Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.08.2021 16:31:58

Růst americké zaměstnanosti pokračuje svižným tempem (Komentář)

Americká zaměstnanost rostla v červenci rychleji, než se čekalo. Podle dnes zveřejněných údajů vzniklo v nezemědělském sektoru USA 943 tisíc nových pracovních míst, zatímco trh očekával 870 tis. Jedná se tak o nejrychlejší meziměsíční nárůst zaměstnanosti za zhruba poslední rok. Veřejný sektor se na něm podílel z jedné čtvrtiny. Zbytek připadá na soukromý sektor, především pak na oblast služeb a vzdělávání. Zde je patrný příznivý vliv rozvolněných protiepidemických restrikcí a návratu ekonomiky k normálu. To potvrzuje i středeční ISM index aktivity z oblasti služeb, který za červenec dosáhl historicky nejvyšší hodnoty. Směrem vzhůru byl zároveň revidován údaj o počtu nových pracovních míst za červen, a to z 850 tis. na 938 tis. Pozitivně překvapila i americká míra nezaměstnanosti, která v červenci klesla z 5,9 % na 5,4 %. Trh sice pokles očekával, avšak pouze na 5,7 %.

Celkově lze tak hodnotit červencové údaje z amerického trhu práce velmi pozitivně a jeho oživení, zdá se, stojí na stále silnější základech. To může být důležitý signál pro představitele Fedu, kteří uvádějí, že ke snižování objemu nákupů aktiv přistoupí až ve chvíli, kdy trh práce bude vykazovat dostatečné pokroky v návratu k plné zaměstnanosti. Cesta k tomu bude sice ještě dlouhá, když oproti předkrizovému období chybělo v červenci v USA stále ještě 5,7 milionu pracovních míst, ovšem pokroky už začínají být čím dál tím víc zjevné.

Na pozitivně vyhlížející čísla z trhu práce USA zareagoval i americký dolar, který vůči euru posílil o přibližně 0,5 %. Výnos amerického desetiletého dluhopisu se dostal mírně pod 1,30 %, zatímco ještě ve středu se nacházel místy i poblíž 1,15 %. Akciové trhy dnes během evropského obchodování rostly tempem zhruba do půl procenta. Tuzemská měna po včerejším posílení k 25,40 CZK/EUR dnes už pouze kolem této úrovně oscilovala. K silnějším úrovním ji pomohla ČNB, která na svém včerejším zasedání zvýšila podle očekávání úrokové sazby o dalších 25bb a uvedla, že je připravena pokračovat v postupné normalizaci měnové politiky na každém dalším zasedání. Nová prognóza ČNB očekává, že základní repo sazba se na konci roku dostane na 1,50 % ze současných 0,75 %. Více se výsledkům srpnového zasedání ČNB věnujeme v našem speciálním reportu, který je k dispozici zde https://bit.ly/37mCK8z. Dnes zveřejněné indikátory o červnovém vývoji tuzemského průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu, které komentujeme více zde https://bit.ly/3jmrQoU, na vývoj koruny významný vliv neměly.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688