Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  23.07.2021 12:06:32

Ropa okolo 70 USD za barel: Stále zajímavá investice?

Ceny ropy zaznamenávají výrazné výkyvy. Podílí se na tom nejen výsledek zasedání skupiny OPEC+, který byl sice do jisté míry očekáván, ale především šíření delta varianty koronaviru. Barel zlevnil v pondělí o zhruba sedm procent, ve středu 21. července se ale ceny Brentu i WTI vrátily nad 70 USD za barel.

Zasedání OPEC+

Organizace zemí vyvážejících ropu se v rozšířeném formátu dohodla na postupném navyšování těžby ropy, a to od srpna. Cílem je mimo jiné lehce zbrzdit ceny komodity, která letos rychle zdražuje s tím, jak se globální ekonomika vzpamatovává z dopadů pandemie koronaviru. Loni během pandemického poklesu poptávky a kolapsu cen organizace snížila produkci o rekordních 10 milionů barelů denně. Později však postupně obnovila část nabídky, aby ji ponechala sníženou o přibližně 5,8 milionu barelů denně. Nyní se plánuje, že od srpna do prosince 2021 skupina zvýší dodávky o další 2 miliony. V červnu se celosvětová nabídka ropy držela na úrovni 95,6 milionu barelů denně.

Rozhodnutí OPEC+ se opírá o predikce vývoje, podle níž by se globální poptávka po ropě měla vrátit v příštím roce na úrovně z období před začátkem pandemie covidu-19, zejména díky růstu v USA, Číně a Indii. Zvýšit by se měla o 3,4 % na 99,86 milionu barelů denně. Ve druhé polovině příštího roku by pak měla přesáhnout 100 milionů barelů denně. Vývoj v nejbližších měsících je nicméně poměrně nejistý kvůli opětovnému nárůstu počtu nakažených covidem-19.

Skupina OPEC+, která zahrnuje země OPEC a spojence v čele s Ruskem, nakonec našla shodu i nad sporným bodem alokací kvót jednotlivých exportérů (kolik bude moci která země vyvážet). Ve výsledku organizace rozhodla, že od května 2022 se vybraným zemím navýší kvóty. Například Spojené arabské emiráty vybojovaly zvýšení základní ropné produkce na 3,5 milionu barelů denně ze současných 3,168 milionu. V případě Saúdské Arábie a Ruska se jedná o růst na 11,5 milionu barelů denně ze současných 11 milionů. Polepší si i Irák a Kuvajt, a to o 150 000 barelů denně. Více vyvážet ale mohou i menší hráči, jejichž ekonomiky nutně potřebují vzpruhu, jako jsou Nigérie či Alžírsko.

Skupina OPEC+ bere v úvahu i další proměnné a je připravena upravit svou politiku, pokud se na trh vrátí íránská ropa. Jestliže země dosáhne dohody se světovými mocnostmi ohledně svého jaderného programu, odhaduje se, že je Írán schopen rychle dodat přibližně 1,5 milionu barelů ropy denně. To záleží i na přístupu a ochotě Joea Bidena v čele USA.

Jaké ceny ropy čekat?

Při odhadu vývoje cen ropy je zajímavé podívat se na takzvanou fiskálně rovnovážnou cenu (fiscal breakeven price). Tento ukazatel stanovuje úroveň, při které se státní rozpočet té které těžařské země stává vyrovnaným. Pro jednotlivé ropné exportéry tedy znamená stěžejní úroveň, pod kterou mohou jejich rozpočty trpět. Očekávané oživení světové ekonomiky a poptávka po ropě přitom snižují tuto rovnovážnou cenu, a to jak pro letošní rok, tak pro ten příští. Nejdůležitější producent ropy na Středním východě a vůdčí země skupiny OPEC, Saúdská Arábie, kalkuluje pro letošní rok s ukazatelem na úrovni 75 USD za barel. V roce 2022 by tato zlomová cena měla poklesnout na 65,70 USD za barel.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/komodity/ropa-okolo-70-usd-za-barel-stale-zajimava-investice

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2021Brent atakuje 70 USD za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
03.05.2019Ropa má problém urdžet se nad hranicí 70 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
12.04.2019Ropa konsoliduje zisky nad 70 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.04.2019Ropa Brent se drží nad hranicí 70 USD/barel (11.4.2019) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
10.04.2019Ropa Brent se drží nad hranicí 70 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688