Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  06.08.2021 17:18:58

Příští týden zveřejní svá čísla ČEZ a O2

Investoři se v uplynulém týdnu soustředili na výsledkovou sezónu, komentáře některých členů Fedu a na regulační rizika pro některé sektory v Číně. Výsledková sezóna pokračovala v pozitivním gardu a například v rámci indexu S&P 500 je již 90 % firem po zveřejnění svých čísel za 2Q. K pozitivnímu překvapení došlo téměř z 85 % jak na tržbách, tak na čistém zisku. Velmi často docházelo rovněž k zvýšení celoročních výhledů. Celkově lze potvrdit, že výsledková sezóna dopadla velmi příznivě. Trh sledoval vystoupení viceguvernéra Fedu R. H. Claridy, který naznačil, že by mimo jiné mohlo dojít k omezení nákupů aktiv Fedem již na podzim tohoto roku, pokud k tomu budou na trhu vhodné podmínky. Tato poznámka způsobila na trhu jednodenní volatilitu. Vrásky na čele mají stále investoři do čínských akcií, kde pokračuje nervozita kolem regulace několika sektorů. Vedle dříve uváděných technologií či segmentu e-commerce se regulátor opřel mimo jiné do vzdělávání či do herního průmyslu. Především výsledková sezóna pomohla dále podpořit riziková aktiva, což bylo znát i na vývoji akciových indexů. Konkrétně pak index S&P 500 přidal 0,9 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla o 1,9 % t/t. Domácí index PX následoval vývoj v Evropě a přidal 2,4 % t/t na 1238,4 bodu.

Společnosti na BCPP

Domácí trh pokračoval ve výsledkové sezóně. Komerční banka zveřejnila lepší než očekávaná čísla za 2Q. Čistý zisk byl 3,1 (+76 % r/r) vs. oček. 2,7 mld. . Vedle výrazně nižších než očekávaných opravných položek (-82 vs. oček. -533 mil. ) byly výsledky lepší již na provozní úrovni. Představenstvo uvedlo, že jakmile to ČNB schválí, tak svolá mimořádnou valnou hromadu a vyplatí dle regulátorem stanovených limitů dividendu ve výši 23,89 /akcii (2,9% hrubý div. výnos). Titul zakončil týden na 826 (+3,4 % t/t).

Tržby společnosti Pilulka Lékárny za 1H21 dosáhly 1,2 mld. (+45 % r/r). Fin. ředitel David Staněk uvedl, že se tento růst společnosti podařil i navzdory vysoké srovnávací základně první poloviny loňského roku, kdy byly tržby podpořeny propuknutím pandemie Covid-19. Tahounem růstu byl český online trh, v němž tržby rostly o 76 % r/r. Při zahrnutí franšízované sítě lékáren Pilulka pak celkové tržby činily 1,8 mld. . Pilulka dále oznámila, že EBITDA marže v 1H21 dosáhla 2,6 %. Pilulka nezmínila výhled na tržby či zisk na celý rok, což může být způsobeno efektem přestavby skladovacích kapacit. Akcie zakončila páteční seanci na 1410 (+3,7 % t/t).

ČNB podle očekávání zvedla úrokové sazby o 25 bazických bodů na 0,75 % (2T repo). Hlasování nebylo jednotné (4:1:2) – 4 hlasy pro zvýšení o 25 bodů, 1 hlas pro zvýšení o 50 bodů a 2 hlasy pro sazby beze změny. Následná tisková konference guvernéra Rusnoka naznačila, že do konce roku na každém zasedání (září, listopad, prosinec) může znova dojít ke zvýšení sazeb. Nová makroekonomická prognóza ČNB zvedla výhled pro letošní růst HDP a u inflace pro letošní i příští rok. Nová prognóza také doporučuje razantní zvyšování sazeb do konce roku. Pokud nedojde k výraznému šoku (posílení koruny, ekonomický propad), tak do konce roku mohou sazby ČNB vzrůst ještě třikrát. Do konce roku se 2T repo sazba může zvednout až na 1,50 %.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne byl ČEZ (622,5 či +4,3 % t/t). Akcie společnosti je pozitivně podporována růstem ceny elektrické energie, která je aktuálně na desetiletých maximech. Investoři rovněž lehce spekulují na nadcházející výsledky (10. 8.). Naopak největší propad zaznamenaly akcie Kofoly (-1,4 % t/t na 277 ). Na titulu se neobjevila žádná korporátní zpráva. Investoři mohou vnímat mírně nepříznivě vývoj počasí v druhé polovině léta, které je očekáváno teplotně spíše podprůměrné, což nesvědčí spotřebě produktů společnosti. Současně šíření mutace delta je rizikovým faktorem, který může omezit oživení v sektoru HoReCa.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu se investoři budou soustředit na postupné doznívání výsledkové sezóny nejen v USA, ale i na starém kontinentu. Očekáváme, že pozitivní dozvuky by měly přetrvávat. Jinak by nás měl čekat relativně klidný týden bez výraznějších faktorů. Celkově očekáváme, že by výsledková sezóna měla udržet pozitivní náladu na trhu.

Na domácím trhu budeme sledovat výsledkovou sezónu. V úterý oznámí svá čísla za 2Q ČEZ. Očekáváme 11% r/r pokles EBITDA na 11,4 mld. EUR, který je způsoben především dekonsolidací rumunských aktiv ke konci března 2021. Neočekáváme, že by výsledky měly být výraznějším katalyzátorem pro vývoj ceny akcie, která je teď podporována růstem ceny elektrické energie. Ta je nejvýše za deset let.

V pátek zveřejní čísla za 2Q21 O2 CR. Zde očekáváme 6,1% r/r růst EBITDA na 3,4 mld. . Důvodem by měl být pozvolný růst tržeb (oček. +2,0 % r/r) ve všech segmentech včetně již nižšího dopadu restriktivních omezení kvůli Covid-19 například na roaming a pokračující disciplíně na straně nákladů. Samotná čísla by neměla mít na obchodování vliv, protože se čeká na nabídku vytěsnění minoritních akcionářů.

Do středy 11. 8. by měla být buď představena nabídka na Avast ze strany NortonLifeLock, nebo by z jednání mělo sejít. Tato významná událost bude udávat kurz akcie pro další období.

Ve středu večer dojde rovněž k oznámení potenciálních změn pro srpnové převážení indexů MSCI. Neočekáváme žádná vyřazení či zařazení v rámci domácího trhu. Změny vah očekáváme např. u Monety, kde došlo ke snížení tzv. volně obchodovaného podílu.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. 5,3 po 5,4 % r/r) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na srpen (oček. beze změny 81,2 bodu). V Číně se zaměříme na ještě víkendová data o obchodní bilanci za červenec, kde by mělo lehce zpomalit tempo jak importů (oček. +33,6 po 36,7 % r/r) tak exportů (oček. +20 po +32,2 % r/r) a na pondělní spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. 0,8 po 1,1 % m/m). V Německu budeme sledovat úterní indexy ZEW na srpen, kde by mělo dojít k poklesu v očekávání, ale zvýšení odhadu současného vývoje.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch úspěšných, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty. Na majetek se díváme komplexně. Nabízíme služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby našich klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská Poštová banka.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688