Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.08.2021 06:02:00

Zůstaneme doma? Jaký dopad by to mělo na ekonomiku?

Může mít oživení ve stylu „zůstaňte doma“ nějaký dopad na to, jak bude vypadat další ekonomický vývoj? Na tuto otázku odpovídal na Bloomberg Markets známý ekonom Stephen King, který působí jako hlavní poradce HSBC. On sám podle svých slov stále pracuje z domova, jen před časem navštívil svou kancelář, aby „nezapomněl, jak to tam vlastně vůbec vypadá.“

Jmenovec slavného spisovatele kdysi hovořil o tom, jak jsou lidé zklamaní, když jim řekne, že není oním spisovatelem, ale ekonomem. Na Bloombergu pak zmínil, že firmy budou podle něj muset hodnotit přínosy a negativa opětovného přesunu lidí od práce z domova do práce v kanceláři. Mezi negativa lze řadit zvýšené zdravotní riziko, společnosti tak mohou zvažovat různé druhy střídání se v kanceláři. Specifickou otázkou pak jsou mladí lidé, kteří do zaměstnání nastupují přímo ze školy. U nich je totiž významnější téma přímého kontaktu se spolupracovníky a učení se od nich.

Podle ekonoma tak může v následujících několika letech dojít k velkým změnám oproti tomu, jak vypadalo zaměstnání před pandemií. Nyní se ale nacházíme ve fázi mnoha experimentů a jejich výsledky mohou mít nezanedbatelný vliv i na produktivitu, a tudíž na celou ekonomiku. Například ve Velké Británii je pak podle Kinga patrné, že řada lidí by ráda dál pracovala z domova, k nim se ale musí najít ti, kteří budou pracovat přímo v zaměstnání a práci z domova jim tak umožní. Jenže těch druhých je podle ekonoma nedostatek a trh práce tedy nyní nefunguje stejným způsobem jako v minulosti.


Je také například možné, že by se lidé vzdali části růstu mezd výměnou za možnost pracovat z domova? King na to odpověděl, že těžko říci, protože se mění velký počet věcí. Celkově ale podle něj bude z ekonomického hlediska nejdůležitější vývoj produktivity. Tedy to, zda jsou lidé pracující z domova více či méně produktivní ve srovnání s tradiční prací ve firmě. King míní, že někteří jsou produktivnější, protože jim vyhovuje prostředí, ve kterém nejsou tolik vyrušováni a podobně. Jiní ale s prací z domova zápasí a celkový efekt tak zatím zůstává nejasný.

Mzdy a monetární politika

King byl tázán i na vývoj mezd a s ním související nastavení monetární politiky. Podle jeho názoru centrální banky čelí vysoké nejistotě, protože k tomu, aby se ekonomika nořila z recese vyvolané pandemií, nedochází zase tak často. Zřejmé ovšem je, že v některých zemích a částech ekonomiky dochází k vyššímu růstu mezd. King k tomu dodal, že situace je specifická i v tom, že je omezený pohyb lidí z jedné země do druhé. To může vést k tomu, že někde panuje větší nedostatek práce, než by tomu bylo při zachování volného pohybu, a následně dochází i k vyššímu růstu mezd.

Současná nejistota znamená, že může dojít k chybě v monetární politice, ale ne proto, že by centrální bankéři chtěli záměrně chybovat. Je totiž těžké odhadnout další vývoj, rozumné je podle ekonoma uvažovat o možnosti přechodné vyšší inflace i dlouhodobějších inflačních tlaků. Každý scénář ale implikuje úplně jiné nastavení monetární politiky.

Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688