, jak se projekt přejmenoval, využil například výrobce nákladních aut Tatra Trucks, vodohospodářská společnost Watersavers, dodavatel leteckého průmyslu THT Ostrava nebo strojírenský holding PBS Group.

Česko-indický projekt mezitím doznal změn. Pushpak Prakash se stal českým honorárním konzulem a kanceláře, které původně pronajímal přímo českým firmám, má pod svými křídly agentura CzechTrade. „Nabízíme vybavené kancelářské prostory se společnou recepcí a místností pro semináře, prvních šest měsíců jde přitom o bezplatný nájem,“ říká Ivan Kameník, ředitel kanceláře CzechTrade v Bengalúru. Několik českých firem už zájem projevilo, ovšem vzhledem k tomu, že Indie dvakrát po sobě zemi kvůli šíření nemoci covid-19 takřka hermeticky uzavřela, slavnostní spuštění kanceláří po jednou střechou ještě neproběhlo. Zatímco otevření „Českého domu“ již nic nebrání, druhý projekt, který měl pod jednou střechou v Indii propojit české firmy, prozatím skončil u ledu. Šlo o sdílenou výrobní halu v Dabbaspetu, zárodek českého průmyslového klastru, který by firmám uspořil náklady a více zviditelnil jejich aktivity.

INDOVÉ CHTĚJÍ ZBOŽÍ NA MÍRU

Vyrábět na místě je totiž v mnoha ohledech výhodné. Nejde zdaleka jen o levnou pracovní sílu. Vládní program Make in India obsahuje řadu výhod a pobídek pro zahraniční firmy, které se rozhodnou v zemi vyrábět a vytvářet pracovní místa. Navíc je Bengalúr, kde vzhledem k nadmořské výšce panuje příjemné klima, v mnoha ohledech výhodnou základnou. Indický stát Karnátaka, kde město leží, je významným klastrem pro letecký a obranný průmysl, IT nebo strojírenství, tedy vesměs obory, v nichž mají české firmy co nabídnout. Jak ale upozorňuje Ivan Kameník, výrobky musí být šité na míru pro indický trh. „S běžnými produkty tu uspět nelze, Indové si vždy všímají, jakou má pro jejich trh zboží přidanou hodnotu,“ dodává.

Navíc je jižní Indie mimořádně dynamický region, stát Karnátaka před propuknutím pandemie vykazoval dvojciferný roční růst HDP. A Mezinárodní měnový fond je ve své prognóze pro rok 2022 přesvědčen, že Indie do své dynamiky po dvou totálních lockdownech opět naskočí. „Indie plánuje ohromný růst v dalším roce, nejhorší z hlediska epidemie již asi mají za sebou, a tak se na projekt společné české základny pod jednou střechou díváme velmi optimisticky,“ uzavírá Libor Musil.

BLAHOSLAV HRUŠKA


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   5:57  Coal-rich Shanxi speeds up green transformation China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt   5:56  China unveils plan to galvanize NEV uptake in rural areas China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt   4:00  A Moderate Risk (Level 3 of 4) Excessive Rainfall Outlook and Flood Watches have... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688