Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  25.07.2021 17:30:13

Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Poslední červencový týden přinese v pokračující výsledkové sezóně kromě řady reportů hospodaření předních amerických společností také výstup z dvoudenního zasedání Federálního rezervního systému. Jerome Powell a tvůrci měnové politiky zdůrazní riziko rychle se šířící koronavirové mutace Delta, která by podle odhadů mohla vykolejit současné tempo ekonomického oživení Spojených států. Změna nastavení úrokových sazeb se však nečeká a vzhledem k současným úrovním akciových indexů se pozornost přesune k výsledkům velkých technologických gigantů jako jsou Apple, Alphabet, Facebook a Amazon. Během čtvrtka se poprvé podíváme na data růstu HDP za druhé čtvrtletí, která by měla být ve vrcholné kondici v prostředí probíhajícího pandemického oživení. Koncem týdne eurozóna zveřejní makroekonomické údaje v čele s inflačním reportem, statistikou HDP a daty o nezaměstnanosti. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Zasedání americké centrální banky

FED uzavře své dvoudenní zasedání na konci středeční obchodní seance zveřejněním úrokových sazeb. Investorské publikum bude sledovat jakékoli zmínky o časovém rámci pro utahování programu nákupu aktiv. Předseda Jerome Powell ve svém nedávném svědectví v Kongresu jasně uvedl, že americká ekonomika stále potřebuje plnou podporu centrální banky a není tedy kam spěchat. Centrální bankéři začali v měsíci červnu horlivě debatovat, kdy začít snižovat měsíční objem nákupu státních dluhopisů a cenných papírů krytých hypotékami v celkové výši 120 mld. USD.

Předseda Powell zřejmě naznačí, že zatímco diskuse o utahování už začaly, centrální banka má ještě prostor, než dospěje k závěru, zda je čas otočit směr expanzivní měnové politiky.  Američtí tvůrci měnové politiky zdůrazní riziko rychle se šířící koronavirové mutace Delta, která by podle odhadů mohla vykolejit současné tempo ekonomického oživení v USA.

Většina analytiků očekává, že FED poskytne jasnější informace o svých plánech ohledně utahování programu kvantitativního uvolňování až na své výroční konferenci v Jackson Hole ve Wyomingu koncem měsíce srpna.

Makroekonomický kalendář a statistiky HDP

Kromě zasedání centrální banky se dočkáme zajímavých dat, která poodhalí sílu americké ekonomiky. V pondělí přinesou dataamerického trhu s bydlením údaje o prodeji nových domů, u nichž se očekává, že dosáhnou na nová maxima. Během úterního obchodování bude následovat report objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a index spotřebitelské důvěry.

Čtvrtek představí první pohled na data růstu HDP za druhé čtvrtletí roku, a přestože se očekávání za poslední týdny výrazně snížila, očekává se silný růst dosahující přes 8 % v meziročním srovnání. To by znamenalo zotavení veškerého ztraceného výstupu způsobeného pandemií a mohlo by se jednat o data představující vrchol po-pandemického zotavení v USA. Údaje o osobních příjmech a výdajích mají být k dispozici v pátek. Data zahrnují oblíbenou míru inflace sledovanou FEDem a to základní index osobních výdajů na spotřebu.

Výsledková sezóna 2Q 2021

Výsledková sezóna ve Spojených státech nabírá obrátky a investoři mohou v novém týdnu sledovat zveřejnění reportů největších technologických gigantů Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL), Facebook (FB) a Amazon (AMZN).

Akcie FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Alphabet/Google) jsou obvykle známé tím, že přinášejí rekordní výnosy a přispívají k nepolevujícímu růstu akciových trhů. Pouze Facebook a Alphabet však letos překonaly výkonnost indexu S&P 500, jelikož investoři realokovali své prostředky do financí, energetických společností a dalších titulů, které by měly těžit z postpandemického ekonomického oživení. Mezi další hospodářské výsledky, které se vyplatí sledovat, budou reporty Microsoftu (MSFT), Tesly (TSLA), Boeingu (BA), Caterpillaru (CAT), Pfizeru (PFE) a fastfood řetězce McDonald's (MCD).

Výsledková sezóna ve Spojených státech je v pětině a společnosti oznamují výsledky nad očekávání v případě tržeb i zisků ve více než 80 % případů.

Indexy na rekordních úrovních

Všechny tři hlavní americké akciové indexy v pátek uzavřely na rekordních maximech, přičemž průmyslový DJIA, po velmi volatilním týdnu, poprvé uzavřel nad hranicí 35 000 bodů. V pondělí však nejširší americký benchmark index S&P 500 zaznamenal svůj nejprudší jednodenní pokles od měsíce května.

Přístup „buy the dip“ nadále drží trhy v pokračující téměř rok a půl trvající rally.

ECB a oživení eurozóny

Páteční data růstu HDP za druhé čtvrtletí poskytnou investorům pohled na sílu hospodářského oživení v Evropě. Z předběžných inflačních údajů za měsíc červenec se  očekává, že inflace dosáhne 2% cíle Evropské centrální banky. ECB uvedla, že inflace může dočasně překročit svůj stanovený cíl.

Minulý čtvrtek prezidentka Christine Lagardeová oznámila, že nová vlna pandemie koronaviru může představovat riziko pro hospodářské oživení eurozóny. Banka na svém posledním zasedání měnové politiky mimo jiné naznačila pokračují přístup uvolněné měnové podpory.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688